Keto paella mixta (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
keto paella
Keto paella mixta

Paella wersja 2.0

Jeśli jesteście fanami kuchni hiszpańskiej, to na diecie ketogenicznej z pewnością brakuje Wam paelli. Ryż zawarty w tym daniu całkowicie dyskwalifikuje ją bowiem jako potrawę niskowęglowodanową… Jednak nie jest powiedziane, że nie da się stworzyć dania podszywającego się pod oryginał używając produktów dozwolonych na diecie ketogenicznej. Tak właśnie zrobiłam ostatnio zastępując ryż startym kalafiorem. Znacie to rozwiązanie chociażby z sushi z kalafiora. Jest banalne, ale jakie efektowne… Dzięki niemu efekt wizualny jest zachowany, a smakowo w żaden sposób nie odbiega od oryginału… Choć oczywiście smak nie jest dokładnie taki sam…

Paella mixta
Keto paella mixta podana w paellerze

Kuchnia hiszpańska a dieta ketogeniczna

Przy okazji przerabiania przepisu na paellę na wersję keto zauważyłam, że na blogu brak jest jakichkolwiek dań pochodzących z kuchni hiszpańskiej. Najwyraźniej trudniej je przerobić na zgodne z dietą ketogeniczną niż na przykład dania kuchni włoskiej. Choć z pozoru mogłoby się wydawać, że jest inaczej… Jednak dla włoskiego makaronu znalazł się zastępnik w postaci makaronu shirataki, trzeba było więc go znaleźć także dla ryżu w paelli. Jeśli nie jesteście skłonni korzystać w tej roli z kalafiora, to można także użyć właśnie makaronu shirataki w kształcie ryżu.

Paella
Keto paella na ryżu z kalafiora

Różne oblicza paelli

Mi natomiast zależy na podbijaniu gęstości odżywczej potraw, więc w tym przypadku kalafior sprawdza się znacznie lepiej. Zapewniam również, że smakowo taka keto paella jest obłędna. Mi w ogóle nie brakuje w niej prawdziwego ryżu… Ważne, żeby keto paella była bogata w owoce morza! 😀 To one nadają główne nuty smakowe temu daniu i sprawiają, że jest ono tak atrakcyjne. Pamiętajcie, że istnieją różne odmiany paelli i eksperymentując z rodzajem i proporcjami składników za każdym razem możecie uzyskać odmienny efekt! I to w tym daniu jest właśnie najlepsze! Tutaj kilka najbardziej popularnych propozycji:

Paella
Źródło: https://healthydigs.com/2016/08/06/paella-my-way/

Keto paella – sposób serwowania

Oczywiście nieodłącznym elementem przygotowywania, a także serwowania paelli jest specjalna patelnia zwana paellerą. Najlepiej – rzecz jasna – przywieźć ją z podróży po Hiszpanii. Wtedy mamy do czynienia z oryginalnym naczyniem dedykowanym do tego rodzaju dania. Jednak także w Polsce można zakupić patelnie do paelli. Ja swoją zakupiłam na allegro i sprawuje się całkiem nieźle, jednak używam jej głównie w roli naczynia do serwowania. Dokładnie w taki sposób podaje się ją w Hiszpanii.

Jeśli po tym krótkim opisie leci Wam ślinka na myśl o paelli, to zapraszam do wspólnego gotowania! 🙂

Wydruk przepisu
Paella mixta
Tradycyjne hiszpańskie danie w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną, czyli keto paella to wspaniała potrawa w iście śródziemnomorskim stylu. Idealna na romantyczną kolację lub przyjemny obiad w gronie znajomych. Ta mieszanka owoców morza, kurczaka, smażonych na oliwie warzyw oraz aromatycznych przypraw potrafi zawrócić w głowie! Spróbujcie, a z pewnością się zakochacie w tej potrawie!
Paella
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
porcji
Składniki
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
porcji
Składniki
Paella
Sposób przygotowania
  1. Kurczaka posypujemy solą i papryką i obsmażamy z obu stron na łyżce oliwy aż się lekko zrumienią. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Wrzucamy chorizo oraz paprykę czerwoną i także je rumienimy na patelni. Zdejmujemy, a na patelni ląduje mieszanka owoców morza oraz krewetki tygrysie, które smażymy przez 2-3 minuty. Także je zdejmujemy. Jeśli korzystasz z marynowanych owoców morza, nie podsmażasz ich tylko dodajesz na sam koniec do dania i chwilę podgrzewasz.
  2. Następnie szklimy na oliwie drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dorzucamy ryż z kalafiora i mieszamy przez chwilę. Dolewamy wino i dajemy mu odparować. Następnie całość zalewamy gorącym bulionem, w którym rozpuszczamy szafran. Dodajemy groszek oraz wcześniej podsmażone mięso z kurczaka, chorizo, paprykę czerwoną oraz groszek.
  3. Przykrywamy i dusimy przez ok. 10 - 15 minut aż do miękkości. Po tym czasie odkrywamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie odparowujemy nadmiar płynu. Na chwilę przed podaniem dodajemy mieszankę owoców morza. Krewetki tygrysie zachowujemy do dekoracji.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 276kcal

Tłuszcz: 17,1 g

Węglowodany: 6,0 g

Błonnik 1,9 g

Białko 20,6 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *