Muffiny piernikowe
Keto muffiny piernikowe na bazie dyni z kremem maślano – jogurtowym i żurawiną to szybki oraz prosty, a przy tym bardzo efektowny i smaczny przepis idealnie wpasowujący się w świąteczną konwencję.
Porcje Czas przygotowania
12sztuk 10minut
Czas gotowania
20minut
Porcje Czas przygotowania
12sztuk 10minut
Czas gotowania
20minut
Składniki
Muffinki piernikowe
Krem maślano – jogurtowy
Sposób przygotowania
Muffinki piernikowe
  1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną masę z solą, dodając pod koniec erytrytol. Ubijać dalej aż do uzyskania lśniącej masy. Dodać żółtka po jednym na raz, a następnie miksując dalej dolewać cienkim strumieniem olej. Masa powinna znacznie powiększyć swoją objętość. Mąkę kokosową wymieszać z sodą, kamieniem winnym i przyprawą do piernika, po czym dodać tę mieszankę do masy jajecznej razem z dynią. Delikatnie wmieszać szpatułką. Odstawić na chwilę do zgęstnienia. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, po czym każdą wypełniać 1/12 masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 – 20 minut aż muffinki będą rumiane. Ostudzić.
Krem maślano – jogurtowy
  1. Masło utrzeć z erytrytolem do uzyskania puszystej masy. Dodawać po łyżce jogurt kokosowy i ucierać dalej. Gotową masę przełożyć do szprycy i udekorować muffinki (jeśli masa jest zbyt płynna, schłodzić ją do uzyskania pożądanej konsystencji). Można posypać odrobiną mielonego cynamonu. Na szczycie kremu ułożyć owoc żurawiny.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:

Wartość energetyczna: 261 kcal

Tłuszcz: 24,5 g

Węglowodany: 4,3 g

Błonnik 0,1 g

Białko 3,7 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

facebook Podziel się tym na FB
Twitter Zatweetuj
Follow Bądź na bieżąco

Udostępnij:

Like this:

Like Loading...