Tort budyniowy z żurawiną
Keto tort budyniowy z żurawiną to pyszny warstwowy tort, gdzie mięciutki biszkopt spotyka się z aksamitnym kremem budyniowym i kwaskowatą konfiturą żurawinową. Idealny nie tylko na Boże Narodzenie, ale także Sylwestra czy okres Karnawału.
Porcje Czas przygotowania
12porcji 25minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
35minut 4godziny
Porcje Czas przygotowania
12porcji 25minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
35minut 4godziny
Składniki
Biszkopt
Konfitura żurawinowa
Krem budyniowy
Dekoracja
Sposób przygotowania
Biszkopt
  1. Białka rozdzielić od żółtek i utrzeć na sztywno z solą, dodając pod koniec erytrytol. Dalej miksując dodać także 2 żółtka (pozostałe 2 idą do kremu), a następnie cienkim strumieniem także olej i ekstrakt z wanilii. Suche składniki wymieszać ze sobą, po czym delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Przełożyć do niewielkiej tortownicy (u mnie średnica 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 – 25 minut aż wierzch ciasta się lekko przyrumieni. Ostudzić i przekroić wzdłuż na pół. Wymieszać rum z wodą i powstałą miksturą nasączyć blaty.
Konfitura żurawinowa
  1. Żurawinę zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Gotować na wolnym ogniu przez 5 -8 minut aż żurawina zmięknie, a większość płynu wyparuje. Całość zblendować na gładką masę (powinna mieć konsystencję konfitury). Ostudzić.
Krem budyniowy
  1. Żółtka wymieszać z połową mleka i erytrytolem, dodać ekstrakt z wanilii. Całość umieścić w garnku i podgrzewać na średnim ogniu. W pozostałym mleku wymieszać dokładnie mąkę ziemniaczaną. Gdy masa żółtkowa stanie się gorąca, wlać mleko ze skrobią. Następnie mieszać energicznie dalej gotując aż masa stanie się gorąca i mocno zgęstnieje (nie doprowadzić do ścięcia się żółtek!). Zestawić z ognia, lekko ostudzić, po czym wierzch przykryć folią spożywczą i schłodzić. Masło klarowane utrzeć z erytrytolem na puszystą masę, dodawać po łyżce budyń aż do wyczerpania. Następnie w ten sam sposób wmieszać jogurt kokosowy.
Dekoracja
  1. Każdy blat przełożyć konfiturą żurawinową oraz kremem budyniowym. Odstawić do lodówki do pełnego stężenia (minimum 4 h, najlepiej na całą noc). Przed podaniem wierzch tortu obsypać wiórkami kokosowymi i pestkami granatu.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:

Wartość energetyczna: 297 kcal

Tłuszcz: 23,9 g

Węglowodany: 6,3 g

Błonnik 1,5 g

Białko 4,2 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

facebook Podziel się tym na FB
Twitter Zatweetuj
Follow Bądź na bieżąco

Udostępnij:

Like this:

Like Loading...