Keto fondant dyniowy (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu

keto lava cake
Keto fondant dyniowy, czyli lava cake

Dynia w najlepszym wydaniu

Tak, jak obiecywałam ruszam z kopyta z przepisami z dyni. Mamy już w sumie połowę października a tu wcale dynia nie wiedzie jakiegoś widocznego prymu na blogu… Pora to zmienić! W głowie mam już kilka dyniowych pomysłów, które nie mogą doczekać się realizacji… Ostatnio udało mi się jednak powołać do życia jeden z nich – keto fondant dyniowy. Jest to nic innego, jak ciastko znane także pod nazwą „lava cake”. W tej wersji ciasto jest dyniowe, a ze środka wylewa się lawa z białej czekolady. Korzystając z mojego przepisu na białą czekoladę zmajstrowałam jesienną jej wersję, czyli po prostu dodałam duże ilości cynamonu. Jest świetna sama w sobie, a co dopiero w towarzystwie pysznego intensywnie pomarańczowego ciasta dyniowego. 🙂

Keto fondant dyniowy – iście jesienny smakołyk

Miłośnikom prawdziwej czekolady w wersji ciemnej spieszę donieść, że z powodzeniem można użyć także jej. Ciemna czekolada równie dobrze komponuje się z dynią, tutaj jednak kolorystycznie bardziej pasowała mi biała… Co prawda moja z uwagi na dużą ilość cynamonu jest raczej beżowa, ale mi to specjalnie nie przeszkadza. Keto fondant dyniowy to świetny sposób na szybki deser. Jak Was złapie ochota na małe co nieco, to w ciągu 12 minut możecie cieszyć podniebienie upojnym smakiem dyni połączonej z czekoladą. Jedynym warunkiem jest bycie w posiadaniu puree z dyni. Ja w okresie jesiennym właściwie non stop mam go na stanie. Prawie każda dynia ląduje w piekarniku, po czym jest blendowana na puree i wtedy czeka na odpowiedni moment.

fondant dyniowy
Keto fondant dyniowy z białą czekoladą

Fondantowe dywagacje na koniec

Jeśli chodzi o uwagi, co do samego sposobu przygotowania, to wydaje mi się, że lepiej piec keto fondant dyniowy „na raty”. To znaczy wyłożyć najpierw pierwszą część ciasta do kokilki, zapiec przez kilka minut, położyć na wierzchu czekoladę, przykryć pozostałą częścią ciasta i wstawić pod grill na kolejne kilka minut. Lub nawet całkiem po upieczeniu wsadzić w niego czekoladę tak, aby upłynniła się pod wpływem ciepła. Oczywiście można go upiec także za jednym zamachem, jednak wtedy czekolada staje się bardzo płynna i rozrzedza górną część ciasta. Przez to efekt jest odrobinę mniej fondantowy, ale wcale nie mniej smaczny. 🙂

Wydruk przepisu
Fondant dyniowy
Jesienny deser gotowy w kilka minut? Prawidłowa odpowiedź to keto fondant dyniowy. 🙂 Miękkie ciasto dyniowe skrywa w środku rozpuszczoną czekoladę. Całość wprost rozpływa się w ustach. Must- do sezonu!
keto fondant dyniowy
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 12 minut
Porcje
porcja
Składniki
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 12 minut
Porcje
porcja
Składniki
keto fondant dyniowy
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki poza czekoladą zblendować na gładką masę. Przełożyć 3/4 masy do kokilki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Piec ok. 8 minut. Po tym czasie na wierzchu podpieczonego ciastka ułożyć 2 kostki czekolady i przykryć pozostałym ciastem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 4 - 5 minut aż góra ciasta się zetnie. Wyjąć z piekarnika, chwilę ostudzić. Serwować jeszcze ciepłe, póki czekolada jest płynna.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 234 kcal

Tłuszcz: 21,2 g

Węglowodany: 3,8 g

Błonnik 0,2 g

Białko 8,5 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *