Keto kostka rabarbarowa (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisuWydruk przepisu
keto ciasto
Keto kostka rabarbarowa

Rabarbar – przedsmak lokalnych owoców sezonowych

Czas, w którym nie pojawiły się jeszcze rodzime truskawki, a importowane owoce różnej maści już niekoniecznie wydają się atrakcyjne można by uznać za owocowy niebyt. Jednak jest pewien owoc, który dobrze radzi sobie w naszych wiosennych warunkach klimatycznych. Mowa oczywiście o rabarbarze. Dla niektórych chwast, dla innych powiew wiosny i zapowiedź truskawkowego szału. Niegdyś rósł powszechnie na działkach i ogródkach. Wystarczyło wyjść z domu, żeby po chwili wrócić doń z naręczem różowawych łodyg.

Rabarbar kupny versus ogrodowy

Nie wiem czemu rabarbar jako roślina ogrodowa popadł w taką niełaskę. Ale ja w dzisiejszych czasach muszę chadzać po niego do sklepu i płacić niezłą sumkę za coś, co jakieś kilkanaście lat temu miałabym za darmo… Za pęk kilku rabarbarowych łodyg zapłaciłam ostatnio prawie 10 zł, a po oczyszczeniu z liści i skórek zostało mi nieco ponad 0,5 kilo surowca. No nie była to transakcja życia… Grunt, że starczyło na ciasto.

ciasto z rabarbarem
Keto ciasto z rabarbarem i mleczną pianką

Keto kostka rabarbarowa poleca się na wiosenny deser

Ależ! Co to jest za ciasto! Keto kostka rabarbarowa to cudowne współistnienie smaków i faktur. Półkruchy spód (do mojego standardowego kruchego ciasta na mące kokosowej dodałam po prostu spulchniacza w postaci cream of tartar i odrobiny sody), rabarbarowo – cytrynowa galaretka, a na wierzchu puchata pianka mleczna. No cud miód i orzeszki, chociaż tych produktów nie ma akurat w składzie… 😉 Galaretka o smaku cytrynowym tym razem kupna (bez cukru!). Zaś pianka mleczna pochodzi z tego przepisu, tylko użyłam mleka kokosowego z kartonu zamiast śmietanki. No mówię Wam – niebo w gębie! Co więcej, w miarę szybko się je robi. Tylko spód wymaga chwili pieczenia, reszta to już gotowanie lub praca na zimno. Właściwie jedyny minus to ten bardzo niewdzięczny aspekt pracy z rabarbarem, jakim jest jego oczyszczanie.

Ktoś z Was ma jeszcze dostęp do takiego ogrodowego lub działkowego rabarbaru? Jeśli tak, to lećcie nazrywać, a resztę świata czeka wyprawa do sklepu… 😀

Wydruk przepisu
Kostka rabarbarowa
Idealne ciasto na wiosenny weekend. Trochę słodkie, trochę kwaskowate, ale co najważniejsze - przepyszne! Właśnie taka jest ta keto kostka rabarbarowa. Zapraszam do wypróbowania.
Keto kostka rabarbarowa
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
porcji
Składniki
Kruchy spód
Galaretka rabarbarowo - cytrynowa
Mleczna pianka
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
porcji
Składniki
Kruchy spód
Galaretka rabarbarowo - cytrynowa
Mleczna pianka
Keto kostka rabarbarowa
Sposób przygotowania
Kruchy spód
  1. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednorodne ciasto. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut aż brzegi się lekko przyrumienią.
Galaretka rabarbarowo - cytrynowa
  1. Pokrojony rabarbar umieścić w garnku, zasypać erytrytolem i zalać wodą. Gotować aż rabarbar się rozpadnie i powstanie gładka masa. Zdjąć z palnika, po chwili wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Tężejącą, ale jeszcze lekko płynną masę wylać na kruchy spód. Wstawić do lodówki do stężenia.
Mleczna pianka
  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, żeby nie było żadnych grudek. Odstawić. W międzyczasie mleko kokosowe ubić z ekstraktem z wanilii (masa powinna znacznie zwiększyć swoją objętość). Pod koniec ubijania zacząć dodawać po łyżce erytrytolu. Gdy masa będzie gładka i świetlista, wlać tężejącą żelatynę i dobrze wszystko razem zmiksować. Gęstniejącą masę wylać na warstwę galaretki. Wstawić do lodówki do pełnego stężenia (przynajmniej 2 h, najlepiej na całą noc).
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 121 kcal

Tłuszcz: 8,6 g

Węglowodany: 1,8 g

Błonnik 0,7 g

Białko 2,6 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Może Ci się też spodobać:

2 Comments

  1. Ta keto kostka jest obłędnie smaczna, bo miałam okazję ją spróbować. Wspaniale prezentuje się na zdjęciu i tak samo smakuje, zresztą, jak wszystkie przepisy z tego niezwykle udanego i zdrowego bloga. Na pewno w najbliższym czasie wypróbuję ten przepis!!!

    1. Super, cieszę się, że ciasto smakowało i dziękuję za takie miłe słowa!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *