Keto spaghetti z pulpecikami (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Keto spaghetti with meatballs
Keto spaghetti z cukinii z pulpecikami

Prawie włoska potrawa

Potrawa o włoskim rodowodzie, która w USA urosła do rangi klasyka. Na myśl o tym daniu, od razu przychodzi mi do głowy słynna- kultowa już wręcz- scena pocałunku z Zakochanego kundla. Miał on miejsce właśnie nad słuszną porcją Spaghetti with meatballs, tylko oczywiście nie w wersji keto… 😉 Co ciekawe, danie to nie ma do końca swojego odpowiednika w kuchni włoskiej. Stanowiło ono pewnego rodzaju wariację na jej temat stworzoną przez włoskich imigrantów, którzy na początku XX wieku przybyli do Nowego Jorku. I było prawdopodobnie wypadkową wpływów tradycji kulinarnych z różnych regionów Włoch. A że takie kombinacje zazwyczaj zyskują największą sławę, to w tym przypadku nie mogło stać się inaczej.

Odpoczynek od świątecznego menu

Pomyślałam, że tak, jak ja też macie już dość wykańczania wielkanocnych potraw. Dość już klopsów, pasztetów i jaj w każdej możliwej formie. Chociaż mi świąteczne pozostałości były akurat wyjątkowo na rękę. W trakcie Świąt się rozchorowałam. Gotowanie było więc akurat ostatnią rzeczą, na którą miałam siłę i ochotę w mijającym tygodniu… Ale czas to zmienić. Pora na jakiś powiew świeżości! Dlatego dzisiaj u mnie słynne spaghetti z pulpecikami mięsnymi, tylko w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną. W praktyce jest to spaghetti z cukinii z pulpecikami z mięsa wołowego i sosem pomidorowym. Proste acz urzekające. 🙂 No i jakie smaczne! Muszę przyznać, że okrąglutkie pulpeciki mają w sobie dużo więcej uroku niż nasze rodzime mielone. Albo to popkultura przeze mnie przemawia… 😉

Keto zucchini spaghetti with meatballs
Keto spaghetti z cukinii z pulpecikami

Trio idealne

Swoją drogą, właśnie sobie zdałam sprawę, że zestaw cukinia + mięso mielone + pomidory to takie nieśmiertelne trio, które nigdy się nie znudzi. Te smaki perfekcyjnie wręcz do siebie pasują. Czy to w postaci cukinii faszerowanej czy kotletów mielonych ze startą cukinią w sosie pomidorowym czy też właśnie w postaci dzisiejszej propozycji, czyli keto spaghetti z cukinii z pulpecikami. 🙂 Do tego jeszcze kieliszek czerwonego wina i idealna kolacja gotowa… Mam nadzieję, że się zgodzicie się ze mną w tej kwestii. 😉

Jeśli zatem zaopatrzyliście się już w nożyk do julienne lub spiralizer oraz dobrej jakości wytrawne wino (o małej zawartości węglowodanów), to zapraszam do wspólnego gotowania:

Wydruk przepisu
Spaghetti z cukinii z pulpecikami
Klasyka kuchni italo- amerykańskiej, czyli spaghetti z pulpetami mięsnymi w nowym ujęciu. Tym razem w postaci keto spaghetti z cukinii z pulpecikami z mięsa mielonego. Prosty w wykonaniu i pyszny pomysł na obiad.
Keto spaghetti with meatballs
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
porcje
Składniki
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
porcje
Składniki
Keto spaghetti with meatballs
Sposób przygotowania
  1. Cukinię pokroić w cienkie paski używając spiralizer'a. Posolić i odstawić. Mięso mielone doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryczką, dobrze wymieszać. Uformować niewielkie kulki i smażyć je na mocno rozgrzanej patelni. Wysmażone pulpeciki zdjąć z patelni. Na patelni w tłuszczu pozostałym po pulpecikach lekko zrumienić przeciśnięty przez praskę czosnek. Spaghetti z cukinii odcisnąć z wody i wrzucić na patelnię. Dusić ją przez kilka minut odparowując nadmiar wody. Dodać koncentrat pomidorowy. Dorzucić pulpeciki i podgrzać całość jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby doprawić.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 313 kcal

Tłuszcz: 14,2 g

Węglowodany: 3,5 g

w tym błonnik 1,1 g

Białko 42,9 g

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *