Kotlety z kalafiora
Pyszna i zdrowa opcja obiadowa z warzywem w roli głównej, czyli keto kotlety z kalafiora. Idealne na letnie dni, kiedy nie ma się ochoty na ciężkie, mięsne dania.
Porcje Czas przygotowania
2porcje 10minut
Czas gotowania
15minut
Porcje Czas przygotowania
2porcje 10minut
Czas gotowania
15minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Kalafiora ugotować na półtwardo, lekko ostudzić i dobrze odsączyć z wody. Jeśli korzystacie z kalafiora mrożonego, to wystarczy go rozmrozić i także odcisnąć z nadmiaru wody. Zblendować kalafiora z jajkami, wymieszać masę z mąką lnianą oraz przyprawami. Zwilżonymi dłońmi nabierać porcję masy i formować kotlety (6 sztuk). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż kotlety będą dość rumiane. Nie przewracać dopóki kotlety nie będą dobrze wysmażone od spodu, bo mają lekką tendencję do rozpadania się. Aby tego uniknąć można przed smażeniem opanierować kotlety zmielonymi skórkami wieprzowymi. Podawać ciepłe w towarzystwie sosu, np. pieczarkowego.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 312 kcal

Tłuszcz: 23,6 g

Węglowodany: 9,1 g

Błonnik 3,4 g

Białko 13,4 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

facebook Podziel się tym na FB
Twitter Zatweetuj
Follow Bądź na bieżąco

Share this:

Like this:

Like Loading...