Keto gazpacho (Paleo, LowCarb, Vegan)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu

gazpacho
Keto gazpacho pomidorowe

Trochę inna zupa pomidorowa

Mamy właśnie szczyt sezonu na pomidory, więc nie mogło zabraknąć przepisu z tym składnikiem w roli głównej. Co prawda nie do końca wpasowałam się z nim w obecne realia, bo pogodowo mamy aktualnie bardziej jesień, niż lato, a danie, które chcę Wam dzisiaj przedstawić zdecydowanie lepiej nadaje się na upały… Chodzi o keto gazpacho pomidorowe, czyli taką zupę pomidorową w trochę innym wydaniu. Serwowaną na zimno i nie z koncentratu… 😀 Jest to zatem danie mocno warzywne i pomidorowe, a zarazem bardzo orzeźwiające w smaku. Wprost idealne na gorące dni. Liczmy więc na to, że takowe jeszcze nadejdą tego lata… 🙂

Pomidor pomidorowi nierówny

Jedno co mogę z pełnym przekonaniem stwierdzić, to fakt, że przy tym przepisie bardzo duże znaczenie ma jakość pomidorów. Niestety, większość sklepowych pomidorów pozostawia wiele do życzenia jeśli chodzi zarówno o smak, jak i aromat. Ani nimi nie pachną, ani nie smakują. Keto gazpacho z takich pomidorów będzie zwykłym, niczym nie wyróżniającym się puree z warzyw. Będąc na zakupach wybierzcie więc takie, które pięknie pachną pomidorami – wtedy i smak nie powinien Was zawieść… Oczywiście najlepsze z najlepszych to pomidory z własnego ogródka. Te mają ten niepowtarzalny, właściwy pomidorom smak, jak i konsystencję. Takich prawdziwych pomidorów możecie też poszukać na ryneczku warzywnym, jeśli takowy odbywa się w Waszej okolicy. Szukajcie tych podłużnych lub bawolich serc – te chyba najlepiej nadadzą się na nasze gazpacho.

gazpacho pomidorowe
Keto gazpacho pomidorowe

Keto gazpacho pomidorowe (nie tylko) na upały

Jeśli macie już najważniejszy składnik, to właściwie można uznać, że gazpacho jest gotowe… 😛 Bo pozostaje tylko obrać pomidory ze skóry, zblendować je z ogórkiem, awokado oraz cebulą i przyprawić. Ot cała filozofia. Keto gazpacho to naprawdę szybkie i proste danie. W dodatku bardzo pożywne i sycące. Wręcz nie można go nie zrobić, gdy stragany uginają się od tych czerwonych piękności. Także nie czekajcie aż nadejdą upały, tylko róbcie póki sezon, bo pomidory są, a tych pierwszych możemy się już niestety nie doczekać… 🙂

Wydruk przepisu
Gazpacho pomidorowe
Sezonowa propozycja na upalne dni rodem ze słonecznej Hiszpanii. Oto keto gazpacho - pachnące latem, orzeźwiające i takie pyszne... Must-do sezonu pomidorowego.
keto gazpacho
Czas przygotowania 10 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
porcje
Składniki
Czas przygotowania 10 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
porcje
Składniki
keto gazpacho
Sposób przygotowania
  1. Pomidory ponacinać, zalać wrzątkiem tak, aby woda całkowicie je przykryła i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie zdjąć z nich skórę i posiekać miąższ na mniejsze kawałki. Dodać posiekanego ogórka, awokado oraz cebulę czerwoną. Zblendować razem z pozostałymi składnikami. Można dodatkowo schłodzić w lodówce. Serwować na zimno.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 125 kcal

Tłuszcz: 10,1 g

Węglowodany: 5,9 g

Błonnik 2,0 g

Węglowodany netto 3,9 g

Białko 1,5 g

Może Ci się też spodobać: