Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Keto ciasto
Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa

Już za chwilę Święta

Typowo świąteczne i zarazem bardzo odświętne ciasto. Idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Połączenie smaków także typowe dla tego okresu. Czekolada i pomarańcza to bowiem kwintesencja tych świąt i główny nurt smakowy tego sezonu. Ciasto składa się z bezy czekoladowej, kremu kawowego, galaretki pomarańczowej i lekkiego kremu kawowo – jogurtowego. Wymaga zatem trochę pracy… Ale efekt w postaci pysznego smaku i atrakcyjnego wyglądu wynagradza wszelkie trudy… 😊

Delicja w wydaniu keto

Inspiracją do tego ciasta był przepis znaleziony tutaj. Musiałam jednak nakombinować trochę ze składnikami tak, aby odzwierciedlało ono założenia diety ketogenicznej. A dodatkowo odrobinę zmieniłam je pod względem smakowym. Zamiast jasnej bezy i galaretki brzoskwiniowej zrobiłam bezę czekoladową i użyłam galaretki pomarańczowej, którą wykonałam sama od zera. Początkowo chciałam nawet skorzystać z kupnej galaretki, bo są one bardziej transparentne i ładniej się tym samym prezentują. Okazuje się jednak, że nie ma na rynku galaretki pomarańczowej bez cukru. Musiałam więc radzić sobie sama… Galaretka wyszła bardzo dobra w smaku i intensywna w aromacie, jednak odrobinę mętna… No ale takie są skutki użycia soku z pomarańczy. Ostatecznie jakoś się z tym faktem pogodziłam… 😜

Keto delicja
Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa

Beza? A co z żółtkami…?

Przy robieniu tego ciasta napotkałam jedno kluczowe wyzwanie. 😉 W związku z tym, że do bezy zużywa się tylko białka, trzeba coś zrobić z niezużytymi żółtkami. Generalnie nie ma z tym problemu – istnieje dużo keto przepisów z użyciem żółtek. Można zrobić budyń, można zrobić keto kogel – mogel na erytrytolu i wiele różnych innych rzeczy… Jednak u mnie z reguły jest tak, że żółtka lądują w lodówce i o nich zapominam… Żeby zatem uniknąć takiej sytuacji stwierdziłam, że ubiję je na parze i dodam do kremu. Tak też zrobiłam, dzięki czemu żółtka się nie zmarnowały, a keto delicja czekoladowo – pomarańczowa stała się jeszcze bardziej keto… 🙂

Skomplikowane okoliczności tworzenia delicji

Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa – jak większość ciast z kremem – smakuje najlepiej na drugi dzień po zrobieniu i złożeniu wszystkiego w całość. Wtedy smaki mają szansę dobrze się połączyć i spenetrować wszystkie warstwy, a spód zmięknąć. Niestety, w tym przypadku bezowy spód nadal pozostał lekko twardawy i mocno kruszył się przy krojeniu. Nie ma to większego wpływu na smak, który jest nadal świetny, jednak pokruszony spód wizualnie pozostawia wiele do życzenia… A może trzymałam bezę za długo w piekarniku…? Muszę to sprawdzić przy następnej okazji… 🙂

Wydruk przepisu
Delicja czekoladowo - pomarańczowa
Keto delicja czekoladowo - pomarańczowa to pyszne i pachnące Świętami ciasto przekładane. Każda warstwa ma do zaoferowania coś innego w kwestii nut smakowych i konsystencji. Spód to krucha beza kokosowa, następnie krem kawowy, potem galaretka pomarańczowa, a zwieńczeniem jest krem kawowo- jogurtowy. Polecam!
Keto delicja
Czas przygotowania 45 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
porcji
Składniki
Bezowy spód
Masa żółtkowo - kawowa
Galaretka pomarańczowa
Masa jogurtowo - kawowa
Czas przygotowania 45 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
porcji
Składniki
Bezowy spód
Masa żółtkowo - kawowa
Galaretka pomarańczowa
Masa jogurtowo - kawowa
Keto delicja
Sposób przygotowania
Bezowy spód
  1. Białka ubić na sztywną masę z solą i kwaśnym winianem potasu. Dodawać po łyżce erytrytolu i ubijać dalej aż do uzyskania lśniącej masy. Dodać kakao i wymieszać. Formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 - 18 minut. Wyjmij i ostudź.
Krem żółtkowo - kawowy
  1. Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody (do przykrycia). Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody (też do przykrycia). Żółtka ubić na parze z erytrytolem. Z puszki mleka kokosowego wyjąć tylko stałą część i ubić na sztywno. Odłożyć 1/3 ubitej śmietanki kokosowej i schować do lodówki. Pozostałą część delikatnie wymieszać z masą żółtkową. Kawę przecedzić i zalać nią napęczniałą żelatynę. Całkowicie ją rozpuścić, po czym przelać do kremu i szybko wmieszać żeby nie było grudek. Krem wyłożyć na ostudzoną bezę.
Galaretka pomarańczowa
  1. Zetrzeć skórkę z pomarańczy, a następnie wycisnąć z niej sok. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody (do przykrycia), a gdy napęcznieje zalać odrobiną wrzątku i całkiem rozpuścić. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, a także stewię i kurkumę. Dobrze wymieszać. Dolać wody tak, aby uzyskać w sumie 400 - 450 ml galaretki. Wstawić do lodówki, a gdy zacznie tężeć wylać ją na krem kawowy.
Krem kawowo - jogurtowy
  1. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, a gdy napęcznieje dodać trochę wrzątku żeby ją całkowicie rozpuścić. Posłodzić erytrytolem i dodać kawę, a następnie zmiksować z pozostałą bitą śmietaną kokosową i jogurtem kokosowym. Wyłożyć na stężałą galaretkę pomarańczową. Wierzch posypać kakao.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 93 kcal

Tłuszcz: 6,6 g

Węglowodany: 4,1 g

Błonnik 0,0 g

Białko 3,8 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *