Przejdź do przepisu Wydruk przepisu

Okazja goni okazję
Jeszcze żywe jest wspomnienie smaku ostatniego ciasta z truskawkami i rabarbarem, które robiłam z okazji Dnia Matki, a tu już kolejne na tapecie. No ale co ja mogę na to, że Dzień Matki i Dzień Dziecka są zaraz po sobie. No a Dzień Dziecka to przecież kolejna okazja do świętowania, a co za tym idzie – do robienia keto ciast. Tym razem mocno letnia i wakacyjna propozycja, czyli keto torcik straciatella z owocami. Wspaniała pogoda, która zawitała do nas po dość mokrym, pochmurnym i zimnym maju skłoniła mnie do sporządzenia ciasta biszkoptowego z jogurtowym kremem straciatella oraz owocami w galaretce. Zapewniam – smakuje dokładnie tak dobrze, jak brzmi. 🙂

Lekko, łatwo i przyjemnie, czyli sprzyjające okoliczności powstawania keto torcika straciatella z owocami
Wszystko udało się wyśmienicie. Biszkopt wyszedł żółciutki i pięknie wyrósł, a po wystudzeniu nie opadł. Jogurtowy krem straciatella okazał się wyjątkowo aksamitny i kremowy, idealny w konsystencji. Jedynych problemów przysporzyła galaretka, która najpierw była za rzadka i zleciała na spód ciasta, a potem zbyt stężała i ciężko było ją równomiernie rozłożyć na owocach. No cóż – ze znalezieniem odpowiedniego momentu na wylanie galaretki z reguły mam problem… To jest zawsze problem pod tytułem albo odrobinę za wcześnie albo już trochę za późno… 🙂 Ale nie narzekam – jakoś udało się wybrnąć z sytuacji, a mam świadomość, że mogły wydarzyć się gorsze rzeczy niż to… 😉

Keto torcik straciatella z owocami od kulis
No dobrze, a teraz wyjaśnię jakim cudem keto torcik straciatella z owocami jest naprawdę keto. Ano biszkopt powstał na bazie mąki kokosowej i był słodzony erytrytolem. Krem straciatella zaś to połączenie mleka kokosowego z kartonu i jogurtu kokosowego, posłodzonego erytrytolem i stewią oraz zagęszczonego żelatyną. Do kremu dodałam rozdrobnioną czekoladę o zawartości kakao powyżej 90% i – tym samym – niskiej zawartości węglowodanów. Galaretka truskawkowa użyta do ostatniej warstwy jest zaś bezcukrowa, dosłodziłam ją stewią, a reszta słodyczy pochodzi od owoców, które są w tym przypadku właściwie jedynym źródłem cukrów. A i tak mają ich stosunkowo niewiele, bo są to owoce jagodowe – truskawki, borówki oraz maliny. W efekcie powstaje pyszny deser całkowicie zgodny z dietą ketogeniczną.

Czas przygotowania | 20 minut |
Czas gotowania | 25 minut |
Czas oczekiwania | 2 godziny |
Porcje |
porcji
|
- 3 jajka
- 1 białko jaja
- 3 łyżki erytrytolu
- 1 szczypta soli
- 35 g masła klarowanego lub rafinowanego oleju kokosowego
- 35 g mąki kokosowej
- 0,5 łyżeczki cream of tartar inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu (spulchniacz)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 ml gęstego mleka kokosowego
- 2 łyżki erytrytolu
- 200 g jogurtu kokosowego
- 10 g żelatyny
- 10 kropli stewii w płynie
- 20 g czekolady gorzkiej 90% kakao; startej na małych oczkach lub rozdrobnionej w malakserze
- 60 g borówek
- 60 g malin
- 10 truskawek niewielkich
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej bez cukru
- 350 ml wody (50 ml wrzatku + 300 ml zimnej wody)
- 20 kropli stewii w płynie
Składniki
Biszkopt
Krem straciatella
Galaretka z owocami
|
![]() |
- Masło rozpuścić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z solą dodając pod koniec ubijania erytrytol. Żółtka ubić z masłem na puszystą masę. Dodać ekstrakt z wanilii oraz mąkę kokosową i cream of tartar. Zmiksować na gładką masę. Delikatnie dodać odrobinę piany z białek dokładnie mieszając, po czym delikatnie wymieszać z pozostałą pianą z białek. Masę przełożyć do okrągłej formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 - 25 minut do lekkiego przyrumienienia. Ostudzić.
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, rozpuścić w 3-4 łyżkach wrzątku. Mleko kokosowe ubić trzepaczką na puszystą masę, dodać erytrytol i jeszcze chwilę ubijać. Dodać jogurt kokosowy oraz rozpuszczoną żelatynę i ubijać do połączenia się składników. Wmieszać kawałeczki czekolady. Dosłodzić stewią. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt i wyrównać wierzch.
- Owoce umyć, truskawki odszypułkować i przekroić każdą na pół. Poukładać na kremie razem z malinami i borówkami. Galaretkę rozpuścić w 50 ml wrzątku, dodać 300 ml zimnej wody i wymieszać. Posłodzić stewią i włożyć do lodówki, żeby lekko zgęstniała. Gdy galaretka już tężeje, wylać ją na owoce i wstawić całość do lodówki na minimum 2 godziny.
Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 145 kcal
Tłuszcz: 10,8 g
Węglowodany: 4,5 g
Błonnik 0,4 g
Białko 5,4 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
Ten keto torcik stracciatella jest po prostu PYSZNY!!!!!!!! Brawo modern cavegirl!!!!!!
Dziękuję! Bardzo mi miło, że smakował! 🙂