Keto torcik straciatella z owocami (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
torcik straciatella
Keto torcik straciatella

Okazja goni okazję

Jeszcze żywe jest wspomnienie smaku ostatniego ciasta z truskawkami i rabarbarem, które robiłam z okazji Dnia Matki, a tu już kolejne na tapecie. No ale co ja mogę na to, że Dzień Matki i Dzień Dziecka są zaraz po sobie. No a Dzień Dziecka to przecież kolejna okazja do świętowania, a co za tym idzie – do robienia keto ciast. Tym razem mocno letnia i wakacyjna propozycja, czyli keto torcik straciatella z owocami. Wspaniała pogoda, która zawitała do nas po dość mokrym, pochmurnym i zimnym maju skłoniła mnie do sporządzenia ciasta biszkoptowego z jogurtowym kremem straciatella oraz owocami w galaretce. Zapewniam – smakuje dokładnie tak dobrze, jak brzmi. 🙂

keto torcik z owocami
Keto torcik straciatella z owocami

Lekko, łatwo i przyjemnie, czyli sprzyjające okoliczności powstawania keto torcika straciatella z owocami

Wszystko udało się wyśmienicie. Biszkopt wyszedł żółciutki i pięknie wyrósł, a po wystudzeniu nie opadł. Jogurtowy krem straciatella okazał się wyjątkowo aksamitny i kremowy, idealny w konsystencji. Jedynych problemów przysporzyła galaretka, która najpierw była za rzadka i zleciała na spód ciasta, a potem zbyt stężała i ciężko było ją równomiernie rozłożyć na owocach. No cóż – ze znalezieniem odpowiedniego momentu na wylanie galaretki z reguły mam problem… To jest zawsze problem pod tytułem albo odrobinę za wcześnie albo już trochę za późno… 🙂 Ale nie narzekam – jakoś udało się wybrnąć z sytuacji, a mam świadomość, że mogły wydarzyć się gorsze rzeczy niż to… 😉

keto torcik z owocami
Keto torcik z kremem straciatella i owocami w galaretce

Keto torcik straciatella z owocami od kulis

No dobrze, a teraz wyjaśnię jakim cudem keto torcik straciatella z owocami jest naprawdę keto. Ano biszkopt powstał na bazie mąki kokosowej i był słodzony erytrytolem. Krem straciatella zaś to połączenie mleka kokosowego z kartonu i jogurtu kokosowego, posłodzonego erytrytolem i stewią oraz zagęszczonego żelatyną. Do kremu dodałam rozdrobnioną czekoladę o zawartości kakao powyżej 90% i – tym samym – niskiej zawartości węglowodanów. Galaretka truskawkowa użyta do ostatniej warstwy jest zaś bezcukrowa, dosłodziłam ją stewią, a reszta słodyczy pochodzi od owoców, które są w tym przypadku właściwie jedynym źródłem cukrów. A i tak mają ich stosunkowo niewiele, bo są to owoce jagodowetruskawki, borówki oraz maliny. W efekcie powstaje pyszny deser całkowicie zgodny z dietą ketogeniczną.

Wydruk przepisu
Torcik straciatella z owocami
Kolejna pyszna i wakacyjna propozycja na keto ciasto. Tym razem jest to keto torcik straciatella z owocami. Mówię Wam - niebo w gębie!
keto torcik straciatella z owocami
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 25 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
porcji
Składniki
Biszkopt
Krem straciatella
Galaretka z owocami
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 25 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
porcji
Składniki
Biszkopt
Krem straciatella
Galaretka z owocami
keto torcik straciatella z owocami
Sposób przygotowania
Biszkopt
  1. Masło rozpuścić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z solą dodając pod koniec ubijania erytrytol. Żółtka ubić z masłem na puszystą masę. Dodać ekstrakt z wanilii oraz mąkę kokosową i cream of tartar. Zmiksować na gładką masę. Delikatnie dodać odrobinę piany z białek dokładnie mieszając, po czym delikatnie wymieszać z pozostałą pianą z białek. Masę przełożyć do okrągłej formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 - 25 minut do lekkiego przyrumienienia. Ostudzić.
Krem straciatella
  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, rozpuścić w 3-4 łyżkach wrzątku. Mleko kokosowe ubić trzepaczką na puszystą masę, dodać erytrytol i jeszcze chwilę ubijać. Dodać jogurt kokosowy oraz rozpuszczoną żelatynę i ubijać do połączenia się składników. Wmieszać kawałeczki czekolady. Dosłodzić stewią. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt i wyrównać wierzch.
Galaretka z owocami
  1. Owoce umyć, truskawki odszypułkować i przekroić każdą na pół. Poukładać na kremie razem z malinami i borówkami. Galaretkę rozpuścić w 50 ml wrzątku, dodać 300 ml zimnej wody i wymieszać. Posłodzić stewią i włożyć do lodówki, żeby lekko zgęstniała. Gdy galaretka już tężeje, wylać ją na owoce i wstawić całość do lodówki na minimum 2 godziny.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 145 kcal

Tłuszcz: 10,8 g

Węglowodany: 4,5 g

Błonnik 0,4 g

Białko 5,4 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Może Ci się też spodobać:

2 Comments

  1. Ten keto torcik stracciatella jest po prostu PYSZNY!!!!!!!! Brawo modern cavegirl!!!!!!

    1. Dziękuję! Bardzo mi miło, że smakował! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *