Keto ciasto z nietoperzem (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Keto ciasto
Keto ciasto dyniowo – czekoladowe z nietoperzem

Keto Halloween – kolejna propozycja

Dzisiaj kolejna propozycja na słodkie keto Halloween. W roli głównej ponownie dynia i czekolada, ale to chyba nie powinno dziwić, gdyż dynia stanowi symbol tego święta. Nic zatem zaskakującego, że pojawia się w większości halloween’owych propozycji. Czekolada zaś to absolutny hit jeśli chodzi o słodycze. Cały świat uwielbia jej smak. A kolorystycznie także wpisuje się dobrze w halloween’owe klimaty. Jednak to keto ciasto dyniowo – czekoladowe najbardziej oddaje ducha Halloween poprzez swoją formę. Intensywnie dyniowe ciasto skrywa bowiem w sobie czekoladowego nietoperza, czyli mocno halloween’owy motyw. Alternatywnie może ono także posłużyć jako ciasto na cześć znanej i lubianej komiksowej postaci – Batman’a. Jednak nie zmienia to faktu, że pozostajemy w lekko mrocznych klimatach.

Historia nietoperza uwięzionego w cieście dyniowym

Chcecie wiedzieć jakim cudem dostał się on do środka? Otóż najpierw upiekłam ciasto czekoladowe, foremką powykrawałam nietoperze, które ustawiłam pionowo w keksówce i zalałam ciastem dyniowym. Oba ciasta to nic nowego na blogu, bo przepis na ciasto czekoladowe został wzięty z keto brownie, a na dyniowe z ciasta dyniowego z polewą „sernikową”. Trzeba było jedynie dopasować proporcje. Muszę przyznać, że jest trochę zabawy z tym wypiekiem. Ale efekt jest warty tego dodatkowego zaangażowania, bo wydaje mi się, że motyw nietoperza wyszedł całkiem atrakcyjny. Keto ciasto z nietoperzem zostało zwieńczone polewą na bazie czarnego kakao, która miała dodać mu na straszności… 🙂 Jeśli planujecie jakieś wypieki z okazji Halloween, to myślę, że ten nada się świetnie.

Keto ciasto na Halloween
Keto ciasto dyniowo – czekoladowe z nietoperzem

Dynia i czekolada to udana para

Poza jego atutami w postaci efektu wizualnego oraz jego dostosowaniem do okazji, należy nadmienić także, że ciasto jest bardzo smaczne. Delikatne i wilgotne, z wyczuwalnymi nutami dyni i czekolady. To połączenie smaków jest zresztą już dawno sprawdzone i bardzo udane. Powinni to wiedzieć wszyscy, którzy skusili się na przygotowanie tego brownie z dynią, tych czekoladek dyniowych czy też keto trufli dyniowych. Na koniec dodam tylko, że decydując się na to keto ciasto dyniowo – czekoladowe – niejako w bonusie – otrzymujemy dodatkowo czekoladowe bajaderki… 😉 Po wykrawaniu czekoladowych nietoperzy pozostają bowiem skrawki ciasta czekoladowego, z którymi coś trzeba zrobić. Na bajaderki nadadzą się idealnie, ale to już jest temat na osobny wpis… 🙂

Wydruk przepisu
Ciasto dyniowo - czekoladowe z nietoperzem
Wypiek idealny na Halloween, w dodatku zgodny z dietą ketogeniczną, czyli keto ciasto dyniowo - czekoladowe z nietoperzem. Zachwyci nie tylko dzieci! 🙂
keto Halloween
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 50 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
porcji
Składniki
Ciasto czekoladowe
Ciasto dyniowe
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 50 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
porcji
Składniki
Ciasto czekoladowe
Ciasto dyniowe
keto Halloween
Sposób przygotowania
Ciasto czekoladowe
  1. Olej kokosowy lub masło rozpuścić razem z czekoladą. Wszystkie pozostałe składniki zblendować i dodać rozpuszczone masło z czekoladą. Można też oddzielić białka od żółtek, ubić je na sztywną pianę i dopiero potem dodać do reszty zblendowanych składników. Wylać do foremki o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 20 minut (do suchego patyczka). Ostudzić. Z ciasta wykrawać foremką nietoperze.
Ciasto dyniowe
  1. Puree z dyni zblendować na gładką masę razem z jajkami, erytrytolem, olejem kokosowym, przyprawą do piernika, mlekiem kokosowym i ekstraktem z wanilii. Sypkie składniki wymieszać w osobnej miseczce, po czym dodać do masy dyniowej i dokładnie wymieszać. Przelać masę do keksówki o wymiarach 25 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. W cieście układać pionowo kawałki ciasta czekoladowego w kształcie nietoperza. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez ok 30- 35 minut aż do zrumienienia. Całkowicie wystudzić.
Polewa
  1. Mus kokosowy rozpuścić na małym ogniu. Dokładnie wymieszać z kakao, aby nie było żadnych grudek. Na koniec dodać jogurt kokosowy i wymieszać do połączenia się składników. Ostudzone ciasto polać polewą.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (wliczając całe ciasto czekoladowe):

Wartość energetyczna: 238 kcal

Tłuszcz: 22,8 g

Węglowodany: 4,9 g

Błonnik 0,8 g

Białko 6,1 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

 

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *