Keto Ptasie Mleczko (Paleo, LowCarb, bez nabiału)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Keto pianki
Keto ptasie mleczko w czekoladzie

Typowo polska słodycz – wersja keto

Chodziło za mną to keto ptasie mleczko chyba z pół roku… W tym czasie przewinęły mi się przez ekran komputera/ telefonu różne domowe wersje tych słodkości. Za każdym razem mówiłam sobie, że to już teraz właśnie nastał ten moment, że ja też dorobię się własnego ptasiego mleczka zgodnego z dietą ketogeniczną… I za każdym razem ta myśl ulatywała gdzieś w niepamięć… Aż do czasu, kiedy zobaczyłam je na Instagramie. W tym momencie ta stłamszona wewnętrzna potrzeba zadecydowała, że to koniec wymówek i czas przejść do czynu! Tym bardziej, że przepis nie jest skomplikowany. Właściwie, to powiedziałabym nawet, że jest łatwy, szybki i przyjemny. Czyli dokładnie taki, jakie przepisy powinny być. 😊

Szeroka paleta smaków do wyboru

Tak bardzo mi on podpasował, że keto ptasie mleczko robiłam już trzy razy pod rząd. Pierwszy – w ostatni weekend, drugi ponownie w ciągu tygodnia, a trzeci – wczoraj. Pierwsze ptasie mleczko było o smaku waniliowym, drugie kawowo – bananowe a dzisiejsze jogurtowo – kokosowe. Jest to chyba najlepszy dowód na to, że wprost zwariowałam na jego punkcie. Najbardziej mi się chyba podoba w nim to, że można zaszaleć ze smakami stosując różnego rodzaju ekstrakty i aromaty. Ja zaopatrzyłam się ostatnio w fajne, naturalne aromaty spożywcze, które w tym przypadku sprawdziły się wprost idealnie.

Keto marshmallows
Waniliowe ptasie mleczko

Nabiał i żelatyna na cenzurowanym

Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie pozmieniała czegoś w oryginalnym przepisie… Przede wszystkim musiałam czymś zastąpić śmietankę kremówkę, bo nabiału – jak wiecie – unikam. Okazało się, że w tej roli świetnie sprawdza się mleko kokosowe z kartonu, a zwłaszcza jego gęstsza część, która zbiera się na spodzie. Wspominałam już o tym przy okazji dyniowego latte, że takie mleko całkiem nieźle się ubija i może służyć do  przygotowania beznabiałowej bitej śmietany. I właśnie tę jego właściwość wykorzystałam także w przepisie na keto ptasie mleczko. Druga zmiana w stosunku do oryginału to zamiana galaretki na sypką żelatynę. Raz, że nie ufam jakości żelatyny wchodzącej w skład dostępnych na rynku galaretek. Ja używam sprawdzonej żelatyny wysokiej jakości i nie zamienię jej na nic innego. Przynajmniej dopóki żaden polski producent nie zaoferuje tego produktu o porównywalnym poziomie jakości… A dwa, że w ten sposób mogę dopasować smak ptasiego mleczka do własnych potrzeb.

No i tym sposobem powstało pyszne, beznabiałowe keto ptasie mleczko!

Wydruk przepisu
Ptasie mleczko
Te słodkie pianki w czekoladzie zna i lubi chyba każdy. Stanowią wizytówkę polskiego przemysłu cukierniczego i są często wybierane jako souvenir z Polski. Dzisiaj prezentuję je w wersji beznabiałowej i niskowęglowodanowej. Przed Wami keto ptasie mleczko!
Pianki
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 5 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
sztuk
Składniki
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 5 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
sztuk
Składniki
Pianki
Sposób przygotowania
  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na niewielkim ogniu (na kuchence indukcyjnej ustawić poziom grzania na 2). Gdy się całkiem rozpuści dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Żelatynę namoczyć w 25 ml zimnej wody. Gdy dobrze nasiąknie dolać 25 ml wrzątku i dobrze wymieszać, aby nie powstały grudki. Schować do lodówki do lekkiego stężenia. Silikonową foremkę do czekoladek wypełnić 1/2 masy czekoladowej i równomiernie rozprowadzić ją w otworach na czekoladki. Schować do lodówki do zastygnięcia. Mleko lub śmietankę kokosową ubić z erytrytolem lub stewią, dodać wybrany ekstrakt lub aromat. Dodać tężejącą żelatynę i szybko zmiksować na gładką masę. Wypełnić nią otwory w foremce, ale nie do pełna - należy zostawić odrobinę miejsca na pozostałą czekoladę. Po zalaniu pianek pozostałą czekoladą włożyć je do lodówki na minimum 1 h do pełnego stężenia.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 100 kcal

Tłuszcz: 9,0 g

Węglowodany: 2,0 g

Błonnik 0,9 g

Białko 2,1 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *