keto tarta cytrynowa Photo by an_vision on Unsplash

Keto tarta cytrynowa (Paleo, LowCarb, bez glutenu, bez nabiału)

Wielkanoc za pasem

Rzeżucha już zasiana? Jeśli jeszcze nie, to czas najwyższy się za to zabrać, żeby wyrobić się do Świąt Wielkanocnych… 😀 Kiełki rzeżuchy potrzebują kilku dni na wykiełkowanie, więc trzeba o tym pamiętać zawczasu…

Swoją drogą w ogóle nadszedł już moment, żeby ruszyć z kopyta ze świątecznymi przygotowywaniami. Ja jestem w tym roku jakoś ze wszystkim do tyłu. Nawet okna jeszcze nie umyte… 😮 Nie mówiąc już o tym, że nie do końca ustaliłam wielkanocne menu…!

Jedno wiem jednak na pewno. Na wielkanocnym stole na pewno pojawi się dzisiejsza keto tarta cytrynowa. Wersja próbna powstała w miniony weekend i tak przypadła wszystkim do gustu, że nie może być inaczej… 😀

Cytryna z nutą kokosową

To keto ciasto może i wygląda niepozornie, ale gwarantuje prawdziwą eksplozję smaków. Na pierwszy plan wysuwa się orzeźwiająca cytryna, jednak jest ona przełamana słodkością budyniu. Daje się wyczuć także kokosowy smak spodu zrobionego na bazie mąki kokosowej. Zresztą budyń został przygotowany przy użyciu mleka kokosowego, a na wierzchu mamy ubitą śmietankę kokosową, więc od kokosa nie da się tutaj uciec…

Dla początkujących kokosożerców – śmietanka kokosowa to ta stała część uzyskana po mocnym schłodzeniu mleka kokosowego w puszce. Można ją jednak też kupić jako osobny produkt. Ubita na puszysto na wzór bitej śmietany i wzmocniona odrobiną żelatyny stanowi świetny krem do dekoracji.

keto tarta z lemon curd
Keto tarta z lemon curd
Photo by Christian Bowen on Unsplash

Keto tarta cytrynowa – ciasto idealne na wielkanocny stół

Tarta świetnie wpisuje się w wielkanocną kolorystykę. Żółciutki budyń, w niektórych kręgach znany pod nazwą lemon curd w połączeniu z bielą ubitej śmietanki kokosowej daje bowiem typowo wiosenne i bardzo miłe dla oka połączenie kolorystyczne.

Aż się prosi, żeby ta keto tarta cytrynowa pojawiła się na stole wśród kolorowych pisanek i kwiatów!

Tym bardziej, że jak na świąteczny deser ma ona całkiem dobre proporcje makroskładników. Oczywiście zamiast cukru użyłam jego zdrowych zamienników: erytrytolu do masy cytrynowo- budyniowej, a stewii w płynie do ubitej śmietanki kokosowej. Pozwoliło to znacznie obniżyć zawartość węglowodanów.

Zapewniam, że tarta nie straciła jednak nic a nic w kwestii smaku! A zatem uroczyście ogłaszam, że Wielkanoc zgodna z dietą ketogeniczną została uratowana!

keto tarta z lemon curd

Tarta cytrynowa

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Keto tarta cytrynowa to idealna propozycja na zbliżające się wielkimi krokami Święta Wielkanocne. Jest pyszna i pięknie się prezentuje. A w dodatku może uchodzić za mazurek- w końcu to kruche ciasto z kremowym nadzieniem!
Czas przygotowania 25 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 1 godzina 15 minuty
Rodzaj dania Deser
Porcje 12 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Kokosowy spód

Lemon Curd

Śmietanka kokosowa

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Spód kokosowy

  • Wszystkie składniki spodu wymieszać w malakserze do uzyskania zwartej masy. Wylepić nią formę do tarty o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić przez 30 minut w lodówce, po czym upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza aż do zrumienienia (ok. 10- 15 minut). Ostudzić.

Lemon curd

  • Żelatynę namoczyć w szklance mleka kokosowego. W 1/4 szklanki wody dobrze wymieszać marantę trzcinową. Mleko kokosowe z żelatyną, podgrzać dodając uprzednio erytrytol, sól, a po chwili także marantę trzcinową rozmieszaną w wodzie. Doprowadzić do wrzenia często mieszając. W międzyczasie ubić żółtka na puszystą masę. Masę z żółtek zahartować wlewając po trochu gorącą masę kokosową. Wlać całość z powrotem do garnuszka i gotować cały czas mieszając aż do zgęstnienia masy (nie gotować!). Dodać sok z cytryny, skórkę z cytryny oraz olej kokosowy. Odstawić do przestygnięcia. Po zgęstnieniu wylać na ostudzony spód kokosowy. Schłodzić.

Śmietanka kokosowa

  • Stałą część puszki mleka kokosowego ubić na puszystą masę dodając stewię w płynie. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody pozostałej w puszce po wyjęciu śmietanki kokosowej, po czym podgrzać aż do pełnego rozpuszczenia. Wlać do ubitej śmietanki kokosowej i dokładnie wymieszać. Gdy całość zacznie lekko tężeć przełożyć do szprycy i ozdobić kremem wierzch ciasta.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Tarta cytrynowa
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
253.32
% RWS*
Tłuszcz
 
22.43
g
14
%
Tłuszcze nasycone
 
18.63
g
116
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.54
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.89
g
Cholesterol
 
65.1
mg
22
%
Potas
 
97.95
mg
3
%
Węglowodany
 
9.78
g
33
%
Błonnik
 
4.15
g
17
%
Cukier
 
1.57
g
Białko
 
5.24
g
5
%
Witamina A
 
87.88
IU
2
%
Witamina C
 
6.19
mg
8
%
Wapń
 
17.33
mg
2
%
Żelazo
 
1.56
mg
9
%
Węglowodany netto
 
5.63
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu