Keto pankejki dyniowe (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Keto dyniowe pankejki
Keto pankejki dyniowe

Leniwe weekendowe poranki

Uwielbiam weekendowe śniadania. O ile w ciągu tygodnia rano starcza mi czasu tylko na kuloodporną kawę, to w weekend staram się znaleźć go więcej na przygotowanie bardziej wyszukanego dania. Czy to na słodko czy też na wytrawnie. Z reguły udaje mi się to zrealizować. Wtedy na stół wjeżdżają na przykład jajka w szynce, jajecznica na boczku albo omlet. Albo tak jak w dniu dzisiejszym- keto pankejki dyniowe.

Ostatnie podrygi dyni

Wiem, że sezon dyniowy powoli przechodzi już do przeszłości. W sklepach zdarza się jednak jeszcze dostać dynię piżmową lub też Hokkaido. Ja otrzymałam w prezencie kilka niewielkich dyń Hokkaido i od razu wiedziałam, że będą z nich pankejki. A przynajmniej z jednej z nich. Pokroiłam ją na kawałki i upiekłam razem z ostatnimi donutami. Potem zmiksowałam na puree (a raczej na gęstą pastę, bo dynia Hokkaido zawiera stosunkowo niewiele wody). Puree z pieczonej dyni leżakowało potem w lodówce, ale w końcu doczekało się swojego entrée podczas dzisiejszego śniadania.

Pankejki dyniowe Keto
Keto pankejki dyniowe

Prosto nie znaczy banalnie

Oczywiście keto pankejki wyszły świetnie. 🙂 Nie jest to skomplikowane danie pod względem składu. Ot- odrobina puree z pieczonej dyni, jajka i trochę mąki kokosowej. Na tym lista składników właściwie się kończy. Do posłodzenia dodałam łyżkę erytrytolu, jednak dynia sama w sobie jest słodkawa, więc można go równie dobrze pominąć. Tym bardziej, że pankejki zostały oblane dość słodkim sosem czekoladowym na bazie ciemnej czekolady z cynamonem oraz masłem migdałowym, które dodają całości słodyczy. Do smażenia wybrałam rafinowany olej kokosowy.

Forma też ma znaczenie

Przy okazji przypomniało mi się, że posiadam fajne silikonowe foremki do smażenia kupione dawno temu w którymś ze sklepów dyskontowych. Keto pankejki dyniowe uzyskały więc miły dla oka kształt serca. W zamyśle miały one służyć do smażenia jajek, ale niestety nie przylegają do dna jak należy, więc przy jajkach się nie sprawdzają. Za to przy gęstszym cieście na pankejki już tak.

Wydruk przepisu
Pankejki dyniowe
Dyniowe keto pankejki z nutą pomarańczy to super pomysł na weekendowe śniadanie. Podane z sosem czekoladowym oraz masłem migdałowym stanowią pyszne poranne danie.
Keto dyniowe pankejki
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
pankejki
Składniki
Pankejki dyniowe
Sos czekoladowy
Masło migdałowe
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
pankejki
Składniki
Pankejki dyniowe
Sos czekoladowy
Masło migdałowe
Keto dyniowe pankejki
Sposób przygotowania
Pankejki dyniowe
  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i erytrytolem. Żółtka wymieszać z puree z dyni. Połączyć obie masy. Dodać ekstrakt z pomarańczy. Patelnię dobrze rozgrzać i rozpuścić olej kokosowy. Masę podzielić na 4 części. Smażyć na rumiano z obu stron.
Sosy
  1. Czekoladę rozpuścić na niewielkim ogniu. Dodać mleko kokosowe i energicznie wymieszać tak, aby powstał gęsty sos. Polać nim gotowe pankejki na zmianę z masłem migdałowym.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 ciastka:

Wartość energetyczna: 139 kcal

Tłuszcz: 11,2 g

Węglowodany: 6,4 g

Błonnik 3,8 g

Białko 6,5 g

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *