Keto kopytka dyniowe (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Keto gnocchi
Keto kopytka dyniowe

Dynia na wytrawnie też jest ok

W szczycie sezonu dyniowego właściwie każdy posiłek mógłby się składać z dyni. Bo przecież oprócz deserów i ciast z jej udziałem, można z niej przyrządzać mnóstwo innych dań, w tym także wytrawnych. Przepyszna i jakże rozgrzewająca jest zupa – krem z dyni, zwłaszcza taka na ostro z mlekiem kokosowym. Chyba zatem muszę odszczekać to, co ostatnio mówiłam, że nie przepadam za dynią w wytrawnym wydaniu. Faktem jest, że przeważająca część moich przepisów z jej użyciem jest na słodko, ale w wytrawnych daniach dynia też daje radę… 🙂 Przykładem tego mogą być chociażby dzisiejsze keto kopytka dyniowe. I o ile przez polską blogosferę kulinarną przetoczyły się dziesiątki albo i setki alternatywnych przepisów na kopytka, w tym także na kopytka dyniowe, to rzadko które z nich są niskowęglowodanowe.

Co zamiast skrobi?

Nie jest to bowiem taka prosta sprawa, żeby przerobić na wersję lowcarb danie, które z zasady jest wysokoskrobiowe, a co za tym idzie także wysokowęglowodanowe. To właśnie skrobia, a niejednokrotnie także dodatek mąki pszennej daje odpowiednią konsystencję tradycyjnym kopytkom. Czym w takim razie je zastąpić? Ano można śladem kopytek z kalafiora iść w łuski babki płesznik lub jajowatej, które niejednokrotnie działały jako substancja wiążąca. I zapewniam, że jest to właściwy kierunek… 🙂 Jednak użycie samej łuski babki jajowatej daje niezbyt przyjemny i oczekiwany efekt kleistości i mazistości. Tutaj jednak z pomocą przychodzi glucomannan. Pamiętacie ten składnik? Jest to sproszkowany korzeń konjac, który stanowi główną ingrediencję tzw. zero carb pasta inaczej zwanej makaronem shirataki. Sprawdził się już zarówno w chowderze z owoców morza, jak i puddingu czekoladowym, w tym przypadku także okazał się brakującym ogniwem.

keto gnocchi
Keto kopytka dyniowe z pesto z bazylii

Keto kopytka z dyni lubią się z zielonym pesto z bazylii

I w takim właśnie towarzystwie je zaserwowałam. Smakowały super. Pesto pasowało idealnie. W takim zestawieniu kopytka mają też idealne proporcje makroskładników. Zresztą ogromna część węglowodanów to tutaj po prostu błonnik, którego nie wlicza się do dziennego limitu węglowodanów. Węglowodany netto to zaledwie 1,9 gram! Kto by pomyślał, że dynia może być aż tak low carb…?

Wydruk przepisu
Keto kopytka dyniowe
Kolejny pyszny i sezonowy sposób na wykorzystanie dyni, czyli keto kopytka dyniowe. Najlepszy dodatek do mięs i gulaszy, chociaż u mnie w wersji wegetariańskiej z pesto z bazylii też sprawdził się świetnie.
Keto gnocchi
Kuchnia Europejska, Wege
Keyword gnocchi, jajka, kopytka
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 3 minuty
Czas oczekiwania 5 minut
Porcje
porcje
Składniki
Kuchnia Europejska, Wege
Keyword gnocchi, jajka, kopytka
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 3 minuty
Czas oczekiwania 5 minut
Porcje
porcje
Składniki
Keto gnocchi
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę. Ostawić na 5 minut. W tym czasie zagotować garnek wrzątku. Masę podzielić na 3 części. Z każdej uformować wałek podsypując pozostałymi łuskami babki jajowatej. Odcinać niewielkie kluski i spłaszczać je lekko widelcem.
    keto kopytka
  2. Wrzucać kluski na wrzącą osoloną wodę i gotować przez ok. 3 minuty po wypłynięciu klusek na wierzch. Podawać gorące w towarzystwie gulaszu, sosu mięsnego lub zielonego pesto.
    Keto kopytka
  3. Świetnie smakują również odsmażone na patelni.
    Keto kopytka
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 98 kcal

Tłuszcz: 4,2 g

Węglowodany: 9,8 g

Błonnik 7,9 g

Białko 6,5 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

 

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *