Keto Red Velvet Cupcakes (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Keto Red Velvet babeczki
Keto Red Velvet Cupcakes

Innymi słowy babeczki patriotyczne

W związku z trwającymi świętami polskiej państwowości, postanowiłam uczcić je tymi oto czerwonymi babeczkami z białym kremem. Oczywiście w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną! 🙂 W końcu jutro obchodzimy Dzień Flagi Narodowej, dlaczego nie stworzyć wypieku w barwach narodowych…? Jak pomyślałam tak zrobiłam, co zaowocowało powstaniem tych oto Keto Red Velvet Cupcakes. Co prawda kolor babeczek nie jest zbyt intensywny. Jak na mój gust zdecydowanie za blady… Ale nie chciałam dodawać za dużo barwnika spożywczego, bo nie należy on do zbyt zdrowych ingrediencji.

Naturalne vs syntetyczne

Miałam na stanie zakupiony niegdyś naturalny czerwony barwnik na bazie wyciągu z papryki, jednak po tylu latach nie był on już zdatny do użytku. A niestety nie udało mi się już tego zakupu ponowić… Musiałam więc radzić sobie w mniej naturalny sposób. Byłam przekonana, że sztuczny barwnik poradzi sobie z zafarbowaniem ciasta, ale niemiło się rozczarowałam. Następnym razem będę musiała popróbować z jakimiś naturalnymi składnikami, np. burakami.

Keto Red Velvet cupcakes
Keto babeczki Red Velvet

Natura górą

Ciekawostką jest fakt, że kolorantem używanym w pierwotnej recepturze na to ciasto były właśnie buraki. Miały one też pomóc zachować wilgotność ciasta. Dopiero później człowiek zaczął “ulepszać” naturę stosując syntetyczne barwniki. Ciekawa jestem czy dałoby się uzyskać intensywną czerwień używając naturalnych metod… Będę musiała to wypróbować. Buraki kojarzą mi się bardziej z kolorem bordowym, a nie czerwonym, więc na potrzeby naszego dzisiejszego wypieku nie chciałam ryzykować wpadki.

Sława Red Velvet Cake

Red Velvet Cake to ciasto znane na całym świecie. Właściwie nie wiadomo skąd dokładnie wzięła się jego popularność. Powstało wiele wariacji na jego temat włączając w to babeczki, makaroniki, lody i szereg innych słodkości. Wydaje się być idealnym deserem na uświetnienie zarówno dzisiejszej rocznicy wstąpienia Polski do UE, jak również jutrzejszego Święta Flagi Narodowej, a przede wszystkim Święta Konstytucji 3 maja. I chociaż ciasto to nie jest historycznie związane z Polską, to idealnie wpasowuje się akurat w polską kolorystykę.

A Wy jak macie zamiar uczcić majówkę?

Wydruk przepisu
Red Velvet Cupcakes
Keto Red Velvet babeczki
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 25 minut
Porcje
babeczek
Składniki
Babeczki
Krem
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 25 minut
Porcje
babeczek
Składniki
Babeczki
Krem
Keto Red Velvet babeczki
Sposób przygotowania
Babeczki
  1. Wymieszać wszystkie suche składniki. Rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka wymieszać z barwnikiem spożywczym, ekstraktem z wanilii oraz jogurtem kokosowym. Dodać suche składniki i wymieszać. Następnie dodać płynny olej kokosowy. Ponownie wymieszać. Na koniec wymieszać delikatnie powstałą masę z ubitymi bialkami. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i równomiernie rozłożyć w nich ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra + dół) przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Ostudzić.
Krem
  1. Ze schłodzonej puszki mleka kokosowego wyjąć stałą część (śmietankę kokosową). W kilku łyżkach płynu namoczyć żelatynę, po czym rozpuścić ją na niewielkim ogniu. Śmietankę kokosową ubić na sztywno dosładzając stewią. Pod koniec ubijania powoli wlewać żelatynę rozpuszczoną w wodzie kokosowej. Gdy krem zacznie lekko tężeć, przełożyć go do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 babeczki (bez uwzględnienia barwnika):

Wartość energetyczna: 201 kcal

Tłuszcz: 17,0 g

Węglowodany: 5,0 g

w tym błonnik 4,4 g

Białko 6,8 g

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *