Przejdź do przepisu Wydruk przepisu

Powrót na słodkie tory
No to mieliśmy małą przerwę od słodkości w postaci krokiecików z kalafiora, to teraz można wrócić z powrotem do mojego konika, czyli keto ciast i deserów… 😀 A wracam z nie byle czym, bo z keto french silk pie, czyli ciastem o francuskim rodowodzie, którego krem ma być gładki niczym jedwab. Tak przynajmniej mi się wydawało… 🙂 Prawda okazuje się jednak nieco odmienna, a nazwa dość myląca… Okazuje się, że ciasto zostało wynalezione w połowie XX wieku w USA przez niejaką Betty Cooper z okazji konkursu znanego jako Pillsbury Bake Off. A nazwę zawdzięcza tylko i wyłącznie temu, że wypełnia je czekoladowy mus, co najwidoczniej rodzi skojarzenia z jedwabiem i Francją… 🙂 Ale krem ma w istocie jedwabną konsystencję 😀
Keto french silk pie – ciasto łączące skrajności i zjednujące ludzi o rożnych poglądach dietetycznych
Mniejsza o nazwę, najważniejszy jest fakt, że ciasto jest absolutnie przepyszne, a w moim przypadku w dodatku także zgodne z dietą ketogeniczną i wegańską. A zapewniam, że nie jest łatwo połączyć te dwa reżimy żywieniowe… 🙂 Niemniej w tym przypadku się udało. Zatem weganie i miłośnicy diety ketogenicznej, w dużej mierze kojarzonej z produktami odzwierzęcymi, mogą zasiąść do wspólnego stołu…. 🙂 Szczerze powiedziawszy efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Zestawienie smaków jest obłędne, a świadomość, że ciasto można uznać za zdrowe dodaje mu kolejne kilka punktów. Jeszcze jeden plus, o którym wcześniej zapomniałam wspomnieć to fakt, że ciasto robi się w całości na zimno. Naturalną konsekwencją tego jest więc dość krótki czas przygotowania.

Triada kulinarnych przebojów w wersji keto
No to teraz kilka słów na temat składu. Spód to w dużym skrócie mąka migdałowa z czarnym kakao. Krem to natomiast znany i lubiany czekoladowy mus z awokado. Na wierzchu zaś znajdziecie ubite mleko/ śmietankę kokosową. Każde z nich z osobna jest pyszne – wyobraźcie sobie więc jak smakują w połączeniu… 🙂 Jest to prawdziwa petarda – po prostu musicie tego spróbować! Tutaj znajdziecie oryginalny przepis, a poniżej moja wersja, w sumie bez większych zmian… 🙂

Czas przygotowania | 25 minut |
Czas oczekiwania | 2,5 godziny |
Porcje |
porcji
|
- 75 g mąki migdałowej
- 2 łyżeczki czarnego kakao
- 6 łyżeczek erytrytolu
- 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
- 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego, rozpuszczonego
- 1,5 awokado
- 1 szklanka gęstego mleka kokosowego (ok. 250 ml)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka kawy z cykorii (płaska)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 20 kropli stewii w płynie
- 30 ml ciemnego rumu
- 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
- 1 szklanka gęstego mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej (ok. 250 ml)
- 1 łyżka erytrytolu czubata
- 1 łyżeczka żelatyny płaska (w wersji wege zastąpić agarem, a jeśli korzystasz z gęstej śmietany kokosowej z puszki można całkiem pominąć)
Składniki
Spód
Mus czekoladowy
Bita śmietana kokosowa
|
![]() |
- Wszystkie składniki wymieszać w malakserze lub rękoma w misce. Wylepić ciastem spód tortownicy o średnicy ok. 20 cm (tortownicę warto wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową). Odstawić do lodówki.
- Wszystkie składniki zblendować bardzo dokładnie na gładką masę. Wyłożyć na spód, wyrównać. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
- Odrobinę mleka/ śmietanki kokosowej odlać do garnuszka, wsypać erytrytol i posypać wierzch żelatyną bądź agarem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie podgrzać do rozpuszczenia składników (w przypadku żelatyny nie gotować, a jeśli korzystasz z agaru, to można doprowadzić do lekkiego zagotowania). Wymieszać z pozostałym mlekiem/ śmietanką kokosową. Całość przełożyć do pojemnika syfonu i solidnie schłodzić. Nabić syfon i wyciskać śmietanę na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 169 kcal
Tłuszcz: 15,3 g
Węglowodany: 3,5 g
Błonnik 1,4 g
Białko 2,8 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: