Keto spaghetti all’amatriciana (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Keto spaghetti z boczkiem
Keto spaghetti all’amatriciana

Nitki uzależniają

Pozostajemy we włoskich klimatach… Dzisiaj znowu nitki, tylko tym razem nie warzywne, jak w przypadku Keto spaghetti z pulpecikami lecz bardziej przypominające prawdziwą włoską pastę. Do tego typowego dla włoskiej kuchni dania, jakim jest Spaghetti all’amatriciana użyłam bowiem makaronu shirataki. Wspominałam o nim już kiedyś, przy okazji robienia tajskiej zupy tom kha gai. I chociaż na to wskazywałby jego wygląd i pochodzenie, to nadaje się on nie tylko do dań kuchni azjatyckiej. 🙂 Myślę, że można go z powodzeniem dodawać także do dań o włoskim rodowodzie, co postaram się dzisiaj udowodnić.

Jedyna makaronowa opcja

Makaron shirataki to zresztą świetna – i nierzadko jedyna – alternatywa dla prawdziwego makaronu dla osób będących na różnych dietach. Czy to na diecie ketogenicznej czy Paleo czy po prostu na dietach redukcyjnych, których celem jest obniżenie spożycia kalorii. Makaron ten charakteryzuje się bowiem niską kalorycznością i zawiera śladowe ilości węglowodanów. W zależności od firmy, ich zawartość oscyluje w granicy 1-1,5 g/ 100 g produktu. To mniej niż wiele warzyw, nie mówiąc już o prawdziwym zbożowym makaronie… 😮

Keto spaghetti z boczkiem
Keto spaghetti all’amatriciana

Włoski klasyk w wersji low carb

W połączeniu z boczkiem i sosem pomidorowym, makaron shirataki w tym wydaniu to wręcz prawdziwa ketogeniczna bomba! 🙂 Jedna porcja dania z tego przepisu to zaledwie 4,1 g węglowodanów i 23,6 g tłuszczu! A do tego 19,4 g białka. To się nazywa zbilansowany posiłek! 🙂 Keto spaghetti all’amatriciana stanowi więc smaczną propozycję czy to na obiad czy też na kolację. Mi te smaki wyjątkowo przypasowały i mam zamiar niedługo wrócić do tego dania.

Italia, amore mio!

Przy tej okazji chyba wydało się w końcu, że jestem wielką miłośniczką Włoch i wszystkiego, co z Włochami związane. W tym oczywiście kuchni włoskiej, chociaż w tym przypadku jest to miłość o charakterze platonicznym. Większość typowych dań kuchni włoskiej jest dla mnie nieosiągalna ze względu na liczne ograniczenia żywieniowe. Stąd moje usilne próby podrobienia prawdziwych włoskich smaków. Pizza z kalafiora oraz dzisiejsze keto spaghetti są na to najlepszym dowodem.

Wydruk przepisu
Spaghetti all'amatriciana
Pyszne, aromatyczne keto spaghetti all'amatriciana to obowiązkowa pozycja nie tylko dla osób na diecie ketogenicznej, ale przede wszystkim dla wszystkich miłośników boczku!
Keto spaghetti z boczkiem
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
porcje
Składniki
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
porcje
Składniki
Keto spaghetti z boczkiem
Sposób przygotowania
  1. Makaron shirataki odsączyć z zalewy, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na sitku. Patelnię rozgrzać, wlać na nią oliwę, po czym wrzucić cały makaron i usmażyć go tak, aby nabrał chrupkości. Zdjąć z patelni i odstawić. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na gorącej patelni. Gdy tłuszcz się już wytopi, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy czosnek się zacznie rumienić, zalać całość winem. Odparować nadmiar płynu i dodać przecier lub koncentrat pomidorowy. Doprowadzić sos do pożądanej konsystencji, wrzucić makaron shirataki. Dobrze wymieszać, aby makaron dokładnie "obszedł" sosem.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 355 kcal

Tłuszcz: 23,5 g

Węglowodany: 4,1 g

w tym błonnik 3,6 g

Białko 19,4 g

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *