Keto ciasto limonkowe

Keto ciasto limonkowe z kokosem (Paleo, LowCarb, bez glutenu, bez nabiału)

Keto dieta przynosi ze sobą wiele wyzwań, ale nie oznacza, że musisz zrezygnować z ulubionych smaków. Oto przepis na Keto Ciasto Limonkowe, które nie tylko zaspokoi Twoje zapotrzebowanie na słodkości, ale również pomoże Ci utrzymać się w stanie ketozy.

Keto Ciasto Limonkowe – Świeżość i Smak

Keto Ciasto Limonkowe to prawdziwa rewolucja smaku. Przenosi klasyczne ciasto limonkowe na nowy poziom, zachowując jednocześnie zasady diety ketogenicznej.

Jest ono wyjątkowe z kilku powodów:

  • Niski Poziom Węglowodanów: Dzięki zastąpieniu tradycyjnej mąki kokosową, jest prawie pozbawione węglowodanów.
  • Zdrowe Tłuszcze: Dzięki kokosowi dostarcza cennych tłuszczów, które są istotne na diecie keto.
  • Orzeźwiający Smak Limonki: Limonka nadaje temu deserowi niezwykłą świeżość.

To keto ciasto stanowi wariację na temat Key Lime Pie, chociaż są pewne elementy różniące oba ciasta.

Keto Ciasto Limonkowe – Składniki

Oto niezbędne składniki:

  • Mąka Kokosowa: Zamiast tradycyjnej mąki, używamy mąki kokosowej. To doskonałe źródło błonnika i zdrowych tłuszczów.
  • Mleko i Olej Kokosowy: Dodaje konsystencji i smaku, a także dostarcza cennego tłuszczu.
  • Awokado: Baza kremu limonkowego i świetne źródło zdrowych tłuszczów. Nadaje mu wspaniałej aksamitnej konsystencji oraz koloru (w kremie nie ma bowiem ani grama barwnika spożywczego).
  • Sok i Skórka z Limonek: To oczywiście kluczowy składnik, który nadaje ciastu charakterystyczny smak limonki.
  • Erytrytol i Stewia W Płynie: Słodziki niskokaloryczne, który nie podnoszą poziomu cukru we krwi. pierwszy wszedł w skład biszkoptu, drugi posłużył do posłodzenia kremu.
  • Jajka: Stosowane do spulchnienia ciasta i jako źródło białka.
  • Jogurt Kokosowy: Uzupełniający składnik kremu. Nadaje mu objętości i polepsza konsystencję.
  • Żelatyna: Zagęstnik masy kokosowo – limonkowej oraz źródło protein. W wersji wegetariańskiej można zastąpić agarem.
  • Proszek do Pieczenia: Dla puszystości ciasta. Można go zastąpić cream of tartar (kamień winny).
  • Wiórki kokosowe: Dodają fajnej, kokosowej nuty smakowej. Chociaż kokosa tutaj nie brakuje, to – paradoksalnie – smak kokosowy nie jest mocno wyczuwalny ani w cieście ani w kremie.

Ciasto Kokosowo – limonkowe, czyli kokosowo mi

Dieta ketogeniczna niejako wymusza duży udział kokosa w menu, zwłaszcza w wersji bez nabiału, a taką właśnie stosuję. Wszelkie zastępniki nabiału to u mnie głównie produkty kokosowe – mleko, jogurt, śmietanka. Innym aspektem szerokiego zastosowania produktów kokosowych w diecie keto jest fakt, że kokos zawiera duże ilości tłuszczu. Oczywiście nie jest on jedynym źródłem tego makroskładnika, niemniej stanowi ważny element diety także pod względem odżywczym.

Keto ciasto limonkowe

Keto ciasto limonkowe

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Pyszny, odświeżający w smaku wypiek, który przywodzi na myśl letnie dni. Keto ciasto limonkowe to eksplozja smaku i bogactwo kokosa. A kokos to przecież źródło zdrowych tłuszczy tak cenione na diecie ketogenicznej.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 1 godzina 30 minuty
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Porcje 10 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Biszkopt kokosowy

Krem limonkowy

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Biszkopt kokosowy

  • Jajka w temperaturze pokojowej ubić na puszystą masę, a gdy już się dobrze napowietrzy dosypać erytrytol (po łyżce na raz). Olej kokosowy rozpuścić i dolewać cienkim strumieniem do masy. Na koniec wsypać mąkę kokosową wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia i lekko zamieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 15- 20 minut aż do zrumienienia.

Krem limonkowy

  • W międzyczasie przygotować krem blendując na gładką masę awokado razem z mlekiem kokosowym, jogurtem kokosowym, sokiem z limonki oraz stewią. Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody, po czym dodać łyżkę wrzątku i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Wlać do masy limonkowej i jeszcze raz zblendować, żeby wszystko się dobrze wymieszało. Powstały krem wylać na ostudzony biszkoptowy spód i włożyć do lodówki na minimum 1 h do stężenia. Wiórki podprażyć na suchej patelni i wyłożyć na stężałą masę.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Keto ciasto limonkowe
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
170.68
% RWS*
Tłuszcz
 
15.78
g
10
%
Tłuszcze nasycone
 
11.1
g
69
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.74
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
2.88
g
Cholesterol
 
49.1
mg
16
%
Potas
 
176.35
mg
5
%
Węglowodany
 
5.54
g
18
%
Błonnik
 
2.86
g
12
%
Cukier
 
0.75
g
Białko
 
3.65
g
4
%
Witamina A
 
103.13
IU
2
%
Witamina C
 
3.97
mg
5
%
Wapń
 
42.07
mg
4
%
Żelazo
 
0.86
mg
5
%
Węglowodany netto
 
2.68
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Keto Ciasto Limonkowe to nie tylko smakowity deser, ale także dowód na to, że dieta ketogeniczna nie musi być pozbawiona przyjemności smakowych. Możesz cieszyć się ulubionymi smakami, nawet będąc na diecie. To przepis, który zachwyci Twoje podniebienie i udowodni, że zdrowe odżywianie może być pełne smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu