Ciasto z musem czekoladowym i truskawkami (Paleo, LowCarb, Vegan)
Kolejna pyszna propozycja na nie byle jakie święto. Keto tarta z musem czekoladowym i truskawkami powstała bowiem z okazji Dnia Ojca. Jestem przekonana, że (nie tylko) każdemu tacie przypadnie do gustu… 🙂
Porcje Czas przygotowania
10porcji 15minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15minut 30minut
Porcje Czas przygotowania
10porcji 15minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15minut 30minut
Składniki
Spód
Mus czekoladowy
Dodatkowo
Sposób przygotowania
Spód
  1. Wszystkie składniki rozdrobnić w malakserze aż do uzyskania jednorodnego ciasta. Wylepić nim okrągłą formę do tarty (ok 16 – 18 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb pieczenia góra + dół) przez ok. 12 – 15 minut aż do lekkiego zrumienienia.
Mus czekoladowy
  1. Czekoladę rozpuścić na niewielkim ogniu (u mnie poziom 2 na indukcji) lub w kąpieli wodnej. Ostudzić. W międzyczasie mocno schłodzone mleko kokosowe ubić aż zwiększy objętość i stanie się puszyste. Dolać rozpuszczoną czekoladę i ubijać jeszcze chwilę. Spróbować i dosłodzić stewią jeśli jest taka potrzeba. Wyłożyć masę na ciasto i schować do lodówki na ok. 30 minut. Truskawki pokroić w plastry i udekorować wierzch ciasta układając je w formie rozetki.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 161 kcal

Tłuszcz: 14,3 g

Węglowodany: 3,2 g

Błonnik 0,2 g

Białko 2,8 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

facebook Podziel się tym na FB
Twitter Zatweetuj
Follow Bądź na bieżąco

Share this:

Like this:

Like Loading...