Keto muffiny jajeczne (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Babeczki jajeczne
Keto muffiny jajeczne

Obalamy dietetyczne dogmaty

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Tak twierdzą przynajmniej dietetycy. A to, o której ono ma miejsce, to już inna kwestia. Coraz częściej mówi się o tym, że to czasowy post przynosi więcej korzyści organizmowi niż regularne 5 posiłków dziennie. Zresztą regularne posiłki co 2-3 h są koniecznością na dietach bazujących na węglowodanach. A my mówimy tu o sposobie odżywiania opartym na tłuszczach, czyli o diecie ketogenicznej czasami nazywaną dietą LCHF (Low Carb High Fat). Ominięcie śniadania jest w tym przypadku zalecane jako sposób na wydłużenie czasowego postu i wzmocnienie jego korzystnego oddziaływania. Z powodzeniem można wtedy jednak wypić z rana kawę kuloodporną, która pozwoli przetrwać do pierwszego posiłku w formie stałej.

Śniadanie, brunch czy lunch?

Ta koncepcja zadaje kłam hipotezie z pierwszego zdania. Oczywiście wszystko sprowadza się do nazewnictwa. Jeśli chcemy możemy oczywiście posiłek jedzony o 12-13 nazwać śniadaniem. Nie to jest jednak tutaj istotne. Najistotniejsze jest, żeby był pożywny i wysoko odżywczy. Tak, żeby zapewnił nam energię na pozostałą część dnia. A przynajmniej do następnego posiłku… 🙂 Należy jednak podkreślić, że omijanie śniadań jest zalecane tylko w przypadku stosowania diety wysokotłuszczowej. Ładunek energetyczny posiłków bazujących na tłuszczu jest bowiem tak wysoki, że naturalnym efektem jest obniżone uczucie głodu, a organizm dostaje wystarczającą ilość energii w pozostałych posiłkach.

Jedz jajka – będziesz wielki!

W tej roli rewelacyjnie sprawdzają się jajka. Są one częstym wyborem śniadaniowym. Można je przygotować na wiele sposobów. Jajecznica, omlet, jajko na twardo lub na miękko, w koszulkach, zapiekane w szynce albo w postaci gofrów. Można tak wyliczać właściwie bez końca… Żeby śniadania jajeczne się nie nudziły, warto poeksperymentować z formą i upiec na przykład takie keto muffiny jajeczne.

Jajka na milion sposobów

Jest to w sumie rodzaj omletu, tylko zrobionego przy użyciu formy do muffinów. Forma taka jest bardzo wygodna, gdyż keto muffiny jajeczne z łatwością można zabrać na wynos do pracy lub szkoły i zjeść je rękoma. Do środka wrzuciłam pokrojone w kawałki kabanosy, startą cukinię oraz pomidory suszone i natkę pietruszki. Są jednak miliony innych kombinacji, które można w tym przypadku zastosować… Puśćcie wodze fantazji i wymyślcie zestawienie składników, które danego dnia będzie Wam najbardziej pasować.

Dajcie koniecznie znać, jakie połączenie smaków najbardziej przypadło Wam do gustu!

Wydruk przepisu
Muffiny jajeczne
Jajka to bardzo wysoko odżywczy składnik wszelkich dań. Stanowią one najczęściej podstawę śniadań, a fakt, że można przygotować je na tak wiele sposobów czyni je jeszcze bardziej atrakcyjnymi. Dzisiaj nowa forma ich przyrządzenia czyli keto muffiny śniadaniowe. Pyszne i nadają się na wynos!
Babeczki jajeczne
Czas przygotowania 10 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
muffinów
Składniki
Czas przygotowania 10 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
muffinów
Składniki
Babeczki jajeczne
Sposób przygotowania
  1. Kabanosy pokroić w niewielkie plastry. Cukinię zetrzeć na średnich oczkach i lekko odcisnąć z wody. Pomidory suszone drobno pokroić. Jajka z dodatkiem soli ubić mikserem na puszystą masę. Spód silikonowej formy do muffinów wyłożyć porcją kabanosów, pomidorów suszonych oraz cukinii. Posypać natką pietruszki. Zalać jajkami (rozłożyć masę równomiernie na każdego muffina). Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 15 minut. Wierzch muffinek powinien się lekko zrumienić.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 muffina:

Wartość energetyczna: 83 kcal

Tłuszcz: 6,8 g

Węglowodany: 1,1 g

Błonnik 0,2 g

Białko 6,2 g

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *