Keto kotlety dyniowe (Paleo, LowCarb, Wege)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu

keto kotlety z dyni
Keto kotlety z dyni ze szpinakiem i jajkiem

Zachowanie parytetu przepisów słodkich i wytrawnych – nie lada wyzwanie

Po serii słodkich przepisów wypadałoby opublikować przepis na coś wytrawnego. A więc oto i on. Nie wiem dlaczego, ale z przepisami na wytrawne dania mam jakiś problem. Nie chodzi już nawet o to, że zdecydowanie bardziej wolę słodkie… 😛 Po prostu – w przeważającej części – wydają mi się one jakieś takie banalne i proste. I w sumie takie są, bo na co dzień preferuję niewyszukaną kuchnię i nie mam też specjalnie czasu na żadne ekstrawagancje… Ot pięć składników wymieszanych ze sobą i mamy posiłek. Wodze fantazji puszczam dopiero przy weekendzie, kiedy to przygotowuję keto ciasta i desery. Niemniej lubię dobrze zjeść i nawet jeśli są to dania kilkuskładnikowe, to zawsze staram się aby były smaczne, dobrze skomponowane i ładnie podane.

Raz inaczej, czyli dynia w wersji wytrawnej

Nie jestem także w stanie przejść obojętnie wobec faktu, że – wraz z nadejściem października – rozpoczął się sezon na dynię. I chociaż zdecydowanie bardziej preferuję ją w słodkim wydaniu, to muszę przyznać, że w wytrawnych daniach też daje radę. Tak więc z pierwszego w tym sezonie puree z dyni postanowiłam zrobić keto kotlety dyniowe. Z tego samego zresztą, z którego powstały lody dyniowe… 🙂 Sami widzicie ile się zastanawiałam czy w ogóle wrzucać ten przepis na bloga… No bo zrobiłam je, były bardzo smaczne, zwłaszcza w towarzystwie szpinaku i jajka. Ale ani nie wyglądają jakoś zjawiskowo, ani nie są jakieś wyszukane. Właściwie nawet dość podobne do tych kotletów z kalafiora (poza głównym składnikiem rzecz jasna…. :D), chociaż inspirację do nich stanowił ten przepis.

kotlety dyniowe
Keto keto kotlety dyniowe

Keto kotlety dyniowe – jesienne smaki na obiad lub kolację

Kotlety dyniowe są dość łagodne w smaku. Warto je zestawić z jakimś trochę bardziej zdecydowanym sosem. Szpinak pasował wyśmienicie, choć wydaje mi się, że sos kurkowy byłby równie dobry, jak nie lepszy… 🙂 Coś w rodzaju reliszu pomidorowego też się nada, chociaż to akurat już mniej moje smaki… Jako danie obiadowe lub solidniejszą kolację można je podać właśnie ze szpinakiem i jajkiem. W tym wydaniu są zaskakująco sycące – mi jeden kotlet we wspomnianym towarzystwie starczył jako kompletny posiłek. Także zwłaszcza miłośników wszystkiego, co dyniowe gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Reszta świata pewnie może się bez nich obyć, chociaż – kto wie – niewykluczone, że akurat te kotlety skłonią ich do częstszej konsumpcji dyni…? Nie pozostaje nic innego, jak przekonać się samemu… 🙂

Wydruk przepisu
Kotlety dyniowe
Wege keto obiad, w dodatku sezonowy? Proszę bardzo - te keto kotlety dyniowe wpisują się w każdą z tych kategorii. Smaczne, zdrowe i pożywne. Czego chcieć więcej...?
keto kotlety dyniowe
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
kotlety
Składniki
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
kotlety
Składniki
keto kotlety dyniowe
Sposób przygotowania
  1. Jajka rozbełtać i wymieszać z puree z dyni. Len i słonecznik zmielić w młynku do kawy. Dodać do masy razem z solą i gałką muszkatołową. Odstawić masę na chwilę do zgęstnienia. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Masę podzielić na 4 części. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formować okrągłe kotlety i smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż do zrumienienia.
Pozostałe informacje
  1. Kotlety można opanierować stosując panierkę ze skórek wieprzowych tak jak w przepisie na keto kotlety schabowe. Będą wtedy chrupiące z wierzchu.

Przybliżona wartość odżywcza 1 kotleta:

Wartość energetyczna: 158 kcal

Tłuszcz: 13,2 g

Węglowodany: 5,4 g

Błonnik 1,4 g

Białko 5,6 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Może Ci się też spodobać: