Keto piernik z powidłami (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
keto piernik
Keto piernik z powidłami

Makowiec versus piernik – które ciasto jest numerem jeden Bożego Narodzenia?

Piernik razem z makowcem to ciasta, które najbardziej kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Z drugiej strony, makowiec bywa także częstym bywalcem na wielkanocnym stole… Zatem to chyba właśnie piernik będzie tym wypiekiem, który nierozerwalnie kojarzy się z urokiem Świąt Bożego Narodzenia. Kiedyś dodałabym do tej listy jeszcze sernik. Ba, chyba nawet zająłby pierwsze miejsce na liście hitów świątecznych wypieków. Jednak odkąd nie jem nabiału, udaję, że serniki nie istnieją… 😉 I całkiem dobrze mi to wychodzi. Oczywiście pomijając serię przepisów na serniki bez sera, ale to trochę inna bajka, bo tam prym wiodą imitacje serników na zimno. A nam chodzi tutaj o aksamitny, pieczony sernik z bakaliami. No właśnie – jesteście fanami bakalii w wypiekach czy raczej należycie do tej grupy ludzi, którzy skrupulatnie je z ciasta wydłubują…?

Piernik
Keto piernik z migdałami i orzechami pecan

Rodzynki i bakalie nie idą w parze z dietą ketogeniczną

Ja zaliczam się niestety do tej pierwszej grupy… Dlaczego niestety? Ano dlatego, że na diecie ketogenicznej ani na żadnej innej diecie niskowęglowodanowej raczej nie jest wskazana konsumpcja rodzynek i innych suszonych owoców. Wolę nawet nie myśleć jaką mają one zawartość cukru… Niemniej, żeby tradycji stało się zadość wrzuciłam garść namoczonych w rumie rodzynek do rolady makowej, którą przedstawię dzisiaj w odrębnym wpisie. Obok keto piernika to właśnie keto makowiec będzie bowiem ukoronowaniem tegorocznego świątecznego stołu. Czyli całkiem tradycyjnie… I niepodobnie do mnie… Zazwyczaj nie poddawałam się tradycji i wymyślałam przeróżne bożonarodzeniowe wypieki, które albo wcale albo tylko w niewielkim stopniu odnosiły się do obyczajów w tym zakresie. Do tego typu nieobyczajnych wypieków należał chociażby zeszłoroczny tort cynamonowy, na który przepis możecie znaleźć w świątecznym eCookbook’u. Jest to przepyszny i dość pracochłonny wypiek, jednak poza cynamonem na próżno szukać w nim konotacji ze Świętami…

keto święta
Keto piernik z powidłami i bakaliami

Tajemnica udanego piernika

W tym roku postawiłam zatem na tradycję. Jeśli chodzi o makowiec, to było to pierwsze w moim życiu podejście do tego tematu. Natomiast pierniki wychodziły już kiedyś spod mojej ręki, jednak dawno żadnego nie robiłam. Keto piernik, który przedstawiam dzisiaj jest pyszny, miękki i wilgotny. A zapewniam, że nie zawsze udaje się zawrzeć w jednym pierniku te trzy cechy na raz. Wydaje mi się, że kluczem do sukcesu w tym przypadku jest duża ilość oleju kokosowego (można zastąpić masłem klarowanym) oraz powidła śliwkowe z czekoladą.

Czekodżem śliwkowy wzbogaca smak piernika

Wiem, że czekodżem śliwkowy nie należy do wyrobów zgodnych z dietą ketogeniczną, jednak raz do roku można sobie na takie małe odstępstwo pozwolić. Powidła były domowej roboty i zawierały w sobie naprawdę tylko śliwki i czekoladę. Myślę, że można je zastąpić jakimkolwiek innym przetworem owocowym lub np. upieczoną dynią. Keto piernik można dodatkowo przełożyć powidłami. Ja z tego zrezygnowałam. Polałam go za to polewą czekoladową i posypałam migdałami i orzechami pecan. Zdecydowanie polecam Wam ten wypiek na tegoroczne Święta, tym bardziej, że jest to przepis szybki i niewymagający. Idealny jako świąteczne ciasto last minute!

keto piernik
Keto piernik w kawałkach
Wydruk przepisu
Piernik z powidłami
Pyszny, miękki i wilgotny keto piernik to ciasto idealne na Święta Bożego Narodzenia. Pachnie czekoladą i aromatycznymi przyprawami. W dodatku robi się go całkiem szybko. Polecam, zwłaszcza jeśli w tym roku wyjątkowo robicie Święta last minute... 🙂
keto piernik
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 50 minut
Porcje
porcji
Składniki
Piernik
Polewa czekoladowa
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 50 minut
Porcje
porcji
Składniki
Piernik
Polewa czekoladowa
keto piernik
Sposób przygotowania
Piernik
  1. Suche składniki wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę z erytrytolem i szczyptą soli. Olej kokosowy rozpuścić na niewielkim ogniu i wymieszać z powidłami, po czym dodawać po łyżce do masy jajecznej dalej ją ubijając na małych obrotach. W międzyczasie dosypywać także po trochu mieszanki suchych składników. Jeśli masa będzie za rzadka, to dodać jeszcze odrobinę mąki kokosowej. Masę umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 45 - 50 minut (do suchego patyczka). Ostudzić w otwartym piekarniku.
Polewa
  1. Olej kokosowy, mleko kokosowe i czekoladę umieścić w garnuszku i lekko podgrzewać. Gdy składniki się rozpuszczą dokładnie wymieszać i oblać powstałą masą wierzch piernika. Posypać migdałami i orzechami pecan.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 206 kcal

Tłuszcz: 19,4 g

Węglowodany: 3,8 g

Błonnik 2,1 g

Białko 3,5 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Inspirację do keto piernika z powidłami stanowił ten przepis.

Może Ci się też spodobać:

2 Comments

  1. Wygląda bardzo ładnie, aż ślinka cieknie.. :))

    1. Bardzo się cieszę, że się podoba! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *