Keto lody z kalafiora (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Keto lody
Keto lody z kalafiora

Sezon upałów oficjalnie rozpoczęty

Całą Polskę zalała ostatnio fala upałów. W najgorętszy dzień minionego tygodnia, moje miasto zostało ogłoszone najgorętszym miastem Europy! Wyraźnie dało się to odczuć, bo klimatyzacja w biurze, w którym miałam okazję przebywać calutki dzień nie wyrabiała i termometr wskazywał 30 stopni Celsjusza. Co ja bym wtedy dała za miseczkę niskowęglowodanowych lodów…!!! Dzisiaj pogoda chwilowo odpuściła i jest czas na to, żeby złapać oddech. Jedno jest jednak pewne – upały jeszcze do nas wrócą. W końcu nadchodzi lato… Pora więc się odpowiednio przygotować na tę okoliczność.

Lody, lody dla ochłody

Jest niestety jeden problem – jeśli nie chcecie ich zrobić samemu w domu, nie pozostaje zbyt wiele opcji, żeby uraczyć podniebienie lodami bez cukru i nabiału. Ani w sklepach ani w lodziarniach nie znajdzie się zbyt wielu produktów spełniających tak wygórowane wymagania. Pewnie to kwestia czasu i gdy więcej ludzi zacznie zwracać uwagę na zawartość cukru w swoim menu, pojawi się coraz więcej możliwości. Tymczasem nie pozostaje nic innego, jak ukręcić własne, domowe keto lody! Nie jest to zresztą ani skomplikowane ani bardzo czasochłonne. Nie jest także absolutną koniecznością posiadanie maszynki do lodów, chociaż muszę przyznać, że jest ona pomocna…

Keto lody
Keto lody z kalafiora

Zaczynamy z wysokiego C

Rozpoczynamy propozycją z górnej półki. Nie dość, że są to lody zgodne z dietą ketogeniczną i Paleo– co jest już na samym wstępie dość sporym wyzwaniem – to w dodatku są one warzywne! Oczywiście, idąc za ciosem, na pierwszy rzut idzie kalafior. Był on już niejednokrotnie bohaterem słodkich przepisów na moim blogu, czemu niby miałby się nie sprawdzić w przypadku lodów…? Jak do tej pory królowały serniki z kalafiora, teraz więc pora udowodnić, że w przypadku kalafiora jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. 🙂

Naturalna ewolucja kalafiorowych słodkości

Skąd wziął się w ogóle taki pomysł? To jest akurat dość ciekawa historia… Ostatnio w ramach żartu otrzymałam od koleżanki mema, który mocno nawiązywał do moich kulinarnych propozycji na wykorzystanie kalafiora w deserach. Możecie zobaczyć go tutaj. Potraktowałam to jako wyzwanie… No bo że ja niby miałabym nie dać rady…??? 😉 Przecież keto lody z kalafiora to pestka! Po trzech sernikach z jego zastosowaniem keto lody z kalafiora są tak jakby naturalną konsekwencją poprzednich pomysłów na desery z jego udziałem…

Lody w doborowym towarzystwie

Jeśli jesteście zaciekawieni, co to za ciasto znajduje się na zdjęciach razem z lodami, to jest to kokosowe ciasto cytrynowe. Przepis na nie na pewno pojawi się wkrótce na blogu. Ciasto jest bardzo smaczne i keto lody z kalafiora świetnie się z nim komponują. Dodatkowo, całość została polana sosem karmelowym z tego przepisu. Chociaż muszę przyznać, że to już chyba była przesada… Co za dużo, to niezdrowo… Jeśli więc zdecydujecie się na zaserwowanie lodów w towarzystwie ciasta, to sos karmelowy można spokojnie ominąć. Do samych lodów natomiast sprawdzi się on świetnie. Tak czy siak, musicie koniecznie ich spróbować!

Wydruk przepisu
Keto lody z kalafiora (Paleo, LowCarb)
Kto by pomyślał, że coś takiego jak keto lody z kalafiora są w ogóle możliwe...? A jednak! I jakie pyszne! Koniecznie do wypróbowania podczas upalnych dni lata!
Keto lody
Dania Deser, Lody
Kuchnia Europejska, Vegan, Wege
Keyword lody
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 8 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
porcji
Składniki
Dania Deser, Lody
Kuchnia Europejska, Vegan, Wege
Keyword lody
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 8 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
porcji
Składniki
Keto lody
Sposób przygotowania
  1. Kalafiora ugotować do miękkości, odcedzić, przelać zimną wodą i odsączyć. Ostudzonego kalafiora zblendować z pozostałymi składnikami. Powstałą masę przełożyć do misy maszynki do lodów i kontynuować zgodnie z instrukcją działania maszynki. Można też masę przełożyć do opakowania plastikowego i włożyć do zamrażarki na min. 2 h. Po tym czasie wyjąć, odstawić na 5- 10 minut do ogrzania się i serwować.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 167 kcal

Tłuszcz: 13,8 g

Węglowodany: 5,5 g

Błonnik 1,0 g

Białko 4,0 g


Produkty, z których korzystałam:

Mus kokosowy

Ekstrakt z wanilii

Olej kokosowy nierafinowany

Mleko kokosowe firmy Real Thai (bez konserwantów)

Better Stevia firmy Now Foods

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *