Keto pasztet świąteczny (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Keto pasztet pieczony
Świąteczny keto pasztet

Odliczanie do Wielkanocy

Niecałe 2 dni zostały do faktycznych Świąt Wielkanocnych. W większości domów trwają pewnie intensywne przygotowania. Ja o dziwo też już zabrałam się za sprzątanie i obmyślanie wielkanocnego menu, chociaż przez natłok różnych obowiązków trochę za późno. No ale u mnie zazwyczaj wszystko jest na ostatnią chwilę, więc w sumie nie powinno mnie to dziwić… Dzisiaj zabieram się dopiero za pierwsze wielkanocne potrawy, w tym keto pasztet świąteczny.

Rzutem na taśmę

Jeśli chodzi o gotowanie i przygotowywanie świątecznych potraw, to tutaj nie da się zrobić zbyt wiele z dużym wyprzedzeniem. Prawie wszystko musi być świeże, zrobione na bieżąco. Nie do końca dotyczy to jednak świątecznego keto pasztetu. Za ten można nie tylko zabrać się odrobinę wcześniej, ale także rozłożyć sobie robotę na raty. Przydatne zarówno w przypadku Świąt Wielkanocnych, jak i Bożego Narodzenia, bo pasuje on równie dobrze na obie okazje.

Keto wybór numer jeden

Jest przy tym daniem iście ketogenicznym. Praktycznie samo białko i tłuszcze. Na próżno szukać w nim węglowodanów. Pożywny i sycący. No i jaki pyszny! Nigdy wcześniej nie tykałam się pasztetów, bo wydawało mi się, że to zbyt skomplikowane. Fakt, jest to potrawa dość praco- i czasochłonna, ale zdecydowanie warta zaangażowania. Nie jest natomiast trudna w przygotowaniu. Różne kawałki mięsa należy po prostu podsmażyć a następnie zmielić w maszynce lub rozdrobnić w malakserze. Potem pozostaje już tylko wszystko przyprawić i wymieszać z jajami (białka należy ubić na puszystą masę). No i upiec, ale to już robi się właściwie samo. Ot i cała filozofia… 🙂

Bomba białkowo- tłuszczowa

Ogromnym plusem keto pasztetu jest także fakt, że można zrobić większą porcję naraz i część zamrozić na później. W związku z tym, że ma on bardzo korzystne makro, sprawdzi się świetnie nie tylko podczas wielkanocnego, ale także każdego innego śniadania. Zwłaszcza, jeśli staramy się je jeść w formule białkowo- tłuszczowej, która to pozwala uniknąć dużych wahań cukru we krwi tak charakterystycznych dla klasycznych węglowodanowych śniadań (kanapki, owsianki, itp.).

Katalog wielkanocnych potraw

Oczywiście keto pasztet to jedna z wielu potraw, jakie tradycyjnie pojawiają się na wielkanocnym stole. Na blogu znajdziecie jeszcze kilka innych wielkanocnych- mniej lub bardziej tradycyjnych- propozycji na dania zgodne z dietą ketogeniczną. I to zarówno te wytrawne, jak i te bardziej słodkie. Jeśli brakuje Wam wielkanocnych inspiracji lub pomysłu na to, w jaki sposób dostosować wielkanocne dania do diety ketogenicznej, Paleo lub po prostu niskowęglowodanowej, to zapraszam do zapoznania się z tymi propozycjami!

Wydruk przepisu
Pasztet świąteczny (Paleo, LowCarb)
Wyborny świąteczny keto pasztet to kwintesencja diety ketogenicznej. Idealny na duże i małe okazje, choć sprawdzi się także na co dzień.
Keto pasztet pieczony
Kuchnia Europejska
Keyword pasztet
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 45 minut
Porcje
porcji
Składniki
Kuchnia Europejska
Keyword pasztet
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 45 minut
Porcje
porcji
Składniki
Keto pasztet pieczony
Sposób przygotowania
  1. Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni razem z posiekaną cebulą. Dodać pokrojoną w kostkę karkówkę oraz drobno pokrojony seler naciowy. Smażyć na średnim ogniu jeszcze przez ok. 10 minut. Jeśli zaczyna się mocno rumienić można zmniejszyć ogień i przykryć. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz kurkumą. Przełożyć do miski i ostudzić.
  2. Na patelni rozpuścić masło klarowane i zrumienić na nim oczyszczoną wątróbkę. Mięso z rosołu oddzielić od kości. Wymieszać z wątróbką oraz wcześniej przygotowaną karkówką z boczkiem. Przekładać partiami do misy malaksera i rozdrobnić na gładką masę. Jeśli masa wyjdzie bardzo gęsta można dodać odrobinę wody lub bulionu. Spróbować i w razie konieczności przyprawić mając na uwadze, że do masy zostaną dodane 3 jajka.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy mięsnej, a białka ubić z odrobiną soli na puszysto. Delikatnie wmieszać je do masy mięsnej, po czym przełożyć całość do niewielkiej keksówki (25 x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przy użyciu funkcji termoobiegu.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 140 kcal

Tłuszcz: 8,6 g

Węglowodany: 0,9 g

Błonnik 0,1 g

Białko 14,7 g

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *