Keto risotto dyniowe z krewetkami (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Keto risotto dyniowe
Keto risotto dyniowe

Keto risotto dyniowe rodem z warsztatów kulinarnych

Przy okazji wpisu o warsztatach kulinarnych z Beatą Śniechowską wspomniałam, że będę chciała spróbować przerobić przyrządzone tam dania na wersje zgodne z dietą ketogeniczną. No może poza burgerem z krabami miękkoskorupowymi, bo po pierwsze może być ciężko z dostaniem składników, a po drugie to danie właściwie wystąpiło od razu w wersji ketogenicznej. Potrzeba do tego tylko keto bułek, na które przepis byłam Wam długo winna, ale przed kilkoma dniami w końcu pojawił się na blogu. Chodzi oczywiście o keto bułki sezamowe, które świetnie nadają się do wszelkiej maści burgerów i kanapek. Zresztą tak samo, jak keto bułki kokosowe

Kalafior dobry na wszystko

W międzyczasie udało mi się jednak przerobić risotto dyniowe. Wyszło rewelacyjne! Oczywiście jako zamiennika ryżu ponownie użyłam ryżu z kalafiora. Znacie to rozwiązanie chociażby z sushi z kalafiora lub paelli. Wiadomo, że będzie on inny w smaku i nie da daniu takiej samej konsystencji, ale wizualnie naprawdę przypomina to oryginał. W smaku też jest ono rewelacyjne, ale – podkreślę to jeszcze raz – ciut inne. Wiem, że część osób nie jest zwolennikiem stosowania kalafiora w roli zamiennika ryżu i wolą na przykład przygotować sushi z samej ryby i warzyw. Jednak ja jestem wielką fanką kalafiora. Jest to super warzywo, zwłaszcza biorąc pod uwagę jego gęstość odżywczą. I uważam że warto go stosować w daniach, nawet jeśli ma on za zadanie udawać coś czym nie jest…

Keto risotto
Keto risotto dyniowe z krewetkami

Keto risotto dyniowe na co dzień i od święta

Poza tym w daniach typu paella czy dzisiejsze risotto jego zadaniem jest także nadanie potrawie objętości. Alternatywnie, można użyć też makaronu konjac w kształcie ryżu, jednak danie nie będzie wtedy aż tak odżywcze. Keto risotto dyniowe jest więc nie tylko dużo lżejsze od oryginału, ale także dużo zdrowsze. Idealne w sezonie jesienno – zimowym, kiedy organizm domaga się rozgrzewki. Oprócz tych właściwości ogromnym plusem keto risotto dyniowego jest fakt, że pięknie się prezentuje. Dynia nadaje mu wspaniały pomarańczowy kolor, który cieszy oko. Można je ładnie uformować i przystroić krewetkami, w efekcie czego powstanie naprawdę wykwintne danie!

Wydruk przepisu
Risotto dyniowe z krewetkami
Keto risotto dyniowe to pięknie wyglądające i wykwintne danie. Idealne zarówno na wyjątkowe okazje, jak i na co dzień. Kalafior sprawdza się tutaj świetnie w zastępstwie ryżu. Wszystkim niedowiarkom polecam spróbować! 🙂
risotto dyniowe
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
porcje
Składniki
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
porcje
Składniki
risotto dyniowe
Sposób przygotowania
  1. Masło rozgrzać na patelni. Krewetki tygrysie usmażyć z obu stron. Zdjąć. Zeszklić szalotkę. Wrzucić ryż z kalafiora i smażyć przez chwilę mieszając, po czym zalać winem. Gdy płyn odparuje dodać bulion i gotować całość przez ok. 7 - 10 minut. Po odparowaniu dodać puree z dyni oraz starty ser. Wymieszać i dodać krewetki koktajlowe. Gotować przez ok. 1 minutę i zdjąć z gazu. Podawać gorące w towarzystwie krewetek tygrysich.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 295 kcal

Tłuszcz: 17,2 g

Węglowodany: 5,6 g

Błonnik 1,5 g

Białko 23,2 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *