Keto tarta borówkowa (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Keto ciasto
Keto tarta borówkowa

Słodkie pożegnanie lata

Ostatni weekend był przepiękny. Urządziliśmy więc z rodziną – chyba ostatniego w tym sezonie – grilla. Było cieplutko i słonecznie, czyli tak, jak moderncavegirl lubi najbardziej. Nałapałam się ostatków witaminy D że ho ho… 🙂 Szkoda, że nie da się jej skumulować na zapas bo prognozy nie zapowiadają już powrotu lata. 🙁 Oczywiście na grillu nie mogło zabraknąć cukinii w boczku i innych pyszności, głównie różnego rodzaju mięs. A do kawy była pyszna tarta owocowa, dokładniej keto tarta borówkowa. Smakowała wybornie. Co najlepsze – jest banalnie prosta w przygotowaniu. Chyba dzięki temu jeszcze bardziej docenia się jej zniewalający smak. Prostota jest po prostu urzekająca.

Niezawodne keto ciasto kruche znajduje zastosowanie w wielu słodkich i wytrawnych wypiekach

Keto tarta borówkowa to właściwie kruche ciasto i borówki. Kruche ciasto to moje ulubione ciasto na tartę, które pojawiło się już w wielu przepisach. Jest to przepis bazowy, z którego korzystam zawsze przy tego rodzaju wypiekach. Zmieniam tylko kilka składników w zależności od tego czy ma to być wyrób słodki czy też wytrawny. I tak przepis na kruche ciasto kokosowe został użyty w tej tarcie ze szpinakiem, w tych keto babeczkach z budyniem i owocami, jak również w przypadku keto key lime pie.

Keto ciasto
Tarta borówkowa

Bilans zabrudzeń: misa malaksera i szpatułka

Jest niezawodne i robi się je ekspresowo miksując wszystkie składniki w malakserze. Tym razem ¾ ciasta poszło na spód, a pozostałą część zachowałam na kruszonkę. Wrzuciłam do zamrażarki, a po chwili starłam na wiórki i posypałam masę borówkową. Masa borówkowa to natomiast borówki z sokiem z cytryny oraz erytrytolem, zagęszczone nasionami chia. Prościej już chyba się nie da… No i jednym, jedynym naczyniem, które brudzi się podczas przygotowania jest misa malaksera. Takie przepisy lubię najbardziej… 😀

Keto tarta borówkowa dla prawdziwych miłośników borówek

Keto tartę borówkową można podać z bitą śmietaną, jogurtem kokosowym albo po prostu samą, bez dodatków. I tak smakuje zdecydowanie najlepiej. Niczym keto jagodzianka. Smak borówek jest bowiem bardzo intensywny, a kruche kokosowe ciasto jeszcze bardziej uwydatnia ich smak. Jest to keto ciasto zdecydowanie dla miłośników borówek! Jeśli – tak, jak ja – zaliczasz się do tej grupy, to polecam Ci także przepis na bułeczki z borówkami oraz inne przepisy z udziałem tych pysznych owoców!

Keto ciasto
Keto tarta z borówkami i kruszonką
Please follow and like us:
Wydruk przepisu
Tarta borówkowa
Keto tarta borówkowa to wyśmienite ciasto owocowe, przypominające smakiem prawdziwe jagodzianki. Znika dokładnie tak szybko, jak uciekło od nas lato...
Keto ciasto owocowe
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 25 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
porcji
Składniki
Spód i kruszonka
Nadzienie borówkowe
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 25 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
porcji
Składniki
Spód i kruszonka
Nadzienie borówkowe
Keto ciasto owocowe
Sposób przygotowania
Spód i kruszonka
  1. Z podanych składników przygotować elastyczne ciasto miksując wszystko w malakserze. 3/4 porcji wyłożyć równomiernie na spód tortownicy o średnicy ok 18-20 cm. Ponakłuwać widelcem. Ciasto przed pieczeniem schłodzić w lodówce przez ok 15 minut. Pozostałą część włożyć do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Podpiec spód przez ok 10 minut.
Nadzienie
  1. Wszystkie składniki zmiksować w malakserze. Wyłożyć na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce lub pokruszyć w palcach na drobne kawałki i posypać nim wierzch tarty. Włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 10- 15 minut (aż kruszonka będzie ładnie zarumieniona).
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 159 kcal

Tłuszcz: 14,0 g

Węglowodany: 5,3 g

Błonnik 0,8 g

Białko 2,7 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

 

Może Ci się też spodobać: