Tarta Egg nog
Świąteczne ciasto musi być wyjątkowe. Dokładnie taka jest ta keto tarta z Egg nog. Pachnąca cynamonem i kremowa od żółtek. Nutka rumu nadaje jej szczególnego smaku. No to Wesołych Świąt!
Porcje Czas przygotowania
12porcji 30minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
30minut 4godziny
Porcje Czas przygotowania
12porcji 30minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
30minut 4godziny
Składniki
Kruchy spód cynamonowy
Skondensowane mleko kokosowe
Egg nog
Nadzienie – pozostałe składniki
Sposób przygotowania
Kruchy spód cynamonowy
  1. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełożyć na formę do tarty o średnicy wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (tryb góra + dół) i piec ciasto przez ok. 15 -18 minut do lekkiego zrumienienia. Ostudzić.
Skondensowane mleko kokosowe
  1. Umieść składniki w garnuszku i zagotować. Gotować na średnim ogniu przez ok. 30 minut aż ok. połowa płynu odparuje i całość znacznie zgęstnieje. Ostudzić.
Egg nog
  1. Mleko zagotować z laską cynamonu i gałką muszkatołową. Gotować przez ok. 8 minut. Żółtka ubić z erytrytolem. Zahartować gorącym mlekiem kokosowym wyjąwszy uprzednio cynamon. Przelać całość z powrotem do garnuszka i gotować przez kolejne 4-5 minut aż całość zgęstnieje (nie doprowadzić do ścięcia żółtek!). Odstawić z ognia, a gdy lekko ostygnie dodać rum i ekstrakt z wanilii. Schłodzić.
Nadzienie
  1. Żelatynę namoczyć w połowie wody. Drugą połowę zagotować, po czym dodać do żelatyny i wymieszać, żeby nie było grudek. Skondensowane mleko kokosowe ubić trzepaczką z jogurtami. Dodać sok z cytryny i przyprawy, a następnie Egg nog. Zmiksować do połączenia składników. Pod koniec miksowania wlać rozpuszczoną żelatynę. Masę wylać na piernikowy spód i wstawić do lodówki do pełnego stężenia (min. 4 h, najlepiej na całą noc).
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:

Wartość energetyczna: 320 kcal

Tłuszcz: 20,6 g

Węglowodany: 4,3 g

Błonnik 0,4 g

Białko 4,6 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

facebook Podziel się tym na FB
Twitter Zatweetuj
Follow Bądź na bieżąco

Udostępnij:

Like this:

Like Loading...