
Owocowy zawrót głowy
Jak widzicie na załączonym obrazku u mnie wszystko chodzi seriami… 🙂 Najpierw seria przepisów wytrawnych, a teraz kolejna – na słodko. Dwie ostatnie propozycje nawet mocno słodkie (tu i tu), w dodatku z owocami, więc po prostu szaleństwo… Co to za keto dieta…? Ano wraz z nadejściem wiosny i wyższych temperatur (to nie jest oczywiste i jednoznaczne), wprowadzam zawsze do diety więcej owoców, a co za tym idzie także węglowodanów… No i z diety typowo ketogenicznej robi mi się taki bardziej low-carb. Oczywiście nie wcinam ich garściami każdego dnia, ale jednak zaczynają się pojawiać regularnie. Plus jest taki, że zwiększa się też dostawa witamin, bo tych akurat w owocach nie brakuje… 🙂
Keto muffinki z borówkami polecają się na śniadanie/deser/wynos
Dzisiejsza propozycja jest jednak taka bardziej śniadaniowa niż typowo deserowa… Oczywiście keto muffinki z borówkami mogą stanowić świetny deser, ale równie dobrze sprawdzą się jako przekąska lub – na przykład w towarzystwie jogurtu kokosowego – jako śniadanie. Super opcja, zwłaszcza jeśli akurat brakuje czasu nawet na szybką jajecznicę… Po prostu chwytasz muffinkę oraz jogurt i śniadanie gotowe. Z powodzeniem można je też zabrać na wynos. Jeśli natomiast dysponujesz wolną chwilą, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zaparzyć sobie dobrą kawę i delektować się w spokoju pyszną keto muffinką z borówkami. 🙂 Każdemu według zasług. 😛

Szybki przepis na szybkie keto śniadanie
Wspominałam już też, że same muffinki robi się extra szybko…? No właśnie. Po tych kilku bardziej skomplikowanych i wymagających przepisach nareszcie przyszła pora na coś łatwego i szybkiego. Praktycznie “jednomiskowego”… Wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi i wrzucić do piekarnika. Nie zapominając oczywiście o dodaniu borówek na koniec… 😀 A po niespełna 20 minutach cieszyć się pachnącymi cytryną, borówkami i kokosem keto muffinkami. Ot cała filozofia. Kto dołącza do klubu wielbicieli szybkich i pysznych keto przepisów…?

Czas przygotowania | 8 minut |
Czas gotowania | 20 minut |
Porcje |
muffinek
|
- 3 jajka
- 2 łyżki gęstego mleka kokosowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 0,25 szklanki mąki kokosowej
- 3 łyżki erytrytolu
- 0,5 łyżeczki cream of tartar inaczej kwaśny winian potasu lub kamień winny (spulchniacz)
- 0,25 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
- 0,75 szklanki borówek
Składniki
|
![]() |
- W misce wymieszać składniki mokre. W osobnej miseczce wymieszać składniki suche. Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać aż wszystko się dobrze połączy. Dodać borówki i przemieszać. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej z nich nakładać porcję ciasta. Piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 15 - 20 minut do suchego patyczka.
Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 105 kcal
Tłuszcz: 7,1 g
Węglowodany: 3,9 g
Błonnik 0,4 g
Białko 4,0 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
Przepis na keto muffinki cytrynowe z borówkami pochodzi z tej strony.