Keto key lime pie (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Keto ciasto
Keto key lime pie

Słodki smak orzeźwienia

Mamy środek lata. Powróciły wyższe temperatury, a wraz z nimi pojawiła się także potrzeba orzeźwienia. Woda z cytryną zdaje co prawda egzamin, ale o ile przyjemniej uzyskać ten sam efekt pałaszując kawałek ciasta! Mocno limonkowa i niezbyt słodka tarta stanowi idealny letni deser. Inspiracją jest amerykański klasyk – key lime pie. Kto zna się bowiem lepiej na kwestii orzeźwienia jak nie mieszkańcy gorącej Florydy…? Oczywiście moja wersja nie zawiera zbóż, cukru oraz nabiału, jest więc Keto & Paleo wariacją na temat oryginału. Nie miałam okazji go jeść, jednak jestem przekonana, że ciasto w tej wersji jest równie smaczne, a o ile zdrowsze! 😊

Sekret pochodzenia zieleni ujawniony

Ogólnie, źródłem inspiracji był ten przepis. Spód keto key lime pie powstał jednak z mojego ulubionego przepisu na keto kruche ciasto, które mieliście okazję poznać przy okazji babeczek z kremem i owocami. Dokonałam jednak małej modyfikacji, rumieniąc mąkę kokosową na suchej patelni. Dzięki temu zabiegowi spód uzyskał piękny karmelowy kolor i bardzo ładnie podkreślił zielony kolor nadzienia. W tym momencie należą Wam się wyjaśnienia- otóż zieleń nadzienia nie pochodzi tyle z limonek, co z awokado. Jest to bowiem jego główny składnik! W oryginale nie używa się oczywiście awokado, tylko zielonego barwnika. Sok z limonki oraz skórka z niej starta nie zapewniają bowiem pożądanej intensywności koloru.

Keto ciasto
Keto tarta limonkowa, czyli key lime pie

Limonka – key ingredient 😉

Pomijając kwestie różnic w przepisie jest jeszcze jedna rzecz, która właściwie powinna udaremnić wszelkie nawiązania do prawdziwego key lime pie. A mianowicie pochodzenie limonek. Nie wiem skąd dokładnie pochodziły moje, ale z całą pewnością nie były to limonki z Florida Keys (key limes). Ponoć tamtejsze uprawy zostały doszczętnie zniszczone przez huragan i od tej pory uprawiana jest tam zupełnie inna ich odmiana… Były one jednak wystarczająco soczyste i aromatyczne, żeby nadać ciastu wspaniały smak i aromat. Biorąc pod uwagę powyższe, pewnie w ogóle nie powinnam określać tego ciasta mianem keto key lime pie. Bardziej pasowałoby określenie tarta kokosowo- limonkowa. Kokos występuje tutaj bowiem nie tylko w spodzie (mąka kokosowa, olej kokosowy), ale także w nadzieniu (śmietanka kokosowa – można użyć także tej z puszki*). Ja się jednak upieram przy tym, że jest to po prostu keto key lime pie.

Wydruk przepisu
Key lime pie
Wspaniała, zielona wariacja na temat słynnego limonkowego ciasta rodem z Florydy, czyli keto key lime pie świetnie sprawdzi się na letni deser. Ciasto jest bowiem bardzo lekkie i mocno orzeźwiające w smaku. Dosłownie rozpływa się w ustach!
Keto ciasto
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 25 minut
Czas oczekiwania 1,5 godziny
Porcje
porcji
Składniki
Spód
Nadzienie limonkowe
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 25 minut
Czas oczekiwania 1,5 godziny
Porcje
porcji
Składniki
Spód
Nadzienie limonkowe
Keto ciasto
Sposób przygotowania
Spód
  1. Mąkę podprażyć na suchej patelni aż się przyrumieni. Ostudzić. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i wyrobić gładkie ciasto. Wypełnić nim spód formy do tarty i umieścić w lodówce na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (w trybie grzania góra + dół). Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 - 20 minut. Ostudzić.
Nadzienie
  1. Wszystkie składniki zblendować. Wyłożyć na ostudzone ciasto i schłodzić w lodówce przez min. 1 h. Udekorować pozostałą ubitą śmietanką.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 195 kcal

Tłuszcz: 18,9 g

Węglowodany: 4,9 g

Błonnik 1,2 g

Białko 3,5 g


* Śmietanka kokosowa, której użyłam była płynna, więc nadzienie trzymało formę jedynie po długim schłodzeniu ciasta. Zaraz po wyjęciu z lodówki, w wysokich temperaturach zaczynało się lekko rozpływać, co widać zresztą na zdjęciu. Jeśli Waszym zamysłem jest nadzienie, które dłużej zachowuje formę stałą, polecam skorzystać ze śmietanki kokosowej pochodzącej ze schłodzonego mleka kokosowego z puszki. Jest ona dużo gęstsza i nie upłynni aż tak nadzienia. Zwłaszcza, jeśli zamierzacie serwować to ciasto podczas upałów. To samo dotyczy dekoracji (ja musiałam posiłkować się ok. 0,5 łyżeczki żelatyny, żeby śmietanka kokosowa użyta do dekoracji nie rozpłynęła się po cieście).

Może Ci się też spodobać:

2 Comments

  1. Nice post! I like this recipe, it’s very healthy and easy to do. Thanks for sharing!

    1. I am glad you like it! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *