Keto ciasto z rabarbarem i bezą: Kompulsywne pieczenie ciast
No nie zgadniesz… Mam dla Ciebie przepis na kolejne keto ciasto. 😀 Wiem, że to już przesada. Przepisy na keto ciasta przychodzą mi jednak tak naturalnie, że nawet się nie zdążę zorientować, a w piekarniku siedzi kolejne z nich. 😉 Taki urok najwidoczniej… Lub też jakaś nieznana mi jednostka chorobowa – kompulsywne pieczenie ciast albo coś w tym stylu. 😀
A okazji ostatnio nie brakuje… Święto za świętem, a i zwykły weekend wydaje się być dobrym materiałem na rytualną kawę z ciastem. To powstało akurat na nie byle jaki weekend, bo wciąż trwający czerwcowy długi. I stanowiło świetne remedium na szaroburość, która zapanowała w moich stronach w ostatnich kilku dniach.
Keto ciasto z rabarbarem i bezą idealne na weekendowe okoliczności
Tym razem padło na keto ciasto z rabarbarem i bezą. Ale zdradzę Ci sekret – oprócz rabarbaru, do nadzienia poszło też kilka truskawek… 🙂 Dawno nie robiłam już ciasta w tym typie. A stanowi ono bardzo przyjemne połączenie różnych faktur. Spód to ciasto kruche na mące kokosowej i samych żółtkach, potem warstwa owoców, a zwieńczeniem całości jest puszysta beza. Pychota, że palce lizać! A wszystko utrzymane w podejściu niskowęglowodanowym i zgodnym z dietą ketogeniczną. Także bez obaw… 🙂
Rabarbar dobry na wszystko
Okazuje się, że rabarbar to owoc o naprawdę niskiej zawartości węglowodanów. Co zresztą wie każdy, kto miał okazję go spróbować bez dodatku żadnego słodzidła. Źródła podają, że wartość ta oscyluje w granicach 1,4 g na 100 g produktu. Jednocześnie zawartość błonnika to 3,2 g na 100 g. 🙂
Jednak ma on o wiele więcej do zaoferowania niż tylko niską zawartość cukru . Nawet nie wiedziałam, że jest taki bogaty w witaminy i minerały (w tym C, E oraz A). Można więc powiedzieć, że rabarbar to wręcz superfood. No to tym sposobem udało mi się chyba przekonać Was do pieczenia ciast z rabarbarem…? Tylko uważajcie – to uzależnia! 😀
P.S. Obiecuję, że następny przepis będzie wytrawny… 😀
POZNAJ MOJE TOPOWE PRODUKTY:
Ciasto z rabarbarem i bezą
Składniki
Spód z kruchego ciasta
- 2 szt. żółtka
- 1 łyżka śmietana kokosowa kwaśna (u mnie PlantOn Sour Creamo)
- 1 łyżeczka oliwa z oliwek
- 45 g olej kokosowy rafinowany
- 90 g mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 35 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
Nadzienie owocowe
Beza
- 2 szt. białka jaj
- 40 gram keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Sposób przygotowania
Spód z kruchego ciasta
- Wszystkie składniki umieścić w malakserze i rozdrobnić tak aby powstała jednolita masa. Ciastem wylepić formę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra + dół).
Nadzienie owocowe
- Rabarbar pokroić na niewielkie kawałki (ok. 1 cm). Truskawki poprzekrawać na pół. Owoce wymieszać z 2 łyżkami słodzidła i odstawić. Jak spód się podpiecze, ułożyć owoce na cieście i zapiekać jeszcze przez ok. 10 minut.
Beza
- Białka ubić na sztywno z solą dodając pod koniec po łyżce słodzidła. Gdy powstanie lśniąca masa, wyłożyć bezę na podpieczone owoce i zapiekać kolejne 10 – 15 minut aż beza się ładnie zrumieni.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.