Świąteczne ciasteczka cynamonowe
Pachnące cynamonem keto świąteczne ciasteczka będą świetnym uzupełnieniem świątecznych wypieków. Sprawdzą się także jako smakowite świąteczne podarunki lub słodki dodatek do prezentu.
Porcje Czas przygotowania
20sztuk 10minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
8minut 30minut
Porcje Czas przygotowania
20sztuk 10minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
8minut 30minut
Składniki
Ciastka
Polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
Ciastka
  1. Masło utrzeć z erytrytolem na gładką masę. Dodać jajko, jogurt i ekstrakt z wanilii. Ucierać jeszcze przez 1 minutę. Pozostałe suche składniki wymieszać i dodać do masy razem ze skórką z pomarańczy. Wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 0,5 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować (niezbyt cienko) i wykrawać ciastka o ulubionym kształcie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie grzania góra + dół przez ok. 8-10 minut (do lekkiego zrumienienia).
Polewa czekoladowa
  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w garnuszku na małym ogniu (można też w mikrofali). Polać nią ciasteczka i posypać płatkami migdałowymi.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:

Wartość energetyczna: 69 kcal

Tłuszcz: 6,0 g

Węglowodany: 1,0 g

Błonnik 0,5 g

Białko 1,5 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

facebook Podziel się tym na FB
Twitter Zatweetuj
Follow Bądź na bieżąco

Udostępnij:

Like this:

Like Loading...