Keto desernik malinowy (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Sernik kokosowy na zimno z malinami
Keto desernik malinowy

Historia desernika

Dzisiaj mam dla Was coś dla osłody, a mianowicie wariację na temat tego desernika malinowego. Jeśli zastanawiacie się cóż to takiego, to oznacza, że nie przerobiliście w swoim życiu hedonistycznego etapu jedzenia rzeczy pysznych, acz niezdrowych. Albo też dawno przeszliście już na dobrą stronę mocy. Każdy prawdziwy foodie kojarzy bowiem najbardziej znany blog kulinarny polskiej blogosfery, czyli kwestiasmaku.com. Tam też właśnie można znaleźć takie cuda i cudeńka jak deserniki, czyli po prostu desery przypominające serniki na zimno. Wszystkie okraszone przepięknymi zdjęciami i szczegółowo opisane.

Deser idealny na lato

Ich bazą jest zazwyczaj spód z pokruszonych ciasteczek, czyli coś na wzór kruchego ciasta, tyle, że bez pieczenia. Głównym bohaterem desernika jest zaś masa serowa z mascarpone ubitym wraz ze śmietaną kremówką. Zwieńczeniem natomiast są zazwyczaj jakieś miękkie owoce. Całość bardzo przyjemna w smaku i konsystencji. No i wszystko robi się bez użycia piekarnika, co latem ma niebagatelne znaczenie… 🙂 Dlatego idea deserników od razu do mnie przemówiła.

Ewolucja keto desernika

Niestety, od kilku ładnych lat nie jadam ich już w czystej postaci. Najpierw, po wyeliminowaniu z diety glutenu modyfikacji uległ spód – trzeba było zrobić go przy użyciu mąk bezglutenowych lub ziaren. Po jakimś czasie, wraz z kolejnymi restrykcjami dietetycznymi eliminacji uległy wszelkie zboża, a także nabiał. Spód nie stanowi takiego problemu – z pomocą przyszły bowiem wiórki kokosowe oraz słonecznik. Ale czym zastąpić nabiał? No i czy będzie to jeszcze prawdziwy desernik?

Serniki bez sera

Odpowiedź na pierwsze pytanie jest dużo łatwiejsza – może to być kokos, a może to być również kalafior z musem kokosowym. Druga wersja była już przeze mnie przerabiana kilkukrotnie z dość dobrym skutkiem. Serniki z kalafiora to naprawdę pyszna rzecz, trzeba tylko się przełamać i spróbować. To samo dotyczy tiramisu z kalafiora. I właściwie krem z tego przepisu chyba nawet lepiej imituje masę serową z prawdziwego desernika. Tym razem padło jednak na czysty kokos, a dokładniej gęste mleko kokosowe z puszki w połączeniu z mlekiem z kartonu zagęszczone nasionami chia oraz żelatyną lub agar-agar (w wersji wege/ vegan).

Keto desernik również może być pyszny

Na drugie pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Każdy musi odpowiedzieć sobie sam. Ja tłumaczę sobie, że jest to po prostu keto desernik malinowy. A skoro ma być zgodny z wymogami diety ketogenicznej, to nie może zawierać pewnych składników typowych dla oryginału. Oczywiście osoby, które stosują dietę ketogeniczną w wersji z nabiałem nie muszą dokonywać większych modyfikacji masy serowej. Wystarczy zamienić cukier na erytrytol. Zachęcam jednak do wypróbowania tej wersji, bo jest naprawdę pyszna!

Pragnę jednocześnie zaznaczyć, że autorem tego dzieła jest moja ukochana mama, która specjalnie dla mnie dokonała wszelkich opisanych wyżej modyfikacji. Niech żyją mamy! 😀

Wydruk przepisu
Desernik malinowy
Keto desernik malinowy to wariacja na temat sernika na zimno z owocami. I to jaka pyszna wariacja! Pełna zdrowych tłuszczy i prawie bez węglowodanów.
Sernik kokosowy z malinami
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas oczekiwania 40 minut
Porcje
porcji
Składniki
Spód
Masa malinowa
Masa kokosowa
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas oczekiwania 40 minut
Porcje
porcji
Składniki
Spód
Masa malinowa
Masa kokosowa
Sernik kokosowy z malinami
Sposób przygotowania
Spód
  1. Wycisnąć sok z cytryny i rozdrobnić razem z pozostałymi składnikami spodu w malakserze dodając po trochu wody aż do uzyskania konsystencji pasty. Rozłożyć ją równomiernie w kwadratowej foremce o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.
Masa malinowa
  1. W międzyczasie żelatynę namoczyć w wodzie. Kilka malin odłożyć do dekoracji. Resztę zblendować (dla chętnych - można opcjonalnie przecedzić mus przez sitko, aby pozbyć się drobniutkich pestek). Gdy żelatyna napęcznieje, rozpuścić ją na małym ogniu dodając zblendowane maliny oraz erytrytol. Podgrzewać chwilę aż do zupełnego rozpuszczenia i wymieszania składników. Pod żadnym pozorem nie gotować. Ostudzić. Tężejącą masę wyłożyć na spód i wstawić do lodówki.
Masa kokosowa
  1. Wszystkie składniki oprócz żelatyny zagotować w garnuszku. Do jeszcze gorącej masy dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby nie powstały grudki. Po wystudzeniu i lekkim stężeniu wyłożyć na masę malinową. Wierzch udekorować pozostałymi malinami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 147 kcal

Tłuszcz: 12,0 g

Węglowodany: 4,4 g

Błonnik 3,1 g

Białko 7,0 g

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *