Keto rogale świętomarcińskie (Paleo, LowCarb)

rogale świętomarcińskie
Keto rogale świętomarcińskie

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu

Keto rogale świętomarcińskie – listopadowa tradycja

Myśleliście, że keto rogale świętomarcińskie to abstrakcja…? Ja też tak myślałam… 😀 Ale od dwóch dni nic innego nie robię, tylko rozmyślam i szukam przepisów na keto ciasto drożdżowe. Chociaż do produkcji prawdziwych rogali świętomarcińskich używa się ciasta półfrancuskiego, widziałam także przepisy na bazie ciasta drożdżowego… No i uznałam, że jak już ma się udać, to raczej z ciastem drożdżowym niż półfrancuskim. I tak keto ciasto drożdżowe było już dużym wyzwaniem. Nigdy nie miałam okazji robić takowego. Nie czułam też specjalnej potrzeby, bo nie jestem jakąś wielką fanką. Ciasto drożdżowe kojarzy mi się głównie z wysuszonymi ciastami z kruszonką, za którymi nigdy nie przepadałam. Co innego drożdżówki z nadzieniem serowym lub budyniem, polane lukrem. Taka wizja jest zdecydowanie bardziej przekonująca… 😀

Siała baba mak, nie wiedziała jak

Ale drożdżówki to innym razem, dzisiaj skupmy się na rogalach świętomarcińskich. Stwierdziłam, że ciasto drożdżowe powstanie na bazie mieszanki mąki kokosowej z łuskami babki płesznik. I chyba był to dobry ruch, bo ciasto wyszło całkiem udane. Nadzieniem nie zaprzątałam sobie zbytnio głowy. Najtrudniejszym jego elementem było chyba zdobycie białego maku… 😀 Mimo, że sezon na biały mak w pełni (wydaje mi się, że zbyt na niego występuje tylko w okolicy 11 listopada… :)), to wcale nie było go łatwo znaleźć. W supermarketach nie było, na szczęście udało mi się dorwać ostatnią paczuszkę w pobliskim sklepie ze zdrową żywnością.

keto rogale
Keto rogale świętomarcińskie z lukrem

Keto rogale na świąteczny podwieczorek

Podczas przygotowywania nadzienia wzorowałam się na moim przepisie na świąteczną roladę makową. Skonfrontowałam go z przepisami na nadzienie do rogali świętomarcińskich i uznałam, że się nada. Oprócz rodzaju maku jest kilka drobnych modyfikacji. No i oczywiście inne orzechy. Okazuje się, że w rogalach świętomarcińskich zwyczajowo używa się orzechów arachidowych, a nie włoskich czy laskowych. I chociaż nie przepadam z nimi i staram się ograniczać ich konsumpcję, to stwierdziłam, że tutaj nie będę szukać zamienników. Raz na rok można sobie pozwolić… 😀

Wydruk przepisu
Rogale świętomarcińskie
11 listopada za pasem, a skoro tak, to oprócz Dnia Niepodległości, także obchody dnia św. Marcina. A te są całkiem interesujące pod względem kulinarnym... Oczywiście chodzi o te słodkie wypieki z białym makiem, które dzisiaj przedstawiam Wam w wersji niskowęglowodanowej. Oto one - keto rogale świętomarcińskie! 🙂
keto rogale świętomarcińskie
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 30 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
rogali
Składniki
Zaczyn
Ciasto drożdżowe
Nadzienie
Polewa
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 30 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
rogali
Składniki
Zaczyn
Ciasto drożdżowe
Nadzienie
Polewa
keto rogale świętomarcińskie
Sposób przygotowania
Zaczyn
  1. Przygotować zaczyn mieszając ze sobą wszystkie składniki w misce. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby ruszył.
Ciasto drożdżowe
  1. Jak drożdże zaczną pracować, dorzucić jajka i wymieszać. Dodać erytrytol, rozpuszczone masło klarowane oraz śmietanę kokosową. Suche składniki wymieszać ze sobą i na koniec dodać do reszty. Wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 h. W międzyczasie przygotować nadzienie.
  2. Podrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na stolnicy podsypując mąką kokosową. Uformować koło. Podzielić je nożem na 12 trójkątów. Każdy trójkąt rozwałkować jeszcze trochę cieniej i nadziewać 1/12 masy makowej. Zwijać trójkąt od podstawy do czubka formując rogalik. Rogaliki piec przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Ostudzić
Nadzienie
  1. Rodzynki i skórkę z pomarańczy zalać rumem. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 1 h. Po tym czasie solidnie odcedzić. W rondlu podgrzać masło i podsmażyć na nim mak. Zalać mlekiem kokosowym, dorzucić rodzynki i skórkę pomarańczową z rumową zalewą oraz erytrytol. Gotować 15 minut aż całość zgęstnieje. Ostudzić. Ostudzoną masę rozdrobnić w malakserze dodając masło migdałowe oraz ekstrakt migdałowy i pomarańczowy. Orzechy arachidowe drobno posiekać i wmieszać do masy.
Polewa
  1. Inulinę wymieszać dokładnie z mlekiem kokosowym, aby nie było grudek. Odstawić na 5 minut do zgęstnienia. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Gdy polewa zgęstnieje udekorować rogaliki i posypać je orzeszkami.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:

Wartość energetyczna: 250 kcal

Tłuszcz: 19,5 g

Węglowodany: 5,5 g

Błonnik 3,8 g

Białko 8,0 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Może Ci się też spodobać:

2 Comments

  1. A czy one się ni rozpadają w rękach?
    I czy są w środku puszyste czy raczej twardsze? Pozdrawiam

    1. Olu, nie rozpadają się w rękach, jednak nie są zbyt puszyste… Myślę, że warto zwiększyć udział drożdży, bo ta jedna łyżeczka nie jest w stanie unieść ciężkiego ciasta na bazie mąki kokosowej. Albo trzeba by było pokombinować jeszcze z proporcjami babki płesznik do mąki kokosowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *