keto muffiny piernikowe

Keto muffiny piernikowe (Palo, LowCarb)

Wielki powrót muffinów

Ze zdumieniem odkryłam, że dawno nie było u mnie muffinów. Właściwie to udało mi się znaleźć tylko trzy przepisy na blogu w tym typie. Są to babeczki kakaowe z cukinii, muffiny z granolą i cytrynowe muffinki z borówkami. Kiedyś tego rodzaju wypiek pojawiał się u mnie znacznie częściej. Jest to bardzo wygodna forma podawania słodkości – podzielone już na porcje, więc z wyprzedzeniem wiadomo ile osób będzie mogło się poczęstować. Na fali zimowo – świątecznych przepisów popełniłam ostatnio kolejną ich wersję – keto muffiny piernikowe.

muffiny piernikowe
Keto muffinki piernikowe z kremem i żurawiną

Keto muffiny piernikowe – ich sekret tkwi w oleju

Muffiny wyszły wyśmienite. Lekkie i puszyste. Także przepis jak najbardziej do wykorzystania w najbliższej przyszłości. Te akurat zostały zrobione na bazie purée z dyni, ale myślę, że inne zwyczajowe piernikowe wypełniacze takie jak powidła śliwkowe lub mus jabłkowy też się nadadzą. Oczywiście te na bazie dyni chyba wyjdą najlepiej pod kątem zawartości węglowodanów. No i dynia generalnie dobrze czuje się w towarzystwie przyprawy do piernika, więc keto muffiny piernikowe były od początku skazane na sukces… 😀 Wydaje mi się, że za taką wspaniałą ich konsystencję odpowiada między innymi użycie płynnego oleju. W moim przypadku oliwy i oleju z awokado. Zazwyczaj do pieczenia używam bowiem rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego. A te w temperaturze pokojowej – zwłaszcza w chłodne miesiące – mają tendencję do tężenia, co wpływa także na końcową konsystencję wypieku. Stąd – wydaje mi się – wyjątkowa delikatność i puszystość tych muffinów.

keto muffiny
Keto muffiny piernikowe w świątecznej konwencji

Krem maślano – jogurtowy idealnym dopełnieniem muffinek

Za to krem, który przyozdobił muffiny to już właśnie historia z masłem klarowanym w roli głównej. Razem ze zmielonym erytrytolem i jogurtem kokosowym tworzy keto krem maślany w nowym wydaniu. Ta wersja jest lżejsza, bardziej jogurtowa i świetnie korespondująca ze smakiem i konsystencją muffinów. Wisienkę na torcie zagrała natomiast żurawina. Prezentuje się równie pięknie, a i ma do tego bardziej sezonowy charakter.

To kto chętny na taką świąteczną muffinkę?

keto święta
Keto muffinka piernikowa z kremem i żurawiną
keto muffiny piernikowe

Muffiny piernikowe

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Keto muffiny piernikowe na bazie dyni z kremem maślano – jogurtowym i żurawiną to szybki oraz prosty, a przy tym bardzo efektowny i smaczny przepis idealnie wpasowujący się w świąteczną konwencję.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 30 minuty
Rodzaj dania Deser
Porcje 12 sztuk
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Muffinki piernikowe

Krem maślano – jogurtowy

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Muffinki piernikowe

  • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną masę z solą, dodając pod koniec słodzidło. Ubijać dalej aż do uzyskania lśniącej masy. Dodać żółtka po jednym na raz, a następnie miksując dalej dolewać cienkim strumieniem olej. Masa powinna znacznie powiększyć swoją objętość. Mąkę kokosową wymieszać z sodą, kamieniem winnym i przyprawą do piernika, po czym dodać tę mieszankę do masy jajecznej razem z dynią. Delikatnie wmieszać szpatułką. Odstawić na chwilę do zgęstnienia. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, po czym każdą wypełniać 1/12 masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 – 20 minut aż muffinki będą rumiane. Ostudzić.

Krem maślano – jogurtowy

  • Masło utrzeć ze słodzidłem do uzyskania puszystej masy. Dodawać po łyżce jogurt kokosowy i ucierać dalej. Gotową masę przełożyć do szprycy i udekorować muffinki (jeśli masa jest zbyt płynna, schłodzić ją do uzyskania pożądanej konsystencji). Można posypać odrobiną mielonego cynamonu. Na szczycie kremu ułożyć owoc żurawiny.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Muffiny piernikowe
Wielkość porcji
 
1 sztuka
Kalorie
260.23
% RWS*
Tłuszcz
 
24.32
g
15
%
Tłuszcze nasycone
 
9.64
g
60
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
2.03
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
11.59
g
Cholesterol
 
64.16
mg
21
%
Sód
 
187.61
mg
8
%
Potas
 
109.15
mg
3
%
Węglowodany
 
8.53
g
28
%
Błonnik
 
3.99
g
17
%
Cukier
 
1.42
g
Białko
 
3.76
g
4
%
Witamina A
 
3323.95
IU
66
%
Witamina C
 
1.51
mg
2
%
Wapń
 
69.31
mg
7
%
Żelazo
 
1.3
mg
7
%
Węglowodany netto
 
4.54
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu