Ciasto dyniowo – czekoladowe z nietoperzem
Wypiek idealny na Halloween, w dodatku zgodny z dietą ketogeniczną, czyli keto ciasto dyniowo – czekoladowe z nietoperzem. Zachwyci nie tylko dzieci! 🙂
Porcje Czas przygotowania
10porcji 20minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
50minut 30minut
Porcje Czas przygotowania
10porcji 20minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
50minut 30minut
Składniki
Ciasto czekoladowe
Ciasto dyniowe
Sposób przygotowania
Ciasto czekoladowe
  1. Olej kokosowy lub masło rozpuścić razem z czekoladą. Wszystkie pozostałe składniki zblendować i dodać rozpuszczone masło z czekoladą. Można też oddzielić białka od żółtek, ubić je na sztywną pianę i dopiero potem dodać do reszty zblendowanych składników. Wylać do foremki o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 20 minut (do suchego patyczka). Ostudzić. Z ciasta wykrawać foremką nietoperze.
Ciasto dyniowe
  1. Puree z dyni zblendować na gładką masę razem z jajkami, erytrytolem, olejem kokosowym, przyprawą do piernika, mlekiem kokosowym i ekstraktem z wanilii. Sypkie składniki wymieszać w osobnej miseczce, po czym dodać do masy dyniowej i dokładnie wymieszać. Masa musi być dość rzadka – jeśli mąka kokosowa nazbyt zagęściła ciasto, to należy dodać trochę więcej mleka kokosowego. Przelać masę do keksówki o wymiarach 25 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. W cieście układać pionowo kawałki ciasta czekoladowego w kształcie nietoperza zatapiając go w nim. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez ok 30- 35 minut aż do zrumienienia. Całkowicie wystudzić.
Polewa
  1. Mus kokosowy rozpuścić na małym ogniu. Dokładnie wymieszać z kakao, aby nie było żadnych grudek. Na koniec dodać jogurt kokosowy i wymieszać do połączenia się składników. Ostudzone ciasto polać polewą.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (wliczając całe ciasto czekoladowe):

Wartość energetyczna: 238 kcal

Tłuszcz: 22,8 g

Węglowodany: 4,9 g

Błonnik 0,8 g

Białko 6,1 g

facebook Podziel się tym na FB
Twitter Zatweetuj
Follow Bądź na bieżąco

Share this:

Like this:

Like Loading...