Keto donuty dyniowe (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu

keto donuty
Keto donuty dyniowe z glazurą jogurtową i ozrechami

Grzybobranie – wyczerpująca aktywność

Ufff… To był ciężki tydzień. Mimo, że w pracy byłam tylko trzy dni, zdążyła dać mi się we znaki. Wczoraj i dziś wolne, ale to nie znaczy oczywiście, że się opierdzielam… 😀 Wczoraj spędziłam dzień bardzo aktywnie, zdecydowanie bardziej niż standardowo w dni powszednie. Udałam się bowiem do lasu na grzyby. Było wspaniale, pogoda dopisała i zbiory także, ale jakie to było męczące…! Wydawało mi się, że moja kondycja nie jest taka zła. Trzy razy w tygodniu trening HIIT, krótki bo krótki, ale jednak. A do niedawna jeszcze zdarzało mi się biegać… Okazało się, że na warunki leśne mój poziom aktywności fizycznej to kropla w morzu potrzeb. Niby to było tylko kilka kilometrów… Ot marne 3 godziny chodzenia po nierównym terenie, schylania się pod gałęziami, a przy tym niesienia niemiłosiernie ciężkiego wiadra z grzybami… 😛 W rezultacie jednak ledwo doczołgałam się do auta! 😀 Po wszystkim nie miałam siły ruszyć ani ręką ani nogą! A trzeba było jeszcze z tymi grzybami coś zrobić…

Grzyby i dynia – ulubione smaki jesieni

Do dzisiaj jednak udało mi się już zregenerować siły, pora więc wkroczyć do kuchni i zrobić coś dobrego… 🙂 Wczoraj moja jedyna aktywność kuchenna to gotowanie, smażenie i suszenie grzybów. Jedyny plus tej całej akcji jest taki, że wkrótce na blogu możecie spodziewać się jakichś przepisów z udziałem grzybów. Nic dziwnego jednak, że dzisiaj wewnętrzna potrzeba zbilansowania tej grzybowej monotonii skierowała mnie ku słodkim kuchennym kreacjom, oczywiście na bazie dyni… 😀 Padło na keto donuty dyniowe. Pyszne oponki w standardowej glazurze z jogurtu i musu kokosowego z orzechami uświetniły moje dzisiejsze śniadanie, zaraz po jajecznicy z grzybami naturalnie. 😀

keto oponki
Keto dyniowe oponki

Keto donuty dyniowe jako alternatywa dla dań z grzybami

Przepis na te keto donuty dyniowe jest naprawdę fajny. Robi się je całkiem szybko, a mimo to zachwycają smakiem i aromatem. Oczywiście trzeba mieć na podorędziu puree z dyni. Ja zaopatrzyłam się w takowe już kilka dni temu. I nawet zaczynam się już bać czy nie zacznie mi się ono zaraz psuć. Tak więc szykuje się weekendowe dyniowe szaleństwo… W planie jest wegański sernik dyniowy, a także nieszczęsne knedle dyniowe ze śliwkami, które miały się doczekać realizacji już ładnych kilka dni temu…

Wydruk przepisu
Donuty dyniowe
Moje ulubione smaki jesieni to grzyby i dynia. Co do tej drugiej chyba zdążyliście się już zorientować... 😉 Dzisiaj królowa jesieni w kolejnej odsłonie - keto donuty dyniowe w glazurze jogurtowej z orzechami. Pyszności!
keto donuty dyniowe
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
sztuk
Składniki
Donuty
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
sztuk
Składniki
Donuty
keto donuty dyniowe
Sposób przygotowania
Donuty
  1. Suche składniki wymieszać ze sobą i odstawić. Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z erytrytolem. W osobnej misce zmiksować żółtka, puree z dyni, masło klarowane i ekstrakt z wanilii. Połączyć delikatnie obie masy, po czym wmieszać suche składniki. Masę podzielić na 6 części i wypełnić nią silikonową formę do donutów. Piec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie góra + dół (do suchego patyczka). Ostudzić.
Glazura
  1. Mus kokosowy rozpuścić w garnuszku na bardzo małym ogniu. Dodać jogurt kokosowy i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Donuty smarować glazurą i posypać posiekanymi orzechami.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:

Wartość energetyczna: 216 kcal

Tłuszcz: 17,3 g

Węglowodany: 5,2 g

Błonnik 0,0 g

Białko 5,5 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Wzorowałam się na tym przepisie.

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *