Keto lody dyniowe (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu

keto lody
Keto lody dyniowe

Jeszcze nie czas na jesienne przeboje

No i mamy kalendarzową jesień. 🙂 Tym razem jednak nie będę narzekać, bo chociaż oficjalnie lato dobiegło końca, to pogoda nie daje za wygraną. Tak więc u mnie dalej lato za oknem i lato na talerzu. Chociaż w ten sposób próbuję zatrzymać ulubioną porę roku. 🙂 I mimo, że dookoła pełno już dyni (na IG, ale także na straganach) i wszyscy obnoszą się z dyniowymi przepisami, to ja będę się kurczowo trzymać lata i letnich owoców. No może nie tak do końca, bo dzisiaj mam dla Was przepis z dynią w roli głównej. Jest to ukłon w stronę nowej pory roku, jednak w iście letnim wydaniu.

Dynia w letniej odsłonie też daje radę!

No ale skoro jesteśmy na przełomie obu pór roku, to nic dziwnego, że ma to także odzwierciedlenie w kuchni. Dzisiaj zatem keto lody dyniowe, czyli połączenie jesieni i lata w jednym przepisie. Początkowo planowałam coś na ciepło. No bo wraz z chłodniejszymi temperaturami naturalnie zwiększa się ilość gorących posiłków w jadłospisie. Ale spojrzałam za okno i stwierdziłam, że się popukacie w czoło jak zaproponuję Wam typowo jesienny deser na gorąco. 😉 W myśl zasady, że trzeba się dostosowywać do zastanych warunków, a nie kierować się schematami.. 😛

keto lody
Keto lody dyniowe z kawałkami czekolady

Keto lody dyniowe – świetny deser na przełom lata i jesieni

I chociaż dynia nie jest oczywistym wyborem w przypadku lodów, bo do nich wybiera się zazwyczaj słodkie owoce, to wszystkich sceptyków zapraszam do wypróbowania tego przepisu! To jest petarda! 😀 Połączenie dyni z mlekiem kokosowym oraz cynamonem (lub jeszcze lepiej – przyprawą piernikową) z zasady musi być udane. Nie inaczej jest w tym przypadku. 😛 Świetnym dodatkiem okazała się tu także czekolada w formie małych kawałeczków dodawanych do masy, chociaż sprawdzi się też w formie polewy… Lub jak w przepisie, na którym się wzorowałam – z pokruszonymi ciasteczkami. 🙂

Wydruk przepisu
Lody dyniowe
Przełom lata i jesieni to także hybrydowe menu łączące te dwie pory roku. Dzisiaj u mnie trochę lata a trochę jesieni, czyli keto lody dyniowe. Pyszne, kremowe i odzwierciedlające aktualną aurę. 🙂
keto lody dyniowe
Dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Vegan, Wege
Czas przygotowania 10 minut
Czas oczekiwania 4 godziny
Porcje
porcji
Składniki
Dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Vegan, Wege
Czas przygotowania 10 minut
Czas oczekiwania 4 godziny
Porcje
porcji
Składniki
keto lody dyniowe
Sposób przygotowania
  1. Puree z dyni zblendować z jogurtem, ekstraktem z wanilii, brandy/ rumem oraz cynamonem i solą. Do wysokiego naczynia wlać mleko kokosowe, dodać erytrytol. Wierzch posypać lecytyną. Ubijać do zgęstnienia i uzyskania konsystencji bitej śmietany. Delikatnie połączyć obie masy. Gorzką czekoladę rozdrobnić w malakserze na małe kawałki i wmieszać do masy. Przelać do pojemnika i wstawić do lodówki na ok. 4 godziny, po czym serwować.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 118 kcal

Tłuszcz: 9,6 g

Węglowodany: 5,2 g

Błonnik 0,1 g

Białko 1,5 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Może Ci się też spodobać: