Keto „owsianka” (Paleo, LowCarb, Vegan)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
owsianka
Keto owsianka z owocami i chipsami kokosowymi

Owsianka = idealne śniadanie?

Owsianka to danie, które całej rzeszy obywateli tej planety wydaje się być najlepszym z możliwych, a na pewno najzdrowszym śniadaniem. Tymczasem tak nie jest. Temat był już poruszany wielokrotnie, także tutaj. Zboża niestety nie są i nie będą optymalnym źródłem wartości odżywczych. Zwolennicy owsianki zazwyczaj bronią jej argumentami jakoby płatki owsiane były bogate w witaminy, minerały i błonnik. Jednak po porównaniu tych wartości z pierwszym lepszym zielonym warzywem, owsianka wypada dość blado… Nie wspominając już o tym, że wartości tych w przetworzonym produkcie, który odstał swoje najpierw w magazynie, potem na sklepowej półce, a na koniec w naszej kuchennej szafce jest już też znacznie mniej niż na początku. No i pozostaje jeszcze kwestia obróbki termicznej…

Keto owsianka – niskowęglowodanowa alternatywa

Zaletą owsianki może być natomiast jej smak, konsystencja czy też fakt, że jest łatwa w przygotowaniu. Tutaj nie ma pola do polemiki – to są osobiste preferencje każdego z nas i każdy ma prawo mieć swoje. Czy jednak to smak płatków owsianych tak przekonuje ludzi do tego dania, czy też raczej smak dodatków, które lądują w miseczce w ramach towarzystwa dla owsianki? Konsystencja i łatwość przygotowania – to natomiast cechy, które łatwo odtworzyć. Większość keto i paleo śniadań, jakie znam też jest łatwa w przygotowaniu. A jednak coś musi być w tym daniu, co skłoniło mnie do znalezienia keto odpowiednika… 🤔

keto śniadanie
Keto owsianka – idealne śniadanie

Dodatki robią tutaj robotę

Podstawą mojej keto owsianki jest zmielony len złocisty (może być też zwykły, brązowy). Zrobiłam ją na bazie mleka kokosowego, a na koniec dodałam masło migdałowe i mąkę migdałową. Dzięki temu nasza keto owsianka ma też bardzo przyjemne proporcje makroskładników. Wierzch posypałam świeżymi owocami sezonowymi i chipsami kokosowymi, ale ostatnio jadłam ją też z musem rabarbarowym i była pyszna. Można ją jeść na ciepło, zaraz po przygotowaniu, a także ostudzić i zjeść później. Świetnie nadaje się jako danie na wynos – do szkoły czy pracy. Jest także bardzo łatwo modyfikowalna – łatwo ją dopasować do aktualnych preferencji. 🙂 Można wzbogacić ją sproszkowanymi owocami jagodowymi, peptydami kolagenowymi, a nawet dodać oleju MCT – wedle uznania.

Wydruk przepisu
Owsianka lniana
Keto owsianka to świetna śniadaniowa alternatywa, zwłaszcza dla osób, które próbują połączyć dietę niskoweglowodanową z wegańską. Pożywna i sycąca zapewni prawdziwą energię na długo.
keto owsianka
Dania Śniadanie
Kuchnia Europejska, Vegan, Wege
Keyword owoce, owsianka
Czas przygotowania 5 minut
Porcje
porcja
Składniki
Owsianka
Dodatkowo do dekoracji
Dania Śniadanie
Kuchnia Europejska, Vegan, Wege
Keyword owoce, owsianka
Czas przygotowania 5 minut
Porcje
porcja
Składniki
Owsianka
Dodatkowo do dekoracji
keto owsianka
Sposób przygotowania
  1. Mleko podgrzać w garnuszku, dodać zmielony len i wymieszać. Zestawić z palnika i chwilę ostudzić. Dodać masło migdałowe/orzechowe oraz mąkę migdałową. Wymieszać do połączenia składników. W razie potrzeby dosłodzić stewią lub erytrytolem. Przełożyć do miseczki, posypać owocami i chipsami kokosowymi. Smacznego!
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez owoców):

Wartość energetyczna: 245 kcal

Tłuszcz: 20,5 g

Węglowodany: 8,4 g

Błonnik 6,1 g

Białko 8,9 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Może Ci się też spodobać: