Keto pizza z cukinią i łososiem (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu

keto pizza
Keto pizza lniana z cukinią i łososiem

Keto pizza – święty Graal diety niskowęglowodanowej

Idealne połączenie chrupkiego ciasta, ciągnącego się sera oraz świeżości pomidorów i innych warzywnych dodatków. Chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubi pizzy. Nie inaczej sprawa ma się ze mną… Na diecie bezzbożowej, nie mówiąc już o diecie ketogenicznej pizza jest jednak uosobieniem wszelkiego zła. Dlatego w tradycyjnej postaci nie jadłam jej już ładnych kilka lat… Ale kto powiedział, że nie można zaspokoić ochoty na pizzę różnymi jej imitacjami…? Muszę przyznać, że satysfakcja po zjedzeniu takiej keto pizzy z kalafiora na przykład jest porównywalna z tą po zjedzeniu standardowej pizzy, a może nawet większa, bo nie obarczona wyrzutami sumienia…. 😀

Kalafior, cukinia, a może len?

Ostatnio wypróbowałam też pizzę na spodzie z cukinii (przepis taki sam, jak na te placki z cukinii, tylko zamiast małych placuszków robi się 1-2 większe i piecze w piekarniku) i była równie pyszna. Nadszedł jednak czas, aby pójść z tymi pizzowymi eksperymentami o krok dalej. No bo przecież w tym wszystkim chodzi o to, żeby jak najbardziej zbliżyć się formą, konsystencją i smakiem do ideału… Dlatego padło na ciasto z lnu. Pamiętacie foccacię z pomidorami i szparagami? Tam użyłam tego samego ciasta i sprawdziło się świetnie. Pomyślałam, że można je wypróbować także w postaci spodu do pizzy. I udało się!

pizza lowcarb
Keto pizza z cukinią i łososiem

Keto pizza – kolejna udany eksperyment

Pizza z mąki lnianej wyszła wspaniała i lekko chrupiąca, co w przypadku spodów z warzyw pozostaje w zasadzie nieosiągalne. Tym razem w roli dodatków jeden z moich ulubionych zestawów składników, czyli cukinia i łosoś wędzony. Załapało się też kilka pieczarek… 🙂 Całe doświadczenie zaliczam do bardzo udanych, więc lniana keto pizza w różnych odsłonach na pewno wejdzie na stałe do mojego menu. Wam również polecam ją wypróbować. 🙂 Na koniec dodam tylko, że takie ciasto może mieć wiele innych zastosowań. Sprawdzi się także jako taki płaski chlebek tak, jak w przypadku tych Eggs Benedict. 🙂

Wydruk przepisu
Pizza z cukinią i łososiem
Dzisiaj na tapecie pyszny comfort food we włoskim wydaniu, czyli pizza! A dokładniej keto pizza - nie ma to co ulubiona potrawa przerobiona na wersję niskowęglowodanową! Tym razem z pomocą przyszedł len, który posłużył za bazę do spodu. I świetnie się w tej roli sprawdził - spróbujcie sami! 🙂
keto pizza
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 25 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
porcje
Składniki
Spód lniany
Sos pomidorowy
Dodatki
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 25 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
porcje
Składniki
Spód lniany
Sos pomidorowy
Dodatki
keto pizza
Sposób przygotowania
Spód lniany
  1. Suche składniki połączyć ze sobą. Jajka roztrzepać tak, aby trochę się napowietrzyły dodając pod koniec oliwę cienkim strumieniem. Następnie dodać wodę i wymieszać. Dosypać suche składniki. Wymieszać szpatułką i odstawić na 2-3 minuty, aby ciasto zgęstniało. Podzielić ciasto na dwie porcje. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować odrobiną oliwy. Ciasto przełożyć na blachę, uformować koło. Piec przez ok. 15 minut. Ostudzić.
Sos pomidorowy
  1. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Oliwę podgrzać na patelni i zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać pomidory. Gotować na intensywnym ogniu aż do całkowitego zredukowania płynu. Przyprawić solą i oregano. Ostudzić.
Dodatki
  1. Cukinię pokroić w paski lub plasterki, posypać obficie solą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odsączyć porządnie z wody używając ręczników papierowych. Spód lniany posmarować sosem pomidorowym. Mozzarellę pokroić w podłużne paseczki i rozsypać po sosie pomidorowym. Na to wyłożyć pieczarki pokrojone w plasterki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie termoobieg + grill. Po ok. 10 minutach dodać na wierzch plasterki łososia. Po ok. 2 kolejnych minutach wyjąć i od razu serwować.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 418 kcal

Tłuszcz: 31,0 g

Węglowodany: 9,4 g

Błonnik 1,3 g

Białko 21,5 g

KONKURS MOWI - Dobra, wygraj trochę dobra!

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *