Keto delicja

Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa (Paleo, LowCarb)

Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa na Keto Święta

Typowo świąteczne i zarazem bardzo odświętne ciasto. Idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Połączenie smaków także typowe dla tego okresu. Czekolada i pomarańcza to bowiem kwintesencja tych świąt i główny nurt smakowy tego sezonu. Ciasto składa się z bezy czekoladowej, kremu kawowego, galaretki pomarańczowej i lekkiego kremu kawowo – jogurtowego. Wymaga zatem trochę pracy… Ale efekt w postaci pysznego smaku i atrakcyjnego wyglądu wynagradza wszelkie trudy… 🙂

Delicja w wydaniu keto

Inspiracją do tego ciasta był przepis znaleziony tutaj. Musiałam jednak nakombinować trochę ze składnikami tak, aby odzwierciedlało ono założenia diety ketogenicznej. A dodatkowo odrobinę zmieniłam je pod względem smakowym. Zamiast jasnej bezy i galaretki brzoskwiniowej zrobiłam bezę czekoladową i użyłam galaretki pomarańczowej, którą wykonałam sama od zera. Początkowo chciałam nawet skorzystać z kupnej galaretki, bo są one bardziej transparentne i ładniej się tym samym prezentują. Okazuje się jednak, że nie ma na rynku galaretki pomarańczowej bez cukru. Musiałam więc radzić sobie sama… Galaretka wyszła bardzo dobra w smaku i intensywna w aromacie, jednak odrobinę mętna… No ale takie są skutki użycia soku z pomarańczy. Ostatecznie jakoś się z tym faktem pogodziłam… 😉

Keto delicja
Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa

Beza? A co z żółtkami…?

Przy robieniu tego ciasta napotkałam jedno kluczowe wyzwanie. 😉 W związku z tym, że do bezy zużywa się tylko białka, trzeba coś zrobić z niezużytymi żółtkami. Generalnie nie ma z tym problemu – istnieje dużo keto przepisów z użyciem żółtek. Można zrobić budyń, można zrobić keto kogel – mogel na erytrytolu i wiele różnych innych rzeczy… Jednak u mnie z reguły jest tak, że żółtka lądują w lodówce i o nich zapominam… Żeby zatem uniknąć takiej sytuacji stwierdziłam, że ubiję je na parze i dodam do kremu. Tak też zrobiłam, dzięki czemu żółtka się nie zmarnowały, a keto delicja czekoladowo – pomarańczowa stała się jeszcze bardziej keto… 🙂

Skomplikowane okoliczności tworzenia delicji

Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa – jak większość ciast z kremem – smakuje najlepiej na drugi dzień po zrobieniu i złożeniu wszystkiego w całość. Wtedy smaki mają szansę dobrze się połączyć i spenetrować wszystkie warstwy, a spód zmięknąć. Niestety, w tym przypadku bezowy spód nadal pozostał lekko twardawy i mocno kruszył się przy krojeniu. Nie ma to większego wpływu na smak, który jest nadal świetny, jednak pokruszony spód wizualnie pozostawia wiele do życzenia… A może trzymałam bezę za długo w piekarniku…? Muszę to sprawdzić przy następnej okazji… 🙂

Keto delicja

Delicja czekoladowo – pomarańczowa

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa to pyszne i pachnące Świętami ciasto przekładane. Każda warstwa ma do zaoferowania coś innego w kwestii nut smakowych i konsystencji. Spód to krucha beza kokosowa, następnie krem kawowy, potem galaretka pomarańczowa, a zwieńczeniem jest krem kawowo- jogurtowy. Polecam!
Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 1 godzina 30 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 16 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Bezowy spód

Masa żółtkowo – kawowa

  • 1 szt. mleko kokosowe w puszce schłodzonej uprzednio w lodówce przez minimum 12 h lub śmietanki kokosowej
  • 3 szt. żółtka
  • 1 łyżka kawa mielona
  • 1 łyżeczka żelatyna w wersji wege zastąp agarem
  • 30 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol

Galaretka pomarańczowa

  • 1 szt. pomarańcza osobno sok i skórka
  • 300 ml woda filtrowana
  • 1 szczypta kurkuma
  • 10 kropli stewia w płynie
  • 2 łyżki żelatyna w wersji wege zastąp agarem

Masa jogurtowo – kawowa

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Bezowy spód

  • Białka ubić na sztywną masę z solą i kwaśnym winianem potasu. Dodawać po łyżce erytrytolu i ubijać dalej aż do uzyskania lśniącej masy. Dodać kakao i wymieszać. Formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 – 18 minut. Wyjmij i ostudź.

Krem żółtkowo – kawowy

  • Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody (do przykrycia). Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody (też do przykrycia). Żółtka ubić na parze z erytrytolem. Z puszki mleka kokosowego wyjąć tylko stałą część i ubić na sztywno. Odłożyć 1/3 ubitej śmietanki kokosowej i schować do lodówki. Pozostałą część delikatnie wymieszać z masą żółtkową. Kawę przecedzić i zalać nią napęczniałą żelatynę. Całkowicie ją rozpuścić, po czym przelać do kremu i szybko wmieszać żeby nie było grudek. Krem wyłożyć na ostudzoną bezę.

Galaretka pomarańczowa

  • Zetrzeć skórkę z pomarańczy, a następnie wycisnąć z niej sok. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody (do przykrycia), a gdy napęcznieje zalać odrobiną wrzątku i całkiem rozpuścić. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, a także stewię i kurkumę. Dobrze wymieszać. Dolać wody tak, aby uzyskać w sumie 400 – 450 ml galaretki. Wstawić do lodówki, a gdy zacznie tężeć wylać ją na krem kawowy.

Krem kawowo – jogurtowy

  • Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, a gdy napęcznieje dodać trochę wrzątku żeby ją całkowicie rozpuścić. Posłodzić erytrytolem i dodać kawę, a następnie zmiksować z pozostałą bitą śmietaną kokosową i jogurtem kokosowym. Wyłożyć na stężałą galaretkę pomarańczową. Wierzch posypać kakao.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Delicja czekoladowo – pomarańczowa
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
141.08
% RWS*
Tłuszcz
 
13.56
g
8
%
Tłuszcze nasycone
 
11.53
g
72
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.28
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.95
g
Cholesterol
 
36.62
mg
12
%
Sód
 
40.26
mg
2
%
Potas
 
141.19
mg
4
%
Węglowodany
 
3.64
g
12
%
Błonnik
 
1.39
g
6
%
Cukier
 
0.53
g
Białko
 
3.69
g
4
%
Witamina A
 
48.81
IU
1
%
Witamina C
 
0.65
mg
1
%
Wapń
 
32.18
mg
3
%
Żelazo
 
1.43
mg
8
%
Węglowodany netto
 
2.25
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu