Keto tacos z fajitas (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
keto fajitas
Keto tacos z fajitas

Kuchnia meksykańska w polskim wydaniu w wersji niskowęglowodanowej

Mmm… Zapachniało Meksykiem… Na obiad wjechały bowiem keto tacos z fajitas, czyli w wolnym tłumaczeniu kieszonki z karkówką i kolorowymi paprykami. Mogę się jednak założyć, że takie danie z prawdziwą kuchnią meksykańską ma niezbyt dużo wspólnego… 🙂 Należy je więc uznać bardziej za wariację na temat kuchni meksykańskiej. Nie zmienia to jednak faktu, że smakuje wyśmienicie i całkiem nieźle się prezentuje. Różnokolorowe papryki oraz zieleń awokado sprawiają, że patrząc na nie od razu chce się przejść do konsumpcji. A po pierwszym kęsie nie żałuje się tej decyzji… 😛

Keto tacos z (nie tak znowu) tajemniczego składnika

Pewnie zastanawiacie się jakim cudem tacos mogą być keto. Ano te są. Z pomocą przyszedł nasz stary przyjaciel – kalafior. Skoro można z niego stworzyć spód do pizzy, to dlaczego nie miałby się sprawdzić w tym przypadku? Przepis wzięty z tej strony. Keto tacos powstały zatem z jajek oraz kalafiora i – w przeciwieństwie do prawdziwych tacos – nie zawierają ani grama zbóż w postaci kukurydzy czy też pszenicy… Są zarazem w pełni zgodne z wytycznymi diety ketogenicznej. Mimo tych modyfikacji zachowały one pełnię właściwości prawdziwych tacos – są miękkie, elastyczne i dają się napełniać mięsno – warzywnym farszem. Czegóż więcej potrzeba do szczęścia…? No mi zupełnie niczego… 🙂

Keto obiad
Keto tacos nadziewane fajitas

Czysty talerz po Świętach

Pewnie zauważyliście, że dzisiaj u mnie wyjątkowo czysty talerz… 🙂 Uznałam, że po świątecznym obżarstwie wypadałoby chociaż przez kilka dni dać organizmowi odpocząć i karmić go jedynie czystymi, pełnowartościowymi i odżywczymi produktami. Czyli przede wszystkim warzywami, zdrowymi tłuszczami oraz dobrej jakości białkiem w postaci ekologicznego mięsa oraz jajek. Odstawiam na chwilę wszelkiego rodzaju słodkości słodzone keto słodzikami. Pewnie w najbliższy weekend skapituluję, bo w mojej głowie już rodzą się pomysły na kolejne keto ciasta. Ale dopóki nie ma jeszcze weekendu – na moim stole tylko czysta micha! 😀

Wydruk przepisu
Tacos z fajitas
Meksykańska kuchnia jest tak samo kolorowa jak meksykańska kultura. Duża ilość warzyw, która stanowi jej cechę charakterystyczną oznacza także, że jest to kuchnia zdrowa. Zatem gotujmy w myśl idei Viva Mexico! Na pierwszy ogień idą keto tacos!
keto tacos
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
sztuk
Składniki
Tacos z kalafiora
Fajitas
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
sztuk
Składniki
Tacos z kalafiora
Fajitas
keto tacos
Sposób przygotowania
Tacos z kalafiora
  1. Startego kalafiora gotować przez ok. 3- 4 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie odcisnąć z wody. Jajka rozbełtać, wymieszać z odciśniętym kalafiorem, posolić. Masę podzielić na 6 równych części. Każdą z nich wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formować koło. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (funkcja góra + dół) przez ok. 10 minut, po czym przerzucić na drugą stronę i dopiekać jeszcze przez ok. 5 minut. Przed nadzianiem podprażyć chwilę na suchej patelni.
Fajitas
  1. Karkówkę pokroić na niezbyt długie paski. W podobnej wielkości kawałki pokroić papryki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć mięso aż się lekko zrumieni przyprawiając je solą, pieprzem i papryką słodką. Dodać papryki i smażyć przez ok. 7 minut aż lekko zmiękną. Tacos nadziewać jeszcze ciepłym nadzieniem. Na wierzchu układać cząstki awokado. Całość można skropić lekko sokiem z cytryny.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:

Wartość energetyczna: 160 kcal

Tłuszcz: 10,6 g

Węglowodany: 4,4 g

Błonnik 2,4 g

Białko 10,9 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *