Keto margarita arbuzowa (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Keto margarita
Keto margarita arbuzowa

Dieta a sezon letni

Kto nie ma czasem ochoty na chwilę zapomnienia…? Chyba każdy raz na jakiś czas musi sobie trochę zaszaleć. Ja osobiście bardzo odczuwam ostatnio deprywację wynikającą z restrykcji żywieniowych. Chyba dlatego, że nie udaje mi się jakoś utrzymać diety stricte ketogenicznej i wychodzi mi coś w rodzaju zwykłej diety low carb… Pojawiają się w związku z tym także pewne niedogodności wynikające z – bądź co bądź – zwiększonego spożycia cukru i lekkiego zachwiania gospodarki cukrowo- insulinowej takie jak napady głodu chociażby. Łatwiej przychodzą mi za to wszelkie odstępstwa od niej. Wiem, że muszę coś z tym zrobić. Ale po pierwsze stres skutecznie sabotuje moje dietetyczne plany, a po drugie jest lato i owoce kuszą mnie z każdej strony. Doszłam więc do wniosku, że na razie nie ma co narzucać sobie dalszych restrykcji, tylko poczekać na bardziej dogodny moment…

Owoce lata

A skoro na tapecie są owoce, to są i ciasta oraz desery, a także różnego rodzaju koktajle na ich bazie. Jestem absolutną fanką tzw. arbuzady, czyli lemoniady ze zblendowanego arbuza. Po prostu pychota! Ja poszłam tym razem jednak o krok dalej i dodałam do niej alkoholu, a dokładniej wódki kokosowej. To oczywiście nie jest najzdrowszy wybór. Mówimy jednak o chwili zapomnienia, a w tę kategorię proponowany przepis wpisuje się wprost idealnie… 🙂 Powstała tym samym arbuzowa margarita i powiem Wam w sekrecie, że będzie to chyba mój ulubiony drink tego lata! Abstrahując od zawartości węglowodanów w tym produkcie, uważam, że jest to jedna z najzdrowszych form spożywania alkoholu. Dodatek świeżego owocu, a co za tym idzie także witamin i minerałów sprawia, że oprócz niezdrowego alkoholu dostarczamy organizmowi również coś dobrego. Można zatem – w dużym uproszczeniu – powiedzieć, że bilans wychodzi na zero. I tego się trzymajmy… 😉

Keto margarita
Keto margarita arbuzowa

Odrobina weekendowego szaleństwa

Arbuzowa margarita jest nie tylko wyśmienita w smaku, ale również pięknie się prezentuje. Wprost idealnie nadaje się więc na wszelkie spotkania towarzyskie i imprezy. Jeśli towarzystwem do niej będą dania o wysokiej zawartości tłuszczu, to może nawet uda się wyjść z tego bez większych konsekwencji dla zdrowia i figury… 😛 Nie straszne nam już zatem wszelkie grille i garden party! 🙂 Na pewno jest to lepszy i zdrowszy wybór od piwa, które najczęściej się pojawia przy takich ogrodowych klimatach. W przypadku upałów proponuję zamrozić trochę arbuzadę, dzięki czemu uzyskamy mrożoną margaritę arbuzową. Będzie to wspaniały sposób na ochłodzenie, którego tak bardzo nam ostatnio potrzeba.

No to weekendowe szaleństwo czas zacząć! 😀 Życzę Wam udanej soboty!

Wydruk przepisu
Margarita arbuzowa
Pyszny i prosty w wykonaniu koktajl na bazie owoców, czyli arbuzowa margarita to świetny pomysł na zdrowy toast w letnim wydaniu. Dobrze zmrożony jest także świetnym remedium na upały! W wersji bezalkoholowej jest to natomiast smakowita lemoniada arbuzowa, czyli idealny letni napój!
Keto margarita
Dania Koktajle, Napoje
Kuchnia Europejska, Vegan, Wege
Keyword margarita, owoce
Czas przygotowania 10 minut
Porcje
porcje
Składniki
  • 400 g arbuza (samego miąższu; ok. ćwiartka średniej wielkości arbuza)
  • 1 cytryna
  • 0,5 szklanki wody zimnej
  • 160 ml tequili (u mnie wódka kokosowa); po 40 ml na porcję
  • sól himalajska do dekoracji
  • kilka listków mięty do dekoracji
  • lód (opcjonalnie)
Dania Koktajle, Napoje
Kuchnia Europejska, Vegan, Wege
Keyword margarita, owoce
Czas przygotowania 10 minut
Porcje
porcje
Składniki
  • 400 g arbuza (samego miąższu; ok. ćwiartka średniej wielkości arbuza)
  • 1 cytryna
  • 0,5 szklanki wody zimnej
  • 160 ml tequili (u mnie wódka kokosowa); po 40 ml na porcję
  • sól himalajska do dekoracji
  • kilka listków mięty do dekoracji
  • lód (opcjonalnie)
Keto margarita
Sposób przygotowania
  1. Miąższ arbuza bez pestek zblendować razem z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz wodą. Mocno schłodzić w lodówce lub zamrażarce. Rant kieliszków do margarity zwilżyć sokiem z cytryny i przyłożyć do soli himalajskiej wysypanej na płaskim talerzyku tak, aby powstała crusta. Arbuzadę rozlać do 4 kieliszków, do każdego dolać porcję tequili lub wódki. Zamieszać. Serwować mocno schłodzone. Opcjonalnie można dodać dodatkową porcję drobnego lodu. Przyozdobić listkami mięty.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 107 kcal

Tłuszcz: 0,2 g

Węglowodany: 10,5 g

Błonnik 1,0 g

Białko 0,8 g

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *