keto pizza

Keto pizza z cukinią i łososiem (Paleo, LowCarb)

Keto pizza – święty Graal diety niskowęglowodanowej

Idealne połączenie chrupkiego ciasta, ciągnącego się sera oraz świeżości pomidorów i innych warzywnych dodatków. Chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubi pizzy. Nie inaczej sprawa ma się ze mną… Na diecie bezzbożowej, nie mówiąc już o diecie ketogenicznej pizza jest jednak uosobieniem wszelkiego zła. Dlatego w tradycyjnej postaci nie jadłam jej już ładnych kilka lat… Ale kto powiedział, że nie można zaspokoić ochoty na pizzę różnymi jej imitacjami…? Muszę przyznać, że satysfakcja po zjedzeniu takiej keto pizzy z kalafiora na przykład jest porównywalna z tą po zjedzeniu standardowej pizzy, a może nawet większa, bo nie obarczona wyrzutami sumienia…. 😀

keto pizza
Keto pizza lniana z cukinią i łososiem

Kalafior, cukinia, a może len?

Ostatnio wypróbowałam też pizzę na spodzie z cukinii (przepis taki sam, jak na te placki z cukinii, tylko zamiast małych placuszków robi się 1-2 większe i piecze w piekarniku) i była równie pyszna. Nadszedł jednak czas, aby pójść z tymi pizzowymi eksperymentami o krok dalej. No bo przecież w tym wszystkim chodzi o to, żeby jak najbardziej zbliżyć się formą, konsystencją i smakiem do ideału… Dlatego padło na ciasto z lnu. Pamiętacie foccacię z pomidorami i szparagami? Tam użyłam tego samego ciasta i sprawdziło się świetnie. Pomyślałam, że można je wypróbować także w postaci spodu do pizzy. I udało się!

pizza lowcarb
Keto pizza z cukinią i łososiem

Keto pizza – kolejna udany eksperyment

Pizza z mąki lnianej wyszła wspaniała i lekko chrupiąca, co w przypadku spodów z warzyw pozostaje w zasadzie nieosiągalne. Tym razem w roli dodatków jeden z moich ulubionych zestawów składników, czyli cukinia i łosoś wędzony. Załapało się też kilka pieczarek… 🙂 Całe doświadczenie zaliczam do bardzo udanych, więc lniana keto pizza w różnych odsłonach na pewno wejdzie na stałe do mojego menu. Wam również polecam ją wypróbować. 🙂 Na koniec dodam tylko, że takie ciasto może mieć wiele innych zastosowań. Sprawdzi się także jako taki płaski chlebek tak, jak w przypadku tych Eggs Benedict. 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto pizza

Pizza z cukinią i łososiem

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Dzisiaj na tapecie pyszny comfort food we włoskim wydaniu, czyli pizza! A dokładniej keto pizza – nie ma to co ulubiona potrawa przerobiona na wersję niskowęglowodanową! Tym razem z pomocą przyszedł len, który posłużył za bazę do spodu. I świetnie się w tej roli sprawdził – spróbujcie sami! 🙂
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 55 minuty
Rodzaj dania Przekąska
Porcje 4 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Spód lniany

Sos pomidorowy

Dodatki

  • 1 kula mozzarella (u mnie 125 g)
  • 1 szt. cukinia
  • 100 g łosoś wędzony MOWI
  • 6 sztuk pieczarki niewielkich
Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Spód lniany

  • Suche składniki połączyć ze sobą. Jajka roztrzepać tak, aby trochę się napowietrzyły dodając pod koniec oliwę cienkim strumieniem. Następnie dodać wodę i wymieszać. Dosypać suche składniki. Wymieszać szpatułką i odstawić na 2-3 minuty, aby ciasto zgęstniało. Podzielić ciasto na dwie porcje. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować odrobiną oliwy. Ciasto przełożyć na blachę, uformować koło. Piec przez ok. 15 minut. Ostudzić.

Sos pomidorowy

  • Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Oliwę podgrzać na patelni i zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać pomidory. Gotować na intensywnym ogniu aż do całkowitego zredukowania płynu. Przyprawić solą i oregano. Ostudzić.

Dodatki

  • Cukinię pokroić w paski lub plasterki, posypać obficie solą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odsączyć porządnie z wody używając ręczników papierowych. Spód lniany posmarować sosem pomidorowym. Mozzarellę pokroić w podłużne paseczki i rozsypać po sosie pomidorowym. Na to wyłożyć pieczarki pokrojone w plasterki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie termoobieg + grill. Po ok. 10 minutach dodać na wierzch plasterki łososia. Po ok. 2 kolejnych minutach wyjąć i od razu serwować.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Pizza z cukinią i łososiem
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
574.47
% RWS*
Tłuszcz
 
42.87
g
26
%
Tłuszcze nasycone
 
11.48
g
72
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
11.41
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
17.37
g
Cholesterol
 
132.22
mg
44
%
Sód
 
1650.02
mg
72
%
Potas
 
999.68
mg
29
%
Węglowodany
 
23.23
g
77
%
Błonnik
 
11.56
g
48
%
Cukier
 
8.87
g
Białko
 
29.25
g
29
%
Witamina A
 
905.74
IU
18
%
Witamina C
 
26.21
mg
32
%
Wapń
 
470.46
mg
47
%
Żelazo
 
4.58
mg
25
%
Węglowodany netto
 
11.67
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu