Pasta z oliwek

Keto tapenada (Paleo, LowCarb)

Oliwki – śródziemnomorskie złoto

Letnie smaki, choć w odrobinę innym niż zazwyczaj wydaniu. Jak do tej pory w katalogu letnich przepisów królują bowiem lody i desery z owocami. Z czym innym mogą kojarzyć się jednak oliwki, jak nie z wakacyjnymi podróżami w cieplejsze zakątki świata…? W miejscu ich oryginalnego występowania smakują zresztą najlepiej. Dobry smak oliwek oznacza dla mnie nic innego jak pobyt we Włoszech, Hiszpanii lub Grecji. A że południowe klimaty lubię najbardziej, przekłada się to także bezpośrednio na mój stosunek do oliwek.

Pasta z oliwek
Keto tapenada

Słońce, plaża i dobre jedzenie istotą wakacji

Słońce, morze, pyszne jedzenie i wino to kwintesencja udanych wakacji. W ramach pysznego jedzenia na wysokim miejscu plasują się oliwki i oliwa. A skoro o oliwkach mowa, to nie można nie wspomnieć o tapenadzie, czyli tradycyjnej prowansalskiej paście z nich wytwarzanej. Występuje ona w dwóch odsłonach – zielonej oraz czarnej w zależności od tego z jakiego rodzaju oliwek została przygotowana. Jest ona zwyczajowo jedzona w towarzystwie chleba, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zestawić ją z keto pieczywem lub keto krakersami. I właśnie w tym ostatnim zestawieniu przedstawiam Wam ją dzisiaj. Nie muszę chyba dodawać, że jest to świetna przekąska do lampki czerwonego wina podczas romantycznej kolacji. Jako typowy finger food nada się także na imprezy.

Keto pasta z czarnych oliwek
Keto tapenada z czarnych oliwek

Oliwki w roli głównej

Do przygotowania tapenady potrzebujecie głównie oliwek, oliwy oraz kaparów. Resztę składników dobiera się zgodnie z własnymi upodobaniami lub po prostu uwzględniając zawartość lodówki. Intensywności w smaku można nadać jej dodając czosnku, anchovies lub pomidorów suszonych. Ja przygotowywałam tapenadę z czarnych oliwek, dlatego zdecydowałam się na dodatek pomidorów suszonych. Ponadto, użyłam oliwy czosnkowej, którą przywiozłam z ostatniej wycieczki do Grecji. Jest pyszna i aromatyczna. Nadała wspaniały czosnkowy posmak produktowi końcowemu.

Zachęcam Was jednak do eksperymentowania zarówno ze smakowymi dodatkami, jak i aromatyzowanymi oliwami. Sprawiają one, że keto tapenada nabiera wyjątkowego smaku. Następnym razem będę chciała wypróbować ją z oliwą truflową. Myślę, że rezultat może być równie ciekawy… 😊

Pasta z oliwek

Tapenada

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Keto tapenada to nie tylko sposób na zwiększenie ilości zdrowych tłuszczów w diecie. Jest to przede wszystkim pomysł na pyszne, wykwintne antipasti. Proponuję podać ją na keto krakersach. Pycha!
Czas przygotowania 5 minuty
Czas całkowity 5 minuty
Porcje 1 słoiczek
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vegan
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

  • 120 g oliwki czarne bez pestek, np. kalamata
  • 1 garść listki bazylii
  • 2 sztuki pomidory suszone zz alewy oliwnej; posiekane
  • 1 łyżeczka kapary (czubata)
  • 3 łyżki oliwa z oliwek (może być aromatyzowana- czosnkowa, itp.)
  • 1 ząbek czosnek
  • 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska (opcjonalnie) do smaku
  • szczypta pieprz do smaku
Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Spróbować i doprawić w razie potrzeby (tapenada wychodzi dość słona). Przechowywać w słoiczku w lodówce do kilku dni. Niewielkie porcje układać na krakersach lub pieczywie.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Tapenada
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
560.99
% RWS*
Tłuszcz
 
60.55
g
37
%
Tłuszcze nasycone
 
8.25
g
52
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
6.06
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
44.24
g
Sód
 
1972.65
mg
86
%
Potas
 
206.64
mg
6
%
Węglowodany
 
7.98
g
27
%
Błonnik
 
4.6
g
19
%
Cukier
 
2.2
g
Białko
 
2.1
g
2
%
Witamina A
 
615.09
IU
12
%
Witamina C
 
2.96
mg
4
%
Wapń
 
77.01
mg
8
%
Żelazo
 
1.33
mg
7
%
Węglowodany netto
 
3.38
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu