Keto gofry dyniowe (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Keto gofry
Keto gofry dyniowe

Dynia gości na śniadaniu

Kolejna propozycja na śniadanie z wykorzystaniem dyni to keto gofry dyniowe. Są one właściwie czymś pomiędzy śniadaniem a deserem. Ja nie słodziłam zbyt mocno ani ciasta ani nadzienia, więc wyszło mi coś w rodzaju kanapki. Jeśli jednak wolicie nadać temu daniu bardziej deserowy charakter, wystarczy wzmocnić słodki smak. Keto gofry dyniowe powstały na bazie podstawowego przepisu na gofry śniadaniowe, tylko tak, jak w przypadku gofrów czekoladowych, dodałam do nich łyżkę inuliny. No i puree z dyni… 😉 Smak dania w dużej mierze zależy od tego, z czym zestawi się gotowe gofry. W przypadku gofrów dyniowych naturalnym skojarzeniem był kremowy serek śmietankowy (taki typu Philadelphia). Co jednak jeśli nie je się nabiału? Ano jest kilka alternatyw.

Gofry lowcarb
Keto gofry z dyni

Kremowe nadzienie – kilka opcji do wyboru

Można na przykład użyć twarożku kokosowego, który był już wykorzystywany tutaj jako nadzienie do naleśników lub też masy z kokosanki śniadaniowej. Obie opcje powinny się świetnie sprawdzić w nowej roli. Jeśli jednak szukacie czegoś bardziej zbliżonego do kremowego serka, to na to też mam sposób! 😀 Jest to mianowicie mieszanka musu kokosowego z jogurtem kokosowym. W odpowiednich proporcjach powstaje z tego całkiem niezła imitacja serka śniadaniowego. Oczywiście tylko w temperaturze pokojowej, bo po schłodzeniu – ze względu na sporą zawartość oleju kokosowego w musie – masa mocno tężeje.

Gofry dyniowe
Keto gofry dyniowe z nadzieniem śmietankowym

Gofry w różnym wydaniu

Powoli te gofry stają się jednym z moich ulubionych keto śniadań. Mają wiele zalet. Można je przerabiać do woli i dostosowywać do aktualnych zachcianek smakowych. A poza tym można z nich zrobić prawdziwą kanapkę i spakować na wynos. Są dzięki temu świetną opcją na posiłek do szkoły czy pracy. W planach są już kolejne – tym razem ponownie wytrawne – wersje gofrów śniadaniowych – szpinakowe oraz cukiniowe. Pierwsze mam zamiar zestawić z twarożkiem kokosowym i łososiem, zupełnie jak w przypadku bajgli brokułowych. Do tych drugich natomiast będzie chyba pasować pasta z tuńczyka z majonezem. Grunt to mieć dobry plan! 🙂

Wydruk przepisu
Gofry dyniowe
Keto gofry dyniowe to dobry pomysł na śniadanie na wynos. Chociaż sprawdzą się równie świetnie także w roli deseru. Wystarczy odrobinę je dosłodzić.
Gofry dyniowe
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 5 minut
Porcje
sztuk
Składniki
Gofry dyniowe
Śmietankowe nadzienie
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 5 minut
Porcje
sztuk
Składniki
Gofry dyniowe
Śmietankowe nadzienie
Gofry dyniowe
Sposób przygotowania
Gofry dyniowe
  1. Jajko ubić z rozpuszczonym masłem klarowanym. Dodać puree z dyni, a następnie suche składniki, czyli inulinę, mąkę kokosową oraz sodę oczyszczoną i sól. Dobrze wymieszać lub jeszcze raz krótko zmiksować. Przelać masę do foremek do gofrów i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 15 minut (do lekkiego zrumienienia). Alternatywnie można upiec je w mikrofali nastawiając na 1- 1,5 minuty. Z podanych proporcji wychodzi 5 niewielkich gofrów.
Śmietankowe nadzienie
  1. W międzyczasie przygotować nadzienie. Mus kokosowy rozpuścić na bardzo małym ogniu. Wymieszać z jogurtem kokosowym. W celu uzyskania słodkiej wersji gofrów można dosłodzić stewią lub erytrytolem. Upieczone i ostudzone gofry smarować nadzieniem śmietankowym. Można też przełożyć je nadzieniem niczym kanapkę (jak na zdjęciach).
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 pojedynczej porcji:

Wartość energetyczna: 82 kcal

Tłuszcz: 7,3 g

Węglowodany: 1,4 g

Błonnik 2,2 g

Białko 1,9 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *