Keto dyniowe latte (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Dyniowa latte
Keto pumpkin spice latte

Sezon dyniowy oficjalnie rozpoczęty

Obiecałam, że wkrótce rozpocznę tegoroczny sezon dyniowy i tak też się właśnie stało. A na sam początek niewinny napój z udziałem dyni, czyli keto dyniowe latte (Pumpkin Spice Latte). Jest to nic innego, jak mleczna kawa połączona z musem z dyni oraz miksem korzennych przypraw. Zawiera on zazwyczaj mieszankę cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej oraz goździków. Określa się go mianem pumpkin spice, gdyż pasuje do wszelkiego rodzaju przetworów dyniowych. Swoją popularność Pumpkin Spice Latte zawdzięcza chyba znanej amerykańskiej sieci kawiarni. To właśnie ona rozpropagowała ideę dorzucania puree dyniowego do kawy. I chociaż zestawienie to nie jest zbyt oczywiste (nigdy wcześniej o nim nie słyszałam), to wyjątkowo ujmujące.

Uwaga na węglowodany w oryginalnej wersji Pumpkin Spice Latte!

Osobiście jestem wielką miłośniczką Pumpkin Spice Latte, jednak nie mam możliwości raczenia się nią we wspomnianej sieciówce ze względu na olbrzymią zawartość węglowodanów. Jak podaje sama firma na swojej stronie internetowej, napój w rozmiarze średnim (grande) to 52 g węglowodanów! I to praktycznie czystego cukru! To jest ponad dwa razy więcej niż moja docelowa dzienna dawka… 😮 Tak więc muszę albo obejść się smakiem albo zakasać rękawy i zabrać się do roboty przygotowując keto dyniowe latte we własnym zakresie. Oczywiście moje będzie miało odwrócone proporcje, czyli maksimum tłuszczu – minimum węglowodanów.

Dyniowa kawa
Keto dyniowe latte

Dyniowa latte w wersji lowcarb

Na wstępie kilka informacji praktycznych. Niektórzy zalecają przygotowanie dyniowego sosu z mleka kokosowego, puree z dyni i keto słodzidła (erytrytol lub stewia powinny się dobrze sprawdzić) z dodatkiem wspomnianej przyprawy. To podejście jest jak najbardziej zasadne. Taką dyniową miksturę można przez jakiś czas przechowywać w lodówce i dolewać do kawy zawsze, kiedy najdzie nas na to ochota. Można także dodać wszystkiego po trochu do szklanki kawy i też będzie ok. Ja tak ostatnio zrobiłam i moja keto dyniowa latte była wyśmienita.

Kawa kuloodporna + dynia = najlepsze keto dyniowe latte

Żeby było bardziej keto, kawę zrobiłam w wersji kuloodpornej, czyli z peptydami kolagenowymi oraz olejem MCT. No i kluczowa informacja – keto dyniowa latte smakuje najlepiej z bitą śmietaną na wierzchu. 🙂 Jeśli – tak, jak ja – nie spożywasz nabiału, to spieszę donieść, że świetna bita śmietana wychodzi także ze śmietanki kokosowej. Można ją uzyskać ze stałej części mleka kokosowego w puszce schłodzonego przez min. 12 h w lodówce). Ja tym razem działałam spontanicznie i nie byłam w posiadaniu puszki mleka kokosowego w lodówce, co prawie zniweczyło mój plan dodania bitej śmietany kokosowej na wierzch… Nie poddałam się jednak i wypróbowałam kawę z ubitym mlekiem kokosowym. Muszę przyznać, że efekt jest – jak widać na zdjęciach – zaskakująco dobry. Użyłam do tego celu syfonu i dodałam trochę żelatyny, żeby utrwalić efekt końcowy. Wyszło pysznie!

Please follow and like us:
Wydruk przepisu
Dyniowe latte
Pyszna niskowęglowodanowa wariacja na temat Starbucks'owego bestsellera, czyli keto dyniowe latte. Równie pyszne i równie jesienne w charakterze, a o ile zdrowsze!
Dyniowa kawa
Czas przygotowania 2 minuty
Porcje
porcja
Składniki
Pumpkin Spice Latte
Bita śmietana z mleka kokosowego
Czas przygotowania 2 minuty
Porcje
porcja
Składniki
Pumpkin Spice Latte
Bita śmietana z mleka kokosowego
Dyniowa kawa
Sposób przygotowania
Pumpkin Spice Latte
  1. Wszystkie składniki zblendować dolewając gorącej wody. Jeśli korzystasz z gotowej zaparzonej kawy, to po prostu zblenduj ją z pozostałymi składnikami. Można udekorować bitą śmietaną.
Bita śmietana z mleka kokosowego
  1. Z 250 ml mleka kokosowego odlać 50 ml do garnuszka. Dodać erytrytol, a żelatynę posypać po wierzchu. Włączyć na niewielki ogień. Gdy żelatyna się całkowicie rozpuści dobrze wymieszać, żeby nie było żadnych grudek. Zdjąć z gazu. Dolać pozostałe mleko kokosowe. Całość przelać do syfonu i wstawić do lodówki. Dobrze schłodzić. Schłodzony syfon nabić nabojem. Dobrze wstrząsnąć i dozować bitą śmietanę na wierzchu dyniowej latte. Posypać przyprawą do piernika lub pokruszonymi ciasteczkami korznnymi (niskowęglowodanowymi).
Pozostałe informacje

Adnotacja do przepisu: Do przygotowania bitej śmietany z mleka kokosowego użyłam mleka w kartonie firmy Real Thai o zawartości tłuszczu 19%. Zauważyłam jednak, że poszczególne partie produktu różnią się od siebie odrobinę gęstością, a gęstsza część mleka ma tendencję do osiadania na dnie kartonika. Mleko użyte przeze mnie do zrobienia bitej śmietany było dość gęste, więc jeśli używasz mleka kokosowego o płynnej konsystencji, to może zaistnieć potrzeba zwiększenia ilości żelatyny albo bita śmietana może się nie udać. W razie problemów, proponuję skorzystać ze śmietanki kokosowej -tutaj nie powinno być problemów z ubiciem jej na sztywno.


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez bitej śmietany):

Wartość energetyczna: 170 kcal

Tłuszcz: 12,1 g

Węglowodany: 5,4 g

Błonnik 1,0 g

Białko 10,7 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

 

Może Ci się też spodobać: