Ciasto z rabarbarem i bezą
Wiosna i lato to wspaniały czas obfitujący w piękne i pyszne owoce. Trzeba więc z tego korzystać ile wlezie! Na przykład piekąc keto ciasto z rabarbarem i bezą.
Porcje Czas przygotowania
10porcji 15minut
Czas gotowania
35minut
Porcje Czas przygotowania
10porcji 15minut
Czas gotowania
35minut
Składniki
Spód z kruchego ciasta
Nadzienie owocowe
Beza
Sposób przygotowania
Spód z kruchego ciasta
  1. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i rozdrobnić tak aby powstała jednolita masa. Ciastem wylepić formę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra + dół).
Nadzienie owocowe
  1. Rabarbar pokroić na niewielkie kawałki (ok. 1 cm). Truskawki poprzekrawać na pół. Owoce wymieszać z 2 łyżkami erytrytolu i odstawić. Jak spód się podpiecze, ułożyć owoce na cieście i zapiekać jeszcze przez ok. 10 minut.
Beza
  1. Białka ubić na sztywno z solą dodając pod koniec po łyżce erytrytolu. Gdy powstanie lśniąca masa, wyłożyć bezę na podpieczone owoce i zapiekać kolejne 10 – 15 minut aż beza się ładnie zrumieni.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 117 kcal

Tłuszcz: 7,0 g

Węglowodany: 2,5 g

Błonnik 1,1 g

Białko 2,7 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

facebook Podziel się tym na FB
Twitter Zatweetuj
Follow Bądź na bieżąco

Share this:

Like this:

Like Loading...