Keto tort czekoladowy (Paleo, LowCarb)

keto tort czekoladowy
Keto tort czekoladowy z bitą śmietaną i truskawkami

Karnawałowe słodkości nie takie straszne dla zdrowia i sylwetki

Mamy Karnawał, a to oznacza nic innego jak czas imprez i spotkań towarzyskich. Jednocześnie akurat tak się składa, że wśród moich najbliższych jest styczniowy jubilat. Na początku roku nie brakuje więc okazji do świętowania. 🙂 A skoro świętowanie, to także słodkości w postaci ciast i tortów. Zwłaszcza na urodziny! Ciężko więc pozostać wiernym noworocznym postanowieniom i narzuconym sobie restrykcjom dietetycznym. Tak by się przynajmniej wydawało, bo dzisiejsza propozycja łamie generalną zasadę, że słodkości są z gruntu złe i niszczą wszelkie próby poprawy zdrowia lub zrzucenia nadprogramowych poświątecznych kilogramów. Właśnie z okazji urodzin powstał dzisiejszy keto tort czekoladowy. Chociaż tort to może za dużo powiedziane – nie urządzaliśmy imprezy na 30 osób, więc nie miał on jakichś wielkich rozmiarów. No bo kto by to później wszystko zjadł…? 😉 A tak powstał niewielkiej wielkości torcik, ale za to jaki smaczny i odżywczy! Przekonajcie się sami!

Cukinia + awokado = keto tort czekoladowy bez wyrzutów sumienia

Keto tort czekoladowy jest tak naprawdę wariacją na temat tych babeczek z cukinii, tylko w bardziej odświętnej formie. No i krem został zmodyfikowany tak, żeby bardziej nadawał się na masę do tortu i ogólnie lepiej trzymał formę. Jeśli pamiętacie babeczki, to wiecie, że zawierały one zarówno cukinię jak i awokado. Tak jest też w tym przypadku. Tak, tak – blaty naszego tortu to czekoladowe ciasto z cukinii, a czekoladowy krem powstał na bazie miąższu z awokado. Nie ma to, jak połączyć przyjemne z pożytecznym! 🙂 Taki tort to bowiem świetny sposób na przemycenie do menu większej ilości warzyw (cukinia) oraz zdrowych tłuszczów (awokado). A zjedzenie więcej niż jednego kawałka nie kończy się przykrymi konsekwencjami w postaci wyrzutów sumienia! 😀 Jest to więc wypiek kompletnie guilt – free.

Keto tort
Keto tort czekoladowy

Rewolucyjny krem do tortu na bazie czekolady i awokado

Czekolada i awokado to według mnie super połączenie (pamiętajcie tylko, żeby czekolada była niskocukrowa lub niskowęglowodanowa). Bardzo je lubię i często stosuję. Choć nie jest ono chyba specjalnie popularne. Awokado kojarzy się konsumentom raczej z wytrawnymi daniami. Tymczasem mus czekoladowy z awokado to jedna z moich ulubionych słodkich przekąsek. To właśnie uwielbienie dla tego musu skłoniło mnie do eksperymentowania z awokado w celu stworzenia kremu do tortu. I udało się! Z nieukrywaną dumą przedstawiam Wam więc dzisiaj przepis na keto tort czekoladowy z kremem z awokado:

Wydruk przepisu
Keto tort czekoladowy (Paleo, LowCarb)
Keto tort czekoladowy to propozycja na specjalne okazje! Jest nie tylko przepyszny, ale - za sprawą cukinii i awokado - także bardzo odżywczy i zdrowy. No i niskowęglowodanowy! Po prostu rewelacyjny!
tort czekoladowy
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
porcji
Składniki
Ciasto czekoladowe z cukinii
Czekoladowy krem z awokado
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
porcji
Składniki
Ciasto czekoladowe z cukinii
Czekoladowy krem z awokado
tort czekoladowy
Sposób przygotowania
Ciasto czekoladowe z cukinii
  1. Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i solidnie odcisnąć z wody. W międzyczasie wymieszać suche składniki poza erytrytolem. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z pozostałymi mokrymi składnikami oraz 3 łyżkami wody i cukinią, po czym dodać suche składniki. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dodać jeszcze odrobinę wody. Niewielką tortownicę (ok 20 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z solą na sztywną pianę pod koniec dodając po łyżce erytrytolu. Wymieszać delikatnie z masą kakaową i przełożyć całość do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut. Wystudzić. Przekroić na 2-3 blaty i przełożyć kremem czekoladowym z awokado. Można udekorować bitą śmietaną kokosową i owocami.
Czekoladowy krem z awokado
  1. Dokładnie zblendować wszystkie składniki poza czekoladą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Wmieszać delikatnie do kremu z awokado. W razie potrzeby dosłodzić.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 151 kcal

Tłuszcz: 13,4 g

Węglowodany: 3,7 g

Błonnik 1,4 g

Białko 3,5 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *