Ciasto z marcepanem i żurawiną
Pyszne, pachnące Świętami keto ciasto z żurawiną i marcepanem to wręcz obowiązkowy punkt programu jeśli chodzi o świąteczne wypieki… 😛 Jak raz spróbujecie tego ciasta, to nie będziecie mogli wyobrazić sobie bez niego Świąt Bożego Narodzenia…
Porcje Czas przygotowania
10porcji 20minut
Czas gotowania
45minut
Porcje Czas przygotowania
10porcji 20minut
Czas gotowania
45minut
Składniki
Marcepan
Ciasto
Sposób przygotowania
Marcepan
  1. Masło utrzeć z żółtkiem na gładką masę w malakserze, po czym dodać resztę składników i zmiksować razem uzyskując gładką, zbitą masę. Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
Ciasto
  1. Zmiksować jajka, białko, olej, sól i erytrytol, po czym dodać ekstrakt z wanilii i suche składniki poza owocami. Miksować dalej do uzyskania jednorodnej konsystencji. Dodać owoce i wymieszać delikatnie szpatułką. Pół ciasta przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch. Wyjąć marcepan z lodówki i rozwałkować formując koło zbieżne wymiarami ze średnicą formy. Przełożyć delikatnie marcepan do formy układając go na pierwszej części ciasta. Na marcepan wyłożyć pozostałe ciasto i wyrównać wierzch. Poukładać na wierzchu blanszowane migdały i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec ok. 30 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne ok. 10-15 minut (wierzch ciasta ma się ładnie przyrumienić). Przed podaniem można posypać pudrem z erytrytolu.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 134 kcal

Tłuszcz: 9,5 g

Węglowodany: 4,1 g

Błonnik 1,2 g

Białko 5,5 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

facebook Podziel się tym na FB
Twitter Zatweetuj
Follow Bądź na bieżąco

Udostępnij:

Like this:

Like Loading...