Kaczka w żurawinie
Dzisiaj uroczyście i świątecznie – na keto obiad poleca się keto kaczka w żurawinie. Tłusta pierś z kaczki w towarzystwie niskowęglowodanowej żurawiny to wymarzone danie, które nie namiesza w proporcji makroskładników. Jest przy tym rewelacyjne w smaku i atrakcyjnie się prezentuje. Smacznego!
Porcje Czas przygotowania
2porcje 5minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15minut 5minut
Porcje Czas przygotowania
2porcje 5minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15minut 5minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Żurawinę wsypać do garnuszka i zalać winem. Gotować na średnim ogniu redukując wino aż żurawina będzie miękka. W razie potrzeby podlać odrobinę wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec gotowania dosłodzić stewią. Skórę kaczki ponacinać w paski lub kratkę. Natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło klarowane, a gdy będzie mocno rozgrzana ułożyć na niej piersi z kaczki zaczynając od strony ze skórą. Smażyć z obu stron przez ok 3 – 4 minuty. Zdjąć z patelni i dać jej odpocząć przez ok 5 minut, po czym pokroić w paski i ułożyć na kołderce z sosu winno- żurawinowego.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 356 kcal

Tłuszcz: 23,1 g

Węglowodany: 9,2 g

Błonnik 3,0 g

Białko 27,4 g

Podziel się:

Dodaj do ulubionych:

Lubię Wczytywanie...